Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2011 23:37 - Борис Велчев: Лошата организация на вота не е престъпление
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 758 Коментари: 1 Гласове:
0



 Красен Николов
image

За лошата организация на изборите може да се носи административна, политическа или друга отговорност, но не и наказателна, заяви в четвъртък главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това означава, че прокуратурата няма да се занимава с казуса на онези 12 000 български граждани, които бяха изключени от избирателните списъци заради грешки на държавната администрация.

 

В член 167 алинея 1 от Наказателния кодекс се казва, че "който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева".

 

Въпросът е дали прокуратурата може да определи действията на определени лица от държавната администрация като незаконни.

 

Освен това Велчев прогнозира, че до края на седмицата броят на образуваните досъдебни производства за нарушения на изборното законодателство може да нарасне. Той очаква, че до средата на следващата седмица ще бъде направен пълен анализ на постъпилата информация за броя на делата и лицата, срещу които са образувани.


В отговор на въпрос за носенето на чували с бюлетини от членове на секционни комисии по домовете им, главният прокурор коментира: "Не всяко нарушение на изборния кодекс води до търсене на наказателна отговорност. Ако прокуратурата бъде сезирана за такъв тип нарушения, ще бъдат взети необходимите мерки. Но сега е най-лесно всичко да се обяви за престъпление и да се "хвърли" в прокуратурата. Всичко, което не е посочено в наказателния кодекс като престъпление по отношение на изборите, е нарушение".  




Гласувай:
0



1. анонимен - Социалистите в Европарламента критикуваха лошата организация на българските избори
29.10.2011 02:21
Като взе под внимание медийните репортажи и доклади за начина, по който е проведен първият тур на президентските избори в България, Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент изрази дълбоки опасения относно действията на българското правителство преди и в самия изборен ден. Това се казва в съобщение от групата на българските социалисти в Европейския парламент.

Ханес Свобода, заместник-председател на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент е заявил: "Има много доклади за купуване на гласове и редица други нередности. Ние осъждаме начина, по който българското правителство е организирало тези избори, както и поведението на ГЕРБ и оказването на натиск върху българските медии и всякакви видове държавни структури”.

Ханес Свобода е каза още, че групата призова българското правителство да се въздържа от груба намеса в изборния процес и напълно да зачита върховенството на закона и демократичните принципи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085918
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930