Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2011 10:11 - Стачка в БДЖ спря влаковете
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1620 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  От 08.00 часа днес служителите в БДЖ започнаха ефективни стачни действия. Синдикатите предвиждат стачката да бъде безсрочна и да се провежда всеки ден, от днес, в часовете от 8.00 до 16.00. На много места в страната след 08.00 часа спряха влаковете. По ключови гари в България се провеждат регионални протестни митинги. Синдикатите протестират срещу спирането на 150 влака и съкращаването на 2000 души от системата на БДЖ. Спирането на влакове е сериозен икономически удар върху бъдещето на засегнатите райони, като ще се затрудни придвижването на ученици и работници. Условието за край на стачката, което се поставя от синдикалните лидери в железниците, е подписване на колективен трудов договор, който да гарантира трудовите права на работниците. Компромисът е - той да бъде подписан със старите параметри. От ръководството на БДЖ обявиха, че няма да отстъпят от намеренията за реформи. По думите им – няма да бъдат уволнявани стачкуващите служители в системата на железниците. 


Стачният комитет към КНСБ оповести информация за началото на стачката в БДЖ
На всички протестни акции днес железничарите поискаха оставките на Владимир Владимиров и Йордан Недев и на директора на ДП „НКЖИ” Милчо Ламбрев, което практически прилага локаут с подмяната на ръководител движение и други длъжностни лица, за да се пуснат влаковете. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ.
Според КНСБ - на митинга в столицата са се присъединили лекари, металурзи, топлофикация, градския транспорт, енергетици, пивовари, пенсионери и граждани. Влаковете, които трябваше да потеглят за страната и чужбина, останаха по местата си. Първият влак, който трябваше да замине в 08.04 мин., за Кюстендил, остана на мястото си, както и международният влак за Букурещ, който трябваше да потегли в 09.05 часа.
Във Варна митингът привлече работници, служители и граждани, протестиращи срещу ръководството на железниците и качеството на предлаганата услуга. Бригадата за русенския влак 9620, която е заявила, че ще стачкува, е подменена. Направени са общо 6 смени на превозните бригади - началник влакове и кондуктори. Смените са извършени от управителя на Пътнически превози Георги Иванов. 
В Бургас в протестен митинг се включиха над 100 души. 
На железопътния възел Горна Оряховица излязоха близо 400 работници и служители в БДЖ. Към протеста им се присъединиха и техни колеги, които стачкуват на работните си места. 
В Плевен митингът обхвана около 150 души. Пусната е жалба против незаконната подмяна на екипи – ръководители движение, машинисти и др. 
В Перник влакът Кулата – София –обявен, че ще потегли, на Перник е спрян. Влакът Земен – София е потеглил от Земен, но на Перник е спрян. Митингът обхвана над 150 души.
Допълнителна информация от Обединения стачен комитет ще има в 11.30 ч., заявиха от КНСБ. 

Стачкуващите от БДЖ на Централна гара в София скандират „оставка” 
Стачкуващите от БДЖ скандират „оставка”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Синдикалните лидери от КНСБ Пламен Димитров и Петър Бунев говориха пред събралите се служители на БДЖ. По думите на лидери на синдикални структури – стачката на БДЖ се подкрепя и от други браншове. Петър Бунев каза пред присъстващите – генералният директор сега се качи при диспечерите и ги натиска да работят, хайде да се качим при тях. След думите му събралите се стачкуващи служители потеглиха към помещението на диспечерите със скандирания и освирквания. 
Ала ЖЕЛЕЗКОВА


Стачкуващи от БДЖ скандират „стачка” и „страхливци” по адрес на ръководството 
Стачкуващи от БДЖ скандират „стачка” и „страхливци” по адрес на ръководството на дружеството, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Започна протестен митинг на гарата като преди това покрай пероните премина протестно шествие със синдикални знамена на КНСБ и КТ "Подкрепа". Пламен Димитров и Валентин Никифоров от КНСБ потвърдиха още веднъж, че стачката е безсрочна и няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумението. Валентин Никифоров каза, че дори очаква днес, тук на гарата да се подпише споразумението. Никифоров каза, че стачката е абсолютно законна и ръководството на БДЖ няма право да уволнява служители за участие в нея. 
Ала ЖЕЛЕЗКОВА

