Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2011 07:59 - Основният опонент в тази кампания не е Плевнелиев, а политиката на ГЕРБ
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
3



Нямам политически комплекси нито към САЩ, нито към Русия, казва кандидатът за президент на Коалиция за България Ивайло Калфин  Полина Паунова
image

Господин Калфин, какво е впечатлението ви от представянето на вашите двама основни конкуренти за президентския пост?

За съжаление дебатът беше доста дълъг, а регламентът беше такъв, че не успяха да се чуят повече тези за президентските правомощия. Оставам с чувството, че все още липсва съдържателен дебат между основните кандидати какво те биха правили в тази институция. Господин Плевнелиев беше много неубедителен, освен това той продължава да говори с общи фрази и когато бъде запитан за нещо конкретно, очевидно няма готовност да отговаря.

Госпожа Кунева следваше линията, която следва и до момента – на кандидат на гражданското общество, която иска да измести политическите партии.

През цялото време кандидатът на ГЕРБ Плевнелиев ви атакуваше, че си “партнирате” с госпожа Кунева. Вярно ли е?

Нито имаме уговорка, нито има политическа логика. Господин Плевнелиев беше очевидно доста изнервен от дебата, но той се изнервя като вижда опоненти. Факт е, че всички, които се явяват на изборите за президент, водят кампания срещу политиката, която ГЕРБ налага. Така че който и от кандидатите да се яви, той ще намери по същия начин общ език с останалите. Тъй като начинът на водене на политика от ГЕРБ с налагане на сила, на агресия, на безцеремонност в политиката, с липсата на социална политика се бие с ценностите, които изповядват останалите кандидати.

По време на президентската кампания всички обвинения и на вас, и на госпожа Кунева, а и на останалите играчи са съсредоточени срещу Бойко Борисов, а не срещу Плевнелиев. На чия фигура се дължи това – на тази на премиера, или на бившия министър?

Виждате как беше определен кандидатът за президент на ГЕРБ - господин Плевнелиев. Самият Бойко Борисов го лансира по такъв начин, по който не му направи в никакъв случай услуга. И между другото каза, че го е уведомил един час преди това, че ще бъде кандидат за президент. Очевидно, че това е назначение на Бойко Борисов. Очевидно е, че Бойко Борисов използва тези две назначения всъщност – на господин Плевнелиев и на госпожа Попова, за да разчисти Министерския съвет.

Видяхме, че след освобождаването на Плевнелиев имаше веднага промени в ръководството на МРРБ. Още при обявяването им Борисов пък каза, че той има други предпочитания за президент, но ще трябва с тези хора да участва ГЕРБ, Очевидно е и че Плевнелиев трудно би могъл да се еманципира от Бойко Борисов.

Така че по-скоро в тази кампания основният опонент е начинът, по който ГЕРБ се отнася към демократичните институциите, начинът на връщане на някакъв псевдототалитарен стил на управление, в който един човек определя всичко, включително и кого да изберат хората.

Като говорим за “лансиране” и “назначаване” - вие ще бъдете ли наследник на Георги Първанов в президентството? Ще има ли той трети мандат във ваше лице? България ще бъде ли троянският кон на Русия в ЕС, стремите ли се към нов “Голям шлем”, например?

Все пак съм работил четири години като външен министър и не съм показвал външнополитическата си ориентация. Отношенията ни с Русия са важни за България, там където има интерес на страната ни.

По същия начин са важни отношенията ни със САЩ. Приоритетни са ни отношенията с Балканските страни и политиката в рамките на ЕС. Така че аз нямам чувството, каквото доста политици в България имаха, за съжаление, през годините – нямам комплекси нито към Русия, нито към Америка. Мисля, че през четирите години, докато бях външен министър, ние имахме прекрасни отношения, бяха започнати големи проекти, бяха привлечени инвестиции и от едната, и от другата страна. И не съм показвал предпочитания към когото и да е било, където не е ясно заявен българският интерес.

Така че – Русия е наш партньор, мисля че и Русия, и България имат конкретни интереси. В областта на енергетиката, проектите, които подписахме, също са важни за България, но в по-общ план – България има интерес да привлече всеки един енергиен ресурс през своята територия, независимо дали е с руски произход или с друг.

Преди време заявихте, че първата ви работа като президент ще бъде свикването на референдум за шистовия газ. И Плевнелиев, и Кунева смятат подобен ход за популистки. Не е ли малко странно, че всички кандидати се кълнат как ще правят референдуми, а до момента допитване не е проведено, въпреки че закон има?

