Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2012 14:34 - Докладът на ЕК и фантазиите на управляващите
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1795 Коментари: 0 Гласове:
1



Поредният доклад на ЕК констатира липсата на напредък в сферата на правосъдие и вътрешен ред. Страната за пореден път е критикувана за неубедителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Купуването на гласове, полицейското насилие, непрофесионалното разследване и нуждата от "широкомащабна антикорупционна реформа", която да обхване и финансирането на партии, са основни елементи в изключително острия доклад на Брюксел.

Политическата воля, изразяваща се в многократни повторения пред медиите на твърдения, които не излизат от рамките на пожеланията и фантазията, както и мантрите, непрекъснато и публично декламирани от висши държавни чиновници като:

- Няма мафия
- Организираната престъпност е овладяна
- Няма вече поръчкови убийства
- Няма вече отвличания

идват малко в повече на експертите от Брюксел. Затова сега умишлено не се споменава нищо за политическата воля за противодействие на престъпността - единствена гордост и маркирано достижение на управляващите в предишните доклади.

Че организираната престъпност е овладяна, няма съмнение. Въпросът е от кого е овладяна, от кого се ползва, в чий интерес работи. Несекващият поток от дрога (виж доклада на Европол от юли 2011 г., в който България се характеризира като врата за наркотрафика към Европа), увеличаващата се през последните две години контрабанда на цигари, засиленият нелегален трафик на хора (потвърдено в доклади на Държавния департамент на САЩ) от и през България очевидно не могат да се извършват от индивидуални играчи.

Тезата на министър-председателя, че наблягането на липсата на успехи в доклада срещу организираната престъпност се дължи на клюки на недоброжелатели и погрешно впечатление вследствие репликите на министър Цветанов към съда, който той обвинява в покровителстване на мафията, е невероятно нелепа. Смисълът ѝ е, че в страната няма действително организирана престъпност, а мнението на ЕК е резултат от лапсус лингва, на празнодрънкането на висшия държавен чиновник и умишлено разпространявани лъжи. Грешката на Цветанов не е нищо повече от езикова нелепица, която някак автоматично се е възприела от Брюксел.

Де да беше така! Или има организирана престъпност, която се занимава с тези сложни престъпни деяния, или те се извършват от друга организация с достатъчен капацитет. Или има организирана престъпност, или това е неофициална политика на държавата и управляващите.

От тук и императивното изискване на доклада към сектор "Сигурност" за следващия период на контрол: "Да приложи стратегия за борба с организираната престъпност, фокусирана върху сериозни престъпления, пране на пари и за систематична конфискация на имущество на криминално проявени лица. Да докладва за нови и продължаващи разследвания, повдигнати обвинения и осъдителни присъди в тези области."

По отношение на поръчковите убийства въпросът е не по-малко спорен. Такива са убийството на журналиста Боби Цанков и убийството на Юри Галев. Че са по-малко от преди пет години, не се дължи на успехи на системата за обществен ред и сигурност, а на дефицит на годни за отстрел бандити. По времето на главния секретар на МВР Борисов и неговия помощник Цветанов бяха извършени над 160 поръчкови убийства, останали и до днес неразкрити. От време на време в публичното пространство се продуцират измислици за това, че някои от тях са разкрити, но извършителите са други ликвидирани престъпници.

По отношение на отвличанията. Те си продължават. Най-пресният случай е този с Мирослава от Перник. Очевидно в тях имат пръст известни политически фигури, защото всеки опит да се разкаже за ръководителите и подбудителите бива париран (освен ако не е Алексей Петров) – вероятно това е причината за спорното и скандално самоубийство на заподозрения за отвличането и убийството на Мирослава. Ежегодно в страната изчезват около 60 лица, с чието издирването полицията не желае да се ангажира или работи проформа. Опасността от убийство на отвлечения при намеса на полицията (а за намесата извършителите като че веднага разбират), довежда до неохота на роднините на потърпевшите да споделят и в случай, че откупът им е по джоба, предпочитат да го платят, но да си получат детето, бащата, брата жив и здрав.

Полицейското насилие е друг сериозен проблем, с богата фактология, подкрепен дори с видеозаписи, които, колкото и куриозно да е, са представени от полицейските органи в своя защита. Концентрацията на факти за такова насилие през последните две години и опитът на ръководството на МВР, без да прави разследване, да оправдае действията на служителите си, не довеждат до положителни констатации по проблема в доклада.

Даренията за МВР са друг сериозен недъг, който се отчита в доклада. Въпреки публичното негодуване и опитите на властта да демонстрира нетърпимост към такива подходи, ръководството на МВР продължава да поддържа тези порочни практики, опитвайки се да ги скрие в приемливи форми. След като се постанови, че МВР не може да приема дарения от частни лица и организации, бе измислен байпас, за да направи това възможно на практика. Показателен е трикът с дарение на сграда на община Бургас от "Лукойл", която впоследствие се предоставя на МВР.

Докладът отчита липсата на реформи в полицията. Това не кореспондира с проглушилите ушите на всички заявления на управляващите сектора, че в момента е направена най-значимата реформа в МВР от 20 години насам. Експертите обаче виждат, че същността на тази реформа е насочена към връщане към централизацията и формите от преди 1989 г., която улесняваше съществуването и поддържането на тоталитарния режим на Живков. Това като че е и примерът за подражание на част от ръководния състав на МВР – спомнете си носталгията по доброто време преди 1989 г. на зам.-главния секретар на МВР и директор на ГДБОП Флоров. (Впрочем гръмките декларации съвпаднаха със скандала, свързан с трагедията в Перник, и много от хората останаха с впечатлението, че шумът се вдига с цел да се отклони вниманието от некомпетентната и скандална работа на полицията по случая).

В доклада са намерили място и заключения за качеството и начина на провеждане на избори в страната, на базата на факти за купуване на гласове и злоупотреби по време на последното гласуване.

Както може да се убеди всеки, ако направи кратък обзор на станалото през последните две години, абсолютно неоснователно е твърдението, че докладът е написан под натиска на опозицията, Гоце, октопода и всички дежурни врагове на управляващите. Истината е, че наблюдението от компетентните органи на Брюксел е сериозно, вземащо предвид всички източници на информация и явно потвърдено и от разследвания на резидентурите на разузнавателните служби на европейските държави, които не са спирали да работят нито за миг през последните години за събиране на данни за корупция, организирана престъпност и криминогенната обстановка в страната.

Вместо да се опитват да изкарат черното – бяло, да се усмихват пред камерите и да твърдят, че докладът на ЕК е най-хубав през последните години, време е вече управляващите да се захванат със сериозна работа. Очевидно е, че пропагандната им машина, работеща на пълен ход в страната, не впечатлява експертите от Брюксел. Не е достатъчна симулацията на действия, изисквани от ЕК, необходима е действителна дейност, с реални резултати. Това е нужно не само заради докладите на Брюксел, а най-вече заради задълженията към собствените граждани, които, бидейки на думи европейци, изпитват върху гърба си неимоверния натиск в типично балкански стил както от растящата престъпност, така и от некомпетентната работа по обезпечаване на обществен ред и сигурност.
От Николай Радулов



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093070
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930