Протестно шествие преминава край пероните на Централна гара в София 
Протестно шествие със синдикални знамена потегли край пероните на Централна гара в София, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Шествието се състои от служители на КНСБ и КТ „Подкрепа”. Пламен Димитров и Валентин Никифоров от КНСБ потвърдиха още веднъж, че стачката е безсрочна и няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумението. Валентин Никифоров каза, че дори очаква днес, тук на гарата да се подпише споразумението. Никифоров каза, че стачката е абсолютно законна и ръководството на БДЖ няма право да уволнява служители за участие в нея. Видимо са се събрали няколкостотин души за участие в шествието. Според стачкуващите - от 08.00 часа до 16.00 часа влаковете няма да потеглят от гарите.
Ала ЖЕЛЕЗКОВА

 
На Централна гара в София стачката на БДЖ започна със скандирания и освирквания
От 08.00 часа започва железничарската стачка в страната. На Централна гара в София началото на стачката беше отбелязано със скандирания и освирквания, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Пред Централна гара са се събрали служители на БДЖ, които носят синдикалните знамена на КНСБ и КТ "Подкрепа". Към стачкуващите от БДЖ са се присъединили и други работници. В момента стачкуващите се изтеглят от един от пероните на Централна гара. 
Все още не е ясно дали ще потеглят влакове след 08.00 часа от гарата. 
Ала ЖЕЛЕЗКОВА 


Йордан Недев: Няма споразумение със стачкуващите в БДЖ
Доколкото знам, към 7 ч, сутринта в София има 1 човек, който се е записал за стачката, в Пловдив – 15, в Горна Оряховица – 9. Това е за „Пътнически превози”. Ако пътниците, закупили билет, не могат да ползват услугата на БДЖ, ще си получат парите обратно. За тези, които имат карти, нищо не може да се направи. Това каза изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” Йордан Недев в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. Той подозира, че ще стачкуват и служители на „Товарни превози”. На клиентите на „Товарни превози” е обяснена ситуацията и с тях се водят разговори. „За момента, съгласно тези ангажименти, които сме поели към нашите клиенти в „Товарни превози”, не би следвало това да се отрази по какъвто и да било отрицателен начин на нашия финансов резултат поне”, обясни Недев. Той заяви, че .
Недев каза, че в неформална среда синдикатите са съгласни със съкращенията в железниците. „Практически всичко, за което сме говорили, включително и когато сядаме в БДЖ на голямата маса и има много повече представители на синдикатите, числата на съгласие, ако можем да мерим съгласието в някакви проценти, това, което те са казали, е, че са съгласни с това, което ние правим, поне на 80”, каза директорът на БДЖ. Той не се нае да прогнозира колко ще продължи стачката, но изрази надежда тя да бъде много кратка.


Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев е на Централна гара в столицата
Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев е на Централна гара в столицата, където се очаква от 08.00 часа да започне безсрочната стачка на БДЖ, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Служителите в железницата и синдикатите протестират срещу съкращаването на 2000 души персонал и на около 150 влака. По отношение на това – колко би продължила стачката, Йордан Недев коментира - специално ние доста време можем да издържим. Говорим за железница, която не е реформирана от гледна точка на дейности. Ако си направим подобрение на дейностите, включително и пенсионните реформи, ще се подобри всякакви капацитет – и човешки, и ресурси, и това ще стане догодина, каза той. 
Ала ЖЕЛЕЗКОВА


От Централна гара в столицата ще заминат само влаковете до 08.00 часа, според служители на БДЖ
На Централна гара има чакащи пътници, въпреки обявената стачка на железниците от 08.00 часа днес, предаде репортер на Агенция “Фокус”. От таблото в гарата става ясно, че предстои малко преди и около 08.00 часа да потеглят влакове за Мездра, Кюстендил, Перник, Пловдив, Кулата, Петрич, Карлово. Според служители на БДЖ на Централна гара – ще заминат само влаковете, които трябва да потеглят до 08.00 часа, а останалите – не. 
Стачкуващи служители на БДЖ вече са се събрали пред Централна гара. Пред входа на Централна гара в момента има служители на железниците, които носят знамена на КНСБ и КТ „Подкрепа”. Издигнат е голям плакат в синьо, на който пише „стачка”. Присъстващите са предимно мъже, но има и жени. Някои от тях надуват свирки. На Централна гара в столицата е изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев. На място е и синдикалният лидер на железниците от КНСБ Петър Бунев. 
Ала ЖЕЛЕЗКОВА 


Стачкуващи служители на БДЖ са се събрали пред Централна гара в София
Стачкуващи служители на БДЖ вече са се събрали пред Централна гара в София, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Пред входа на Централна гара в момента има служители на железниците, които носят знамена на КНСБ и КТ „Подкрепа”. Издигнат е голям плакат в синьо, на който пише „стачка”. Присъстващите са предимно мъже, но има и жени. Някои от тях надуват свирки. На Централна гара в столицата е изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев. Стачката трябва да започне в 08.00 часа. На място е и синдикалният лидер на железниците от КНСБ Петър Бунев. 
Ала ЖЕЛЕЗКОВА


