Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 09:30 - Фандъкова почна административна реформа с понижаване на 26 шефове
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0



Общината ще опита да спести над 15 млн. лв. от заплати и издръжка на чиновниците Десислава Колева
image
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ Една служба ще се размине със съкращенията - Столичният инспекторат, който отговаря за чистотата, реда, правилното паркиране и пр. Там работят над 400 души.
26 директори на дирекции, отдели и сектори в Столичната община ще получат за Нова година предложение за понижаване в службата с по-ниска заплата. Тази стъпка ще спести през 2012 г. 1.2 млн. лв. за заплати в администрацията. Това е първата стъпка от реформата в столичната администрация, която кметът Йорданка Фандъкова предприема. На "Московска" 33 работят 1013 служители, а общо администрацията заедно с общинските фирми и районните кметства е 1961 души. Разходите за техните заплати тази година са 15.2 млн. лв.

С понижаването на шефовете ръководните длъжности стават 9% от общия брой служители. Кметът ще предложи на общинските съветници 6 дирекции да се слеят в други подобни на тях, за да не се дублират, а обслужващите ги 6 отдела и 14 сектора да бъдат закрити. Все още не е ясно дали досегашните шефове ще приемат новите си по-ниски позиции. "Целта не е да се съкращават хора, а да се оптимизира работата и да се постигне по-добра координация. Например дирекция "Транспортна логистика" преминава към "Транспорт", защото на всички ви е ясно, че тук има дублиране на функции", коментира Фандъкова. Заместникът й по финансите Дончо Барбалов обясни, че крайната цел е да се постигне икономия от 15 млн. лв. По-голяма част от спестяването трябва да дойде от парите за телефони, бензин, коли и др. Барбалов не можа да каже колко струва издръжката на столичните служители извън разходите за заплати. Засега не е ясно как ще се постигне общата икономия, нито дали общината ще успее да изпълни заръката на финансовия министър Симеон Дянков всички общини да намалят разходите си за чиновници с 15%.

Други дирекции, които се сливат, са "Общинска икономика" и "Регулиране на търговската дейност", за обществения ред и защита при бедствия, за европейските програми и за инвестиции. Дирекция "Софийски кадастър" също се закрива, а кадастърът остава в "Архитектура и градоустройство". В същата дирекция отива и контролът за законността на строежите. Сега една служба дава разрешителните, а друга следи за незаконно строителство.

ПРЕДСТОЯЩО

В края на януари ще има предложения за оптимизиране на общинските предприятия и уеднаквяване на районните администрации. 73-ма души, навършили пенсионна възраст, работят в общината и най-вероятно ще бъдат освободени. И тук обаче целта няма да е съкращаване на хора, а постигане на по-добри резултати в работата на чиновниците и в обслужването на столичани, твърди кметът Фандъкова. Тя обясни, че в момента различните районни кметства имат различни структури и "когато тръгне една преписка, минават няколко дни", преди да стигне до правилния чиновник.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4096765
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930