Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 07:24 - Десетки хиляди японци протестираха срещу ядрената енергия
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 700 Коментари: 0 Гласове:
2



Десетки хиляди демонстранти излязоха днес по улиците в североизточната японска префектура Фукушима, за да настояват страната да се откаже от атомната енергия една година след земетресението и вълните цунами, причинили най-тежката ядрена катастрофа в света от 25 години насам, предаде AFP, цитирана от БТА.

Възпоменателни церемонии съпътстваха антиядрените демонстрации на много места в провинцията, където близо 160 000 души се наложи да бъдат евакуирани след твърде опасния инцидент в АЕЦ "Даиичи". Около 16 000 местни жители, бежанци, активисти, деца и чужденци изпълниха бейзболния стадион в град Корияма на шейсетина километра от централата. Те призоваха за отказ от атомната енергия и поискаха операторът на авариралата АЕЦ - Tepco, да обезщети изцяло жертвите.

"Градът ни се превърна в нов Чернобил", извика в мегафона си Масами Йошидзава, притежавал някога животновъдна ферма само на 10 километра от централата. "Днес сме изгубили надежда, но ще се върна в своя град, ако ще това да ми отнеме остатъка от живота", обеща той, възкачен върху колата си, облепена със снимки на неговите крави.

Група монаси с кафеви и бели раса припяваше будистки сутри недалеч от демонстранти, понесли плакати с надписа: "Никога не ще забравим Големия трус от 11 март. Никога не ще простим ядрения инцидент".


"От ден на ден все повече забравят Фукушима", съжали Юмико Оно, 34-годишна художничка, пристигнала от Токио. "Ако не надигнем глас сега, може да се случи нов инцидент. Искаме да кажем на света, че кризата и трудностите продължават", добави тя.

Макар и разгневени, противниците на ядрената енергия се присъединиха към днешното едноминутно мълчание, с което цяла Япония почете паметта на загиналите, точно в 14:46 местно време. В този час преди една година страната бе разтърсена от първия трус с магнитуд 9.0 на тихоокеанското дъно, запратил към брега гигантските вълни, помели впоследствие всичко по пътя си. Радиоактивни емисии от авариралата АЕЦ "Даиичи" замърсиха атмосферата в околността.

След молитва на стадиона демонстрантите организираха шествие из града, където запалиха хиляди свещи в памет на жертвите на вълните цунами.

Гневът сред японската общественост не е изстинал от времето на инцидента. Нараства недоверието към 54-те ядрени реактора в страната, от които само два са още в експлоатация. Експерти обаче предупреждават, че при пълен отказ от ядрената енергия вносът на изкопаеми горива ще струва твърде скъпо на Япония, лишена от ресурси и зависеща от външните си контакти.

Страната няма да издържи дълго, ако затвори ядрените си централи, твърди Шиничиро Такигучи, експерт от японски изследователски институт. "По-разумно ще е да се използват в по-голям мащаб други енергоизточници и постепенно да се намалява делът на ядрената енергия, а междувременно да се въвеждат допълнителни мерки за сигурност", коментира той.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086532
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930