Влаковете спират заради ефективна стачка на БДЖ от днес
Българските държавни железници (БДЖ) започват ефективни стачни действия в цялата страна. Синдикатите предвиждат стачката да бъде безсрочна и да се провежда всеки ден, от днес, в часовете от 8.00 до 16.00. Ще спрат всички влакове – пътнически, товарни, международни. По ключови гари в България ще бъдат проведени регионални протестни митинги. Синдикатите протестират срещу спирането на 150 влака и съкращаването на 2000 души от системата на БДЖ. Според тях не е ясно по места кои влакове ще бъдат спрени, а максимумът влакове, който може да бъде спрян, е около 30 – 40. Спирането на влакове е сериозен икономически удар върху бъдещето на засегнатите райони, като ще се затрудни придвижването на ученици и работници.
Условието за край на стачката, което се поставя от синдикалните лидери в железниците, е подписване на колективен трудов договор, който да гарантира трудовите права на работниците. Компромисът е - той да бъде подписан със старите параметри. 
От ръководството на „Пътнически превози” съобщиха, че ще има списък с влаковете, които биха били задържани в часовия пояс на стачката - той ще бъде качен в сайта на БДЖ и ще бъде разпратен. При закупуване на билет, пътниците ще бъдат информирани за възможността пътуването да не се осъществи, ще бъдат връщани и суми. 
540 автобуса трябва да бъдат осигурени, за да се поеме пътникопотокът, който ще бъде засегнат от стачката, по изчисления на БДЖ. Железниците обаче няма да осигурят автобусния транспорт. По места някои от частните автобусни фирми вече предвидиха увеличен състав на автобусите. 
Ръководството на БДЖ обяви преди месец предстоящите реформи – те са свързани с оптимизиране на състава с 2000 души, като срещу доброволно напускане, се изплащат 6 заплати; спиране на 138 влака, продажба на неоперативни активи, увеличаване на цените на билетите за търговските влакове с 15 % и на всички останали средно с 9 % и продажбата на „Товарни превози”, като това ще намали парите, които правителството трябва да предостави като помощ, за да се ускорят реформите и БДЖ да се извади от състоянието на икономическа загуба.
Отстъпването от петте мерки за БДЖ означава фалит и по мерките не може да има предоговаряне, смята Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД. Ръководството на БДЖ отказва да подпише нов Колективен трудов договор, защото не е склонно да запази всички съгласувателни процедури, които съществуват в стария договор. То смята още, че така обявената стачка, е незаконна. 

БДЖ: Участието в стачката няма да бъде повод за уволняване на служители
Участието на служители в стачката на Българските държавните железници няма да бъде повод за тяхното уволняване. Това съобщиха от ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД по повод некоректно поднесена информация в различни печатни и електронни медии със заглавия: „Уволнение грози стачкуващи от БДЖ”, „БДЖ ще уволнява стачниците” и др. 
Ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД по никакъв начин не е отправяло заплахи към служителите, които изявяват желание да участват в стачните действия. Ръководството на холдинга уважава правото на всеки един служител да стачкува, както е визирано в Конституцията на РБългария. 
Към днешна дата (23-и ноември) ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД потвърждава своята позиция, че стачката е незаконна и ще се възползва от възможността да защити правата си в съответствие с действащото законодателство (чл. 17 от ЗУКТС). По казуса дали стачката е незаконна може да се произнесе единствено съдът.
По време на стачните действия е необходимо стачкуващите да се подписват в съответните присъствени книги, тъй като по време на стачка на тези служители не се дължи трудово възнаграждение, както и за да може работодателят да се възползва от възможността да защити своите права. 
С изнесената вчера пред медиите информация, ръководството на националния железопътен превозвач цели единствено да разясни на служителите и обществеността действащите законови разпоредби.

”Капитал страни”: Железничарите в България стачкуват
Българските железничари ще проведат днес национална осемчасова стачка. В цялата страна движението на влаковете ще бъде спряно, съобщава руското електронно издание ”Капитал страни”. Решението на профсъюзите за тази стъпка е в резултат на решението на железопътното ръководство да съкрати 2500 служители и да закрие 150 влака и електрички. Освен това ще бъдат вдигнати цените на билетите. 
Железничарите настояват за подписването на нови трудови договори и да запазят работните си места. 
Очакваните загуби от стачните действия се изчисляват на 300 хил. евро. 

