Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 04:29 - Политологът Стойчо Стойчев: България става част от тенденцията за използване на социалните мрежи за един или друг вид сблъсъци
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1038 Коментари: 1 Гласове:
0



  Политологът Стойчо Стойчев пред Агенция „Фокус” .

Фокус: Г-н Стойчев, събитията в Катуница влязоха в чуждия печат. Руският вестник „Правда” пише: „Циганският въпрос в България рязко се изостри” и че това не е ставало доста отдавна? Според вас случаят ще се отрази ли по някакъв начин на предизборната кампания? 
Стойчо Стойчев: На първо място бих искал да кажа, че т. нар. ромски въпрос не се изостря толкова рядко, колкото твърдят чуждестранните медии. Спомняте си, редица подобни ситуации възникваха по един или друг повод и то не само по време на предизборни кампании – ромския блок в Ямбол, в „Столипиново” имаше редица проблеми и др. Този въпрос редовно занимава българското общество, но той е по-скоро част от дневния ред на обикновените хора, а не на политиците, които го използват при една или друга по-значителна ескалация на напрежението.
Бих искал да разгранича обаче ромския въпрос от конкретните събития в село Катуница, където става дума за нещо друго – явната неспособност на държавата ефективно да налага правовия ред върху цялата своя територия. В последните дни стана ясно, че напрежението беше оставено да ескалира до степен, в която се стигна до палежи, до саморазправа – до неща, които не биха били възможни, ако действително правовия ред беше адекватно гарантиран. От друга страна, подобни ексцесии срещаме и в редица много по-развити в демократично отношение страни. Събитията във Великобритания бяха нещо подобно. Масови безредици и бунтове бяха провокирани от инициатори в социалните мрежи. На практика България се превръща в част от тенденцията за използване на социалните мрежи за организиране на един или друг вид сблъсъци. В случая не става дума за ромския въпрос, а за недоволство от една конкретна фамилия, която е емблематична със своята безнаказаност през последните години. 
Що се отнася до предизборната кампания, смятам че този скандал няма да има съществено влияние, нито осезаем ефект. Водещите фигури в президентската надпревара – кандидатите на БСП, на ГЕРБ и независимата Меглена Кунева, като цяло не утилизират в кампаниите си ромския въпрос, нито темата за борбата с престъпността. Това са несвойствени теми за президентската институция и кандидатите много умело и професионално се държат настрана, с изключение на г-н Калфин, който направи няколко изявления увлечен от инерцията на събитията. Естествено има кандидати, за които темата, свързана с ромите и ромската престъпност е основна, дори единствена, и ще я експлоатират максимално. Тук визирам Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. Степента, в която ще успеят да акумулират електорална подкрепа от социалното напрежение обаче е под много голям въпрос. Не мисля, че конкретната ескалация на напрежението би довела до достатъчно голяма промяна в тяхната електорална подкрепа, за да промени по някакъв драматичен начин изхода от президентските избори. Това е по-скоро добра възможност за допълнително медийно внимание. 
Друг е въпросът до какво ще доведе този конфликт на местните избори в района на Пловдив, където традиционно ВМРО са силни. Предполагам, че в момента там се разиграва борба между ВМРО и „Атака” за потенциалните политически дивиденти от този конфликт, но тя няма да доведе до драматични промени в съотношението на силите. Още повече, този инцидент се случи твърде рано. До изборите остава почти един месец и други събития ще бъдат определящи за изхода от изборите. Случаят ще циркулира още известно време и ще отшуми. След седмица водещите теми ще бъдат други. Не е от полза на кандидатите за президент да я подхващат, защото няма да извлекат дивиденти от нея, като изключим двамата кандидати на ВМРО и „Атака”. Фокус: Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че полицията е направила максималното, за да овладее ситуацията в Катуница. Премиерът пък каза нещо по-различно, че след като има запалени сгради, не може да се твърди, че полицията се е справила. Не си ли противоречат? 
Стойчо Стойчев: Вътрешният министър по-скоро изхожда от позицията си на човек от системата. Той защитава своите хора и това нормално, но не мисля, че оценката му е обективна. Министър-председателят е прав. След като пред погледа на полицаите се палят сгради и кипи саморазправа, да се твърди, че полицията се е справила е твърде неуместно. Това, че на мястото е имало организирани футболни фенове, които по думите на Цветанов са били в неадекватно състояние, не означава, че полицията не трябва да действа. Оказа се че този огромен апарат е безсилен пред футболното хулиганство. Трябва ли във всеки един момент да треперим от появата на организирани футболни запалянковци и хулигани?. Това не е приемливо. Недопустимо е да се толерира саморазправата и то в такава масова форма.
Фокус: Как си обяснявате властта на Кирил Рашков, тя свързана ли е с купуването на ромски гласове? 
Стойчо Стойчев: Има и други хора в страната, за които се знае, че са покровителствани от властта без да имат някаква пряка връзка с ромите. Всеки един човек, който акумулира достатъчно голям капитал в слабо институционализирана страна като България, има интерес от осигуряването на подобни политически протекции. Това най-често става с пари и незадължително минава през купуване на гласове. Не бих казал, че купуването на гласове има връзка със случващото се в Катуница. То е резултат от публичното поведение на семейството на Кирил Рашков и общото чувство за потиснатост, което цари в селото и в региона.
Фокус: Как започна според вас предизборната кампания? Забелязахте ли нещо по-различно? 
Стойчо Стойчев: Бих казал, че кампанията започна вяло. Нищо интересно не се е случило до този момент, но това не е изненадващо. Предишни кампании също са стартирали така. Липсва смислен политически дебат. Такъв дебат е необходим както по отношение на ролята на президентската институция в институционалната система на страната, така и по конкретни политики за развитие на общините и регионите. Малко вероятно е такъв дебат да се състои в рамките на тази кампания, а инцидентът в Катуница е един от поводите за неговото отлагане. Това е отбиване на вниманието в напълно странична посока. Реалните проблеми пред България в момента са икономически, те не са нито етнически, нито религиозни. Трябва да бъдат взети важни, смели и бързи управленски решения, които да изведат страната от икономическия застой. Контрапродуктивно е във времена на криза обществото да бъде тласкано към междугрупов антагонизъм от какъвто и да е вид.
Галина ДИМОВА



Гласувай:
0



1. reader - Константин Пенчев: Не вярвам, че протестите в големите градове са спонтанни
28.09.2011 09:17
Според омбудсмана Константин Пенчев има съществена разлика между протестите в Катуница и последвалите ги в страната.

"В Катуница хората излязоха на улицата на справедливо, срещу един олигарх, който живее над закона. Това, че той е ром, не променя смисъла на протеста. Той е против конкретно лице. По улиците на централните градове обаче излязоха хора със съвсем други лозунги - не против олигархията, а откровено расистки. Техните деяния са по-опасни, защото водят и до гражданска война. Аз не вярвам, че тези протести са спонтанни. Но се надявам тези, които ги организират, да знаят, че дребните дивиденти, които преследват, могат да върнат България години назад", коментира обмудсманът Константин Пенчев във вторник пред БНР.

"За да се прекрати хаосът, трябват крути и бързи мерки. Приобщаването на ромите е проблем на България, не е проблем на леви или десни политици", допълни Пенчев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074058
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031