Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 17:22 - Митрополитският "Линкълн" – бижу или необходимост?
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1036 Коментари: 3 Гласове:
0



imageimage Бижу или необходимост е луксозният автомобил, с който се появи Варненският митрополит Кирил на Никулден? Този въпрос вълнува обществеността от няколко дни. Своите тези по темата изложиха историкът Божидар Димитров и социологът Андрей Райчев в „Тази сутрин”.

Бившият министър без портфейл заяви, че въпросът е морален и по-широк и засяга също така и скъпите коли на зърнопроизводителите, правителството и президента. Той уточни, че и други свещеници си позволяват лукса на лъскави возила, но те пак не са техни и пак са дадени по същия начин.

„Защо да не се разпростира тази практика сред висшите църковни духовници? Те управляват огромни окръзи. Колите са просто необходимост в днешния съвременен свят. Вие кажете до кой клас кола е морално да се кара от митрополит?”, попита Божидар Димитров. Той даде за пример влизането на Христос в Йерусалим магаре, което тогава се е водело все едно да караш среден клас автомобил.

Ситуацията Андрей Рачев обобщи като отчайваща и като опит да се каже, че всичко е наред в българската църква. Според него историята с митрополитския „Линкълн” е само черешката на тортата. По думите му има три причини за това.

Социологът заяви, че църквата се прави на „началник” – смята за свое задължение не да служи на обществото и да помага на слабите и бедните, а да посредства отношенията на хората с Бога. Той бе категоричен, че това е сбъркан патос, който идеално се вижда в случая с отец Иван от Нови хан, „който като светец ходи да помага на сираци, а те му се карат, защото обръща внимание на тялото, а не на душата”. 

Вторият сбъркан компонент според него е неравномерното разпределяне на парите в институцията: „Няма нищо по-богато от църквата. Това не е лошо, ако не виждахме гладуващи свещеници. Освен тази прогнила върхушка, има честни и вярващи духовници, които могат да ни доведат до по-доброто. Но те са абсолютно запушени от тази тапа”.

И като последна причина Райчев изтъкна изолацията към света, която налага църквата: „Християнството по генезис е интернационално нещо. Християнската църква трябва да отваря страната към света. Нашата църква дълбоко затваря страната. Изолираме се, държим се абсурдно”.

По думите му тези действия на водещите фигури в Българската православна църква са за задържане по-дълго на властта.

Вижте как продължи спорът между историк и социолог във видеото.



Гласувай:
0



1. reader - zambetka
09.12.2011 17:25
Много шум за нищо.Като малки сигурно сте ходили на панаир и сте попадали в палатката с кривите огледала.Такова е положението и сега,когато слушаш и гледаш БТВ.Могат да те смажат за нещо,което дори не впечатлява.Защо взехте на рога Варненският и Преславски митрополит - съпал е накриво пред новата власт ли?Та тази кола за някакви си 40 000 долара е нищо в сравнение с колите на половината поръчкови журналисти например.Когато Бареков се зажени и дядо Николай би камбаните в Пловдив къде бяхте?Колко и на каква стойност са колите на митрополита от Пловдив?Колко и на каква стойност са колите на всяка мутра от среден ранг в ерархията?Ами полицаи и министри и всякакви там "законно забогатели",да не се връщам на имотите на Цветанов и т.н.Дребнотемие,което ще се върти в ефира докато се приемат важни закони и промени в обречения ни живот.Нищо ново,просто сега гледаме в друго огледало,за да забравим предната деформация.Стига,народа не е толкова глупав.Имате късмет,че живеем в търпелива България!
цитирай
2. reader - istefanova
09.12.2011 17:27
Знаеш ли защо не са поканили теолози, щото ТЕО-ЛОГ ОЗНАЧАВА БОГО-СЛОВ...А те не искат да се говори ЗА Бога, а ПРОТИВ Бога...защото оплювайки църквата, която е Божият Дом, те говорят ПРОТИВ Бога, богохулстват....нали знаете че това е един от белезите на Последните времена...
цитирай
3. razkazvachka - в неофеодалната държава
09.12.2011 19:39
църквата е един от едрите феодали

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085311
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930