Все още няма конкретна информация колко железничари от Благоевградско и Кюстендилско ще протестират
Все още няма конкретна информация колко железничари от областите Благоевград и Кюстендил ще се включат в започващите днес протести срещу съкращенията и реформите в БДЖ. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин Любка Георгиева, председател на синдикалния регионален съюз КТ "Подкрепа" - Дупница. Със сигурност обаче работещите на ЖП гара Дупница ще стачкуват от 08.00 часа сутринта. На практика ще бъдат спрени два влака-влакът, който пътува от Кулата за София и влакът София-Кулата. По време на обявения начален час на протестите, двата влака ще бъдат на дупнишката гара, където ще останат до 16.00 часа. Работещите на гарите в Благоевград и Кюстендил също ще се включат в протестите. Георгиева бе категорична, че опитите на ръководството на БДЖ да „сплашат” работещите и да ги откажат от ефективни протести ще бъдат безуспешни. „Единственото, на което разчитат от БДЖ е да сплашат хората и да ги стреснат с неверни твърдения, че стачката е незаконна и че по-добрият вариант е да вземат 6 заплати и да останат без работа, отколкото да се борят и да си запазят работните места”, обясни Георгиева. На този етап няма официални данни затова колко от работещите в системата на БДЖ в Пиринско са приели предложението на работодателя и са напуснали системата на БДЖ, получавайки 6 заплати. По думите на Георгиева броят им не е голям, тъй като железничарите се „надяват и на нещо друго”. Започващата днес стачка в БДЖ ще засегне и движението на международните влакове. „Ние не можем да си позволим да направим такава дискриминационна мярка-международните влакове да пътуват, а българите в страната да понесат последиците от стачката”, категорична бе Георгиева.
Красимира ДИМИТРОВА 

Около 25 влака ще бъдат спрени в Горна Оряховица, според синдикатите
Между 21 и 25 влака се очаква да бъдат спрени в Горна Оряховица във връзка с протестните действия на служителите на БДЖ. Стачката ще започне от 8.00 часа до 16.00 часа, съобщи за Радио ‘’Фокус’’- Велико Търново Дечко Гърков, председател на синдикалната структура на БДЖ в Горна Оряховица. Влаковете ще спират на гарите, така че пътниците да имат достъп до друг вид транспорт. По думите му след излязлата информация, че стачките са незаконни, много от служителите са се отказали да протестират. Дечко Гърков заяви, че има документи от съда, които удостоверяват законността на стачката. Той добави, че синдикатите също искат реформа в БДЖ, но тя да се извърши чрез влагане на средства. 
Според синдиката - много от пътниците подкрепят протестните действия на служителите на БДЖ, друга част от тях нямат мнение, а трети са притеснени за своето пътуване, защото влакът е единственото им възможно превозно средство. 
Гърков заяви, че не разполага с точни данни колко са служителите, които са напуснали доброволно БДЖ и са приели обезщетението от 6 работни заплати, но заяви, че са между 50 и 100 души. Общо за цяла България по думите му това предложение са приели около 400 души. 
Галина ПАПАЗОВА



Гласувай:
3



1. zaw12929 - Вижте как протича железничарската ...
24.11.2011 15:04
Вижте как протича железничарската стачка:
Автотранспорта обяви- не се безпокойте, ние ще поемем пътникопотока с автобуси и таксита Ако бяха гърци и те днес щяха да подкрепят стачката
Медиите- непрекъснато преследват железничарите, за да им внушат, че така със стачката ще бъде затворен целия ЖП транспорт- ако бяха гърци щяха да си направят сметката и да казват на управниците: "Щом казвате, че за един ден стачка, ще се инкасира загуба от 60 000 лева, а за една година е инкасирано 200 милиона, то ако работи ЖП транспорта, ще инкасира загуба от 200 000 000 : 365 дни + 547 945 лева- 10 пъти по вече или тези цифри не са ВЕРНИ
цитирай
2. zaw12929 - Стачката, ако е в нормална от ЕС д...
24.11.2011 15:05
Стачката , ако е в нормална от ЕС държава ще инкасира мисли в главата на управниците, за да направят ЖП транспорта печеливш... а те се занимават с потушаване на стачката, като в соц времето... и да изкарат железничарите виновни за това, което се случва, резултат на некадърно управление....
цитирай
3. zaw12929 - Защо не сме гърци и няма да бъдем:
24.11.2011 15:07
Защо не сме гърци и няма да бъдем:
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085122
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930