Допитване не е направено, просто защото законът е така направен, че на практика забранява референдумите. Такава е процедурата за свикване на референдуми, че общо взето Народното събрание е това, което може да реши.

Аз мисля, че трябва погледнем практиките в развитите демократични страни, в които все повече се използва референдумът като форма. Да, има политически рискове в него – този, който го обявява, може да загуби. Това има и политически последствия, но при всички случаи референдумите като инструмент трябва да се ползват.

Иначе има смисъл от референдум за шистовия газ, тъй като той за мен е рискова технология, но нека да се чуят дебати и в крайна сметка хората да се произнесат. Така че не разбирам страха на моите опоненти от него. Проблемът е, че вероятно те криво разбират българския интерес и настояването на инвеститора за тях очевидно е по-важно, отколкото протестите на хората.

Казахте, че законът е така направен, че на практика да не разрешава провеждането на референдум. Да, но този закон бе гласуван от 40-ото НС, доминирано от БСП, от която вие бяхте излъчен като министър. Защо не критикувахте тогава нормативния акт?

Защото като министър на външните работи никога не съм можел да се произнасям по решения на парламента, освен по тези, които пряко засягат работата ми. Това, че законът е приет от предишния парламент, не мисля, че е каквото и да е оправдание.

Предишното народно събрание, както всеки парламент досега, прие законодателство, с което не можем изцяло да се гордеем. За някои закони съм си казвал мнението, ето сега го казвам и за Закона за референдумите. Той така или иначе досега не е проработил, което означава че процедурата трябва да бъде облекчена.

По време на дебата казахте, че не бихте отзовали посланиците с принадлежност към Държавна сигурност, когато няма подготвени нови дипломати, които да бъдат изпратени веднага. Така ли е?

Бих спазил изцяло закона. Той в момента е такъв, какъвто беше приет от парламента, знаете, че има изпратена жалба до Конституционния съд, но в момента той е такъв и тези дипломати не могат да заемат съответните позиции. Въпросът обаче е друг – това е световна практика – когато се освобождава посланикът в една страна, трябва да е стартирала процедура за нов. В противен случай в приемащата страна излиза така, че България си изтегля посланика. Това е ясен знак за влошаване на двустранните отношения.

Проблемът е, че Николай Младенов не е предложил нови назначения. Очевидно той чака края на мандата на господин Първанов, но в крайна сметка трябва да предложи новите дипломати. Там е проблемът в момента – в МВнР и нежеланието на министъра да излъчи новите посланици.

Между другото вече има резултат от това действие – забраниха ни от сръбското правителство да има секции в Босилеград и Димитровград. Трябва да напомня, че по време на три избора сме имали там секции, а сега правителството на Сърбия отказа. Посланикът ни си е в България, не знам дали МВнР си е мръднало изобщо пръста да направи каквото и да било.

Не разбрах отношението ви по принцип – редно ли е българската дипломация да бъде изчистена от посланиците с принадлежност към ДС?

Моето мнение е, че дипломацията трябва да бъде изчистена от хора, занимавали се с доноси, с политически поръчки. Но българското разузнаване в който и да е период и българската дипломация са работили заедно и няма как да се наказват хора за това.

Казвали сте, че числеността на армията не е достатъчна, а структурата й не е добра. Ако станете президент, като върховен главнокомандващ за какво ще настоявате?

Ще настоявам на първо място да има възможност армията да бъде стабилизирана, а боеспособността й да се увеличи. Не приемам непрекъснатите съкращения в армията под мотото, че това са реформи. Реформите бяха извършени с “План 2004”. Оттук нататък армията трябва да бъде стабилизирана и укрепена. Няма да приема бюджетът за армията да бъде сведен до минимума, а той е и за подготовка на нашите контингенти да участват в мисии на НАТО.

Българската армия има няколко рода войски и те би трябвало да бъдат оборудвани. Това не става веднага, но не става и като се спре финансирането. Важно е да се работи и по статута на българския военен, включително и на кадровите войници. В момента неслучайно има над 1000 свободни места за кадрови войници. Социалната политика за тях е изключително лоша, а социалният им статус – много нисък. Забраните са много. Една от тях е да закупуват жилища в края на службата си от фонда на Министерство на отбраната. Именно тази забрана ми се струва странна, тъй като самият министър е направил това преди време, а забранява на всички след него. С една дума – трябва да има стимули на професионалния войник в България.

Реформиране на НСО и НРС? Преди време кабинетът лансира теза, че трябва да се създаде нова служба по типа на ДАНС, но да бъде Държавна агенция “Разузнаване”. Тогава премиерът каза, че това ще се случи след мандата на Георги Първанов, за да не се приеме това от него като ограничаване на правомощията му. Как се отнасяте към тази идея?

