Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 10:48 - Българи, знаете ли накъде отивате? – разговор с посланика на Руската Федерация в Република България, Юрий Исаков - 1
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 2943 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 09.02.2012 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Интервю с посланика на Руската Федерация в Република България бе публикувано във вестник „Дума“ по повод отминалото посещение на държавният секретар на САЩ, Хилъри Клинтън. Публикуваме целия текст, тъй като смятаме, че е от изключителна важност да погледнем ситуацията в която е поставена България в момента, от всички възможни страни:

 

- Уважаеми г-н посланик, как ще коментирате отминалото посещение на държавният секретар на САЩ, Хилъри Клинтън?


- От руска гледна точка не виждам нищо ново, което да си заслужава да се коментира. Обикновенно посещение в стил – „Вкарване в пътя.“
- Но по време на посещението се наблегна на въпроса, че България трябва да преодолее енергийната си зависимост от Русия. Това не ви ли притесни?
- Вижте това звучи, като детско пожелание към Дядо Коледа. Нещо от рода – Моля ти се Дядо Коледа дай ни енергийна независимост. Винаги съм смятал, че българите са интелигентен народ, но уви напоследък в мен започват да се надигат съмнения. Вижте нали не смятате, че като се отткажете от всички руски енергийни проекти, руската икономика ще понесе огромни загуби? Загубите ще са за вас. Бъдете реалисти и мислете логично:

 Вие сте малка държава, малък пазар. Не разполагате със собствени значителни залежи на енергийни суровини. Географското ви положение е такова, че предполага Русия, като основен доставчик на енергийни ресурси. Кажете ми, кой ще изгуби повече, ако прекратим търговските си отношения в енергийната сфера? Ако не сте забелязали преди три месеца, докато вашият премиер режеше ленти на разни пътни участъци, президента Медведев и канцлера Меркел официално откриха газопровода Северен поток. Нима германците са по-прости от българите та се бутат да бъдат енергийно зависими от Русия? В момента ние доставяме 30 % от газа консумиран в Европа, като тенденцията е към увеличаване, с достигането на пълният капацитет на Северен поток и реализацията на Южен поток 

Вместо да се възползвате от географското си положение, наблюдаваме странни, да не кажа безумни признаци на отдръпване от проекта Южен поток, който по първоначални данни, при запълване на полвината от капацитета му, ще носи на българската хазна между 300 и 500 милиона долара на година. Сравнете тази цифра с еднократната такса от 30 милиона, която „Шеврон“ е предложила да плати на българското правителство за да проучва за шистов газ. Но да продължим, да кажем, че под чуждо давление вие сте решили да се самоубивате енергийно само и само за да създавате пречки пред изпълнението на въпросният проект. 

Нима не сте забелязали, че именно поради подобни безумни постъпки, ние  съвместно с Германия изградихме Северен поток така, че да заобикаля прибалтийските републики и Полша. Направихме директна връзка и затова сега Германия ще има по-евтин газ от България. Проекта Южен поток ще елиминира Украйна и Турция, като транзитиращи страни. Защо си мислите, че не можем да обходим и вас? Какво ще спечелите от това – потупване по рамото от държавния секретар на Щатите? Защото точно това получихте по време на отминалото посещение. 

Задайте си въпроса така – Кой печели, ако Русия прекрати енергийните си проекти в България? Вие? Какво печелите? Алтернативата шистов газ?

-  Споменахте за шистовия газ. Има обвинения, че Руските енергийни интереси стоят зад протестите срещу проучването и добива на шистовия газ? Как ще коментирате това?
- Като несериозно. Не мисля, че в ерата на информацията, активният гражданин би могъл да бъде лесно заблуден и воден за носа дълго време. Подобно обвинение е обида, както за нас, така и за всеки българин прегърнал каузата срещу шистовия газ. Българите които излязоха на протести срещу въпросната технология на добив на шистов газ, се информират и разпространяват информацията за страничните ефекти от хидрофракинга, основно чрез интернет, а не чрез диплянки раздавани в руското посолство. Примерите които дават не идват от руски източници, а от такива в Западна Европа, Южна Америка и самите Съединени Щати. Така че подобно обвинение е по-скоро опит за политическа манипулация

- Добре де, но не смятате ли, че всяка една страна има право да се стреми към енергийна независимост или поне диверсификация на енергийните източници?

