Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2011 10:02 - Трагедия от грешкиИнцидентите в болницата са симптом на дълбоките проблеми в здравеопазването. Те имат решение, стига да се действа бързо
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 759 Коментари: 0 Гласове:
0



 Гласът на болния  
image

 
Български червен кръст, Национален съюз на трудово-производителните кооперации, Българска асоциация "Диабет", Съюз на ветераните от войните, Българска асоциация за невро-мускулни заболявания, Национален алианс за социална отговорност, Съюз на народните читалища, Рилският манастир, Български институт за стандартизация... Общото между тези и още 19 подобни организации е, че през 2012 г. ще си разпределят 10 милиона лева държавни средства по линия на субсидиите за юридически лица с нестопанска цел. Много от тях получават сигурна сума от бюджета всяка година (неясно по какви критерии), без да се контролира за какво се използват средствата.
За разлика от тези 28 четирите национално представителни пациентски организации не получават държавни средства. Издържат се основно от финансиране от фармацевтични компании и тук-там по проекти. В същото време държавата им делегира важни функции, които би трябвало да са в нейните задължения - участия в девет комисии към здравното министерство и в надзора на НЗОК, информиране на пациентите, поддържане на диалог между тях и лекарите, консултации по различни случаи. Задължени са също да имат областни структури и офиси, както и приемно време.

През лятото тaзи година национално представителните пациентски организации молят министъра на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов за среща по въпроса за държавното им финансиране. Досега нямат отговор на молбата.

"Искахме да кандидатстваме по програми, но никъде няма форма за кандидатстване за това финансиране", коментира Пламен Таушанов, председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите. Председателят на Българския пациентски форум Теодора Захариева допълва, че според нея част от финансираните от държавата неправителствени организации не са известни с никаква обществено полезна дейност. "На нас здравните закони ни вменяват участия в девет много тежки комисии, за които ние би трябвало да ползваме експертна помощ. Не можем да кажем на хората си "стойте гладни и работете", коментира тя.

"Източниците на финансиране за пациентските организации са два - държавата и фармацевтичните компании", признава Владимир Томов, председател на УС на конфедерация "Защита на здравето". И допълва: "Когато първия го няма, остава само вторият." По думите средствата на неговата организация все пак идват основно от проекти, като на година приходите й са около 5-6 хил. евро.

Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и представител на пациентите в надзора на здравната каса, е единственият, който представя детайлна справка за финансирането си. От нея личи, че основни спонсори са фармацевтични компании, като "стремежът е никога по даден проект да не е само една, за да сме сигурни, че става въпрос за дейности, които подпомагат широк кръг пациенти".

Теодора Захариева също споделя, че Българският пациентски форум е получил 19 хил. лв. през тази година от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании за обучение на координаторите на форума по области. Оттам нататък с финансирането си всяка организация член се справя сама, като основните спонсори са фармацевтични компании. "Изобщо не се притеснявам, че могат да ни обвинят в конфликт на интереси и че прокарваме интереси на фармацевтична компания. За мен важно е лекарството, което пациентът получава и от което има нужда", коментира Захариева.

Пламен Таушанов не разкри детайли около финансирането на неговата организация и посочи единствено, че се финансира основно по европейски проекти. "Срещаме затруднения да вършим дейности по информиране пациентите за техните права, което е задължение на Министерството на здравеопазването и НЗОК, а не го изпълняват", казва Таушанов.

Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество", е на по-различно мнение по въпроса с финансирането на пациентските организации. Той смята, че те не би трябвало да получават нито държавна субсидия, нито дарения от фармацевтичните компании, защото е конфликт на интереси. "По подобие на синдикатите те трябва да се издържат от членски внос – някой има нужда от тях и плаща за техните услуги. В противен случай би било странно как ще реагират в ситуация, в която пациент иска да съди здравното министерство или здравната каса и някой от правителството им се обади да спрат делото, тъй като са с бюджетна субсидия", отбелязва Ангелов.

Алтернативен начин на финансиране са и даренията, които в България обаче не работят както трябва. Обикновено са само кампанийни или пък през връзки в компании. В крайна сметка никой няма интерес да спонсорира трайно пациентските организации. А пък отделните дарителски кампании за болни деца са най-яркият и ужасен пример за нефункциониращата ни здравна система. В държава, в която по вестници и телевизии се събират пари за лечение на деца в чужбина, очевидно има нещо много сбъркано. 

*Имената са сменени



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073690
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031