Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2011 03:42 - Пътят до Катуница - през провали, скандали, корупция и некомпетентност
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
2



 Александър Колев   image Снимка: Под тепето

През последните 20 години системата за защита на националната сигурност на България има дълъг списък от провали, скандали, корупция и некомпетентност. Проблемите започват от неадекватни законови рамки, минават през ужасяващ финансов мениджмънт на иначе големи бюджети, корупция на всички нива от системата и често срещаната некомпетентност на служители на всички отговорни министерства и агенции.

На 24 септември 2011 станахме свидетели на протести, прераснали в размирици по улиците на село Катуница. Гражданите на България живеещи там решават да вземат в собствени ръце правото си защитават, поради некомпетентността и нежеланието на полицията да го направи.

19-годишният Ангел Петров най-вероятно е изгубил живота си не толкова заради скандала си с местната фамилия Рашкови, колкото в желанието на предполагаемия 55-годишен водач на микробуса-убиец да се хареса на лицето „Цар