Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2011 08:13 - Трагедия от грешки Инцидентите в болницата са симптом на дълбоките проблеми в здравеопазването. Те имат решение, стига да се действа бързо
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
2



Тука няма и там няма
... или как финансирането на системата разочарова плащащите за здраве


Когато преди година 23-годишният Илия* умира в многопрофилна болница в страната, причината не е рядкото заболяване, което има. Оказва се обикновено възпаление на апандисит, което е можело да бъде овладяно, ако лекарите са действали адекватно. В случая обаче, за да използва максимално клиничната пътека, болницата задържа пациента и търси съдействие от друго лечебно заведение твърде късно. Целта е да получи от здравната каса цялата сума по лечението на Илия. Тъжният случай показва нагледно как сбърканият начин на финансиране - по количествени критерии, вместо според качеството на услугата, примесен с лекарска небрежност, може да доведе до фатални последици.

Всъщност грешките с финансирането на системата на здравеопазването тръгват още от осигуровките. Броят на здравно неосигурените в България не е ясен, въпреки че държавата е длъжна да оказва безплатна спешна помощ на всички тях. Според бюджета на здравната каса за 2012 г. те са 1.1 млн. души, според други изследвания - 1.3 млн., според личните лекари – 1.6 млн., а от отговор на финансовото министерство до СДС към края на септември този брой е 1.9 млн. Въпреки многото информационни системи (на НАП, НЗОК, ГРАО и т.н.) държавата не си прави труда да изучи структурата на неосигурените и да ги накара да дават пари за лечение.

От друга страна, 1.5 млн. души дават две трети от вноските, които изразходва здравната каса. Освен това плащат и данъците, които се разпределят като вноски за осигурените от държавата 4.5 млн. души – пенсионери, деца, държавни служители. Държавата не дава ясна разбивка кого точно осигурява по групи и за колко пари, както и не превежда всеки месец вноски в касата. На практика работещите в частния сектор издържат касата. НЗОК обаче се управлява от държавата, а не от онези, които плащат най-много. Хората в работоспособна възраст са принудени да дават пари втори път за частни прегледи, защото, когато се разболеят, талоните за безплатни прегледи обикновено са изчерпани.

"Здравната каса е банка, в която се събират нашите средства за здравеопазване", коментира Владимир Томов, председател на управителния съвет на конфедерация "Защита на здравето". Според него източването й (което стана популярно като термин през последните години) е равно всъщност на кражба и в такъв случай би трябвало да се намесят държавните институции, а не да се ограничават средствата за здравеопазване.

Освен всичко останало здравната вноска може да се превежда само в НЗОК, независимо дали осигуреният е доволен от услугите или не. За да се осигуряваш в частен здравен фонд, трябва преди това да си платиш задължителните вноски, а след това – да не ги ползваш, поне в доболничната помощ. Около 300 хил. българи имат допълнителни здравни осигуровки в частен фонд. Въпреки предизборното обещание на управляващите засега не се предвижда част от вноската да се превежда във фонд по избор.

А най-големият проблем е, че разпределението на средствата от вноски в размер на 2.6 млрд. лв. не може да се проследи от осигурените. Това би могло лесно да се промени, ако има електронна здравна карта и електронно здравно досие, за които от години се говори, но нищо не се случва.

Обърканият модел на финансиране рефлектира и върху средствата за болниците. Според изчисленията на лекарите лечението там е финансирано от НЗОК средно на 70% от реалните разходи и се налага пациентите да доплащат или болницата да преразпределя средства от по-печеливши дейности (като например избор на екип). От съществуването на здравната каса досега обаче няма точни изчисления колко средства са необходими за конкретното заболяване. Получава се така, че в момента по-изгодни за болницата са леко болните пациенти. Все пак има някаква надежда от следващата година, когато НЗОК ще плаща по т.нар. диагностично свързани групи – ще се плаща не само за основното заболяване, но и за придружаващите и усложненията. Така клиниките ще получават и повече средства за лечение на тежко болните.
 Люба Йорданова  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073858
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031