В никакъв случай не трябва да се получи политизация и партизация на службите. Те трябва да бъдат максимално независими. Аз нямам против да се работи по нов закон, нови закони трябва да има и за разузнавателната служба и за НСО, но въпросът е следният – тези служби трябва да бъдат оставени да работят достатъчно независимо. Между служба НРС, служба "Военна информация" и НСО няма нищо общо. НСО е друга структура.

Идеите да се слеят НРС и служба “Военна информация” са доста опасни, не трябва механично да бъдат сливани, защото ще загубят капацитета си. На ръководството на тези служби трябва да бъде гарантирано, че няма да бъде подложено на партиен и на политически натиск. Знаете, че ДАНС е създаден към Министерския съвет. Неслучайно когато Цветанов говори, го прави от името на МВР, прокуратурата и ДАНС, което е доста свободно тълкуване, но се случва. Ако се реформират службите, трябва да се гарантира, че ще работят неутрално.

Каква е оценката ви за двата мандата на Първанов? Какви са грешките му?

Няма начин да няма грешки, който не работи, той не греши. Той беше избиран два пъти, така че оценката за неговите мандати беше достатъчно ясно дадена и от избирателите.

Първанов има голям принос за развитието на страната ни през последните 10 години. Аз съм съпричастен към работата му за две години от първия му мандат, работих по икономическите стратегии. От тази гледна точка смятам, че президентската администрация има много потенциал.

Най-важното,обаче, което искам да кажа е, че България влиза в нов етап. Ако дълги години приоритет ни беше влизането в ЕС, днес основната национална кауза трябва да бъде свързана с вътрешната политика и подобряването на живота на гражданите. Затова мисля, че следващият президент трябва да консолидира страната с ясни и краткосрочни цели, които да водят до дългосрочни цели.

Георги Първанов каза, че ще се върне в БСП след изтичането на мандата му. Не смятате ли, че това малко се бие с принципа на безпартийност. И вие как ще успеете да се разграничите от партията, който издигна кондидатурата ви?

Господин Първанов беше лидер на БСП, преди да бъде избран за президент, и сигурно е нормално връщането му. Аз не членувам в БСП, но пък работя за партията. Лично нямам проблем и напълно осъзнавам всички предизвикателства пред една институция, която трябва да бъде надпартийна.

Готов съм да бъда президент на всички български граждани независимо от партийната им принадлежност. Не съм готов да толерирам само тези, които злоупотребяват с демократичния ред, които партизират политиката и се опитват да връщат тоталитарни практики в демократична България.

Вотът на ДПС – казвате че нямате договорки, но пък не го отказвате.

Вотът на ДПС – да, нямам договорки, но пък не отказвам подкрепа от всеки, който би желал да ме подкрепи, но това са хора с доста различни политически пристрастия. Начинът на воденето на политика от ГЕРБ мисля, че произведе доста противници на тази политика и те са не само в левия и центристкия, но и в десния спектър.

Така че аз действително очаквам широка подкрепа, която надхвърля границите на левицата. За мен това ще бъде важно и за мандата – тъй като ще бъде избран със съзнанието, че съм избран от гражданите да се противопоставям на антидемократичните практики, които се налагат. Затова е важно ГЕРБ да не получава и президентското място, защото ще се получи преяждане с власт.

А когато БСП имаше доминираща роля в предишния парламент, министър-председател и премиер – не се ли получи преяждане с власт?

Това е така, но има огромна разлика между коалицията в предишното управление и настоящата ситуация. Самият коалиционен характер на предишното управление предполагаше мека политика и търсене на консенсус.

В момента има тотална централизация не само в ръцете на една партия, а в ръцете на един човек. Виждате отношението към парламента – хора, които биват обявявани за безделници, закрива се парламентът. Абсолютно недопустимо е. Този човек иска да постави ръка върху още една институция. Това е опасно.

Чувствате ли се обиден, че Стефан Данаилов е нещо като “локомотив” на кампанията ви?

Не мисля, че имаме конкуренция с него. Мисля, че се допълваме като подготовка, образование и възможности. Мисля, че чертите ни се допълват, а не се конкурират. Той е популярен не само актьор, но и като политик. Неговото участие в кампанията безспорно е важно и привлича интереса на много хора.

Ние работим за една кампания. Аз не държа държавата да бъде залята само с моята физиономия, не е и редно. Важно е посланието, което излъчваме, и политиките, които ще водим. Важно е двамата да се допълваме.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074516
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031