- Разблира се, че това е стремеж на всяка една нормална държава, ръководена от нормални политици. Нима ние сме поставили някаква пречка пред подобен стремеж на българското правителство. Да не би ние да сме замразили проекта „Набуко“ или пък да сме попречили на изграждането на реверсивните връзки на страната ви с Гърция, Румъния и Турция? Хаосът в енергийната ви политика е отражение на хаоса в главите на управниците ви. Няма никаква ясна последователност, никаква сянка на мисъл, никакъв намек за някакви разумни стъпки в енергийната политика, само магистрали, магистрали, магистрали . . .

Всичко е въпрос на ясна и последователна политика. Например шистовия газ. Какви са ползите и какви са негативите? Какво ще спечелите и какво ще загубите? Колко в цифрово изражение ще спечелите? Заслужава ли си да загубите Добруджа като селскостопанска територия за периода през който ще добивате там шистов газ и периода на възстановяване на почвата и водата след приключването на добива? Колко ще ви струва да компенсирате загубата на селскосторанска продукция през това време, чрез внос? Колко работни места ще даде въпросният добив и колко работни места ще бъдат загубени в следствие от него? Какви точно работни места ще създаде този добив – специалисти  и инженери или пазачи и хамали? Очакват ли се здравни последствия върху населението в районите на добив, какви и на каква цена? Ето, на тези въпроси трябва да си отговори правителството и да даде отговорите на обществото. И то не, чрез думите на специални пратеници на заинтересованата страна, а като лично състави комисия която да проучи нещата и опита който имат с тази технология страните които вече я използват.


 

Разбира се за подобно нещо трябва управляващите да имат първо капацитет и второ доверието на обществото. За съжаление не виждам първото, а второто все повече намалява. Няма как едно правителство без ясна и последователна политика да изгради доверие и стабилност. Няма суверено правителство което да си променя политиката в стратегически сфери, каквато е и енергийната, през три дена. Вие имате една поговорка – всяко чудо за три дни. Аз бих казал, че вашето правителство действа на принципа – всяко решение важи три дни.


 


to be continued



Гласувай:
2



1. ploudinperper - Май се опитва да ни държи сметка, педала руски!!!
09.02.2012 10:54
Що не си ебе майката негово превъзходителство представителя на хумвейбините у нас?
цитирай
2. kykowsky - Рубладжийски безродници...
09.02.2012 10:57
Рубладжийски безродници...
цитирай
3. анонимен - Това руско "посранище" изглежда е било на "три по сто", за да си позволява подобни словоблудства
09.02.2012 11:03
„ Разбира се, че това е стремеж на всяка една нормална държава, ръководена от нормални политици. Нима ние сме поставили някаква пречка пред подобен стремеж на българското правителство. Да не би ние да сме замразили проекта „Набуко“ или пък да сме попречили на изграждането на реверсивните връзки на страната ви с Гърция, Румъния и Турция? Хаосът в енергийната ви политика е отражение на хаоса в главите на управниците ви. Няма никаква ясна последователност, никаква сянка на мисъл, никакъв намек за някакви разумни стъпки в енергийната политика, само магистрали, магистрали, магистрали . . .

А дали и в действителност не си го мисли ... :)
цитирай
4. анонимен - Разпространяването на клевети се наказва от закона, олигофренчо reader
09.02.2012 11:08
http://neverojatno.wordpress.com/2012/02/07/isakov/
Такива боклуци като теб ни докараха АСТА
цитирай
5. reader - С АСТА или без АСТА все още четенето не е забранено олигофренчо АНОНИМЕН
09.02.2012 11:23
вж. края на постинга - източник - БЪЗИКИЛИЙКС

жалка ченгеджийничка
цитирай
6. ok3223 - Клакьорчета тъпи
09.02.2012 20:13
Човека говори истината, а вие копелета гадни с какъв тон се изказвате.
Ако имате нещо у главата докажете, че говори неистини, та който ви прочете да каже. "Браво бе, прави са.Този посланик говори неистини".
А вие, като нямате доводи против казаното, обиждате и ругаете поради мозъчна недостатъчност. Като истински двукраки прасета.
СВИНСКА ВИ РАБОТА...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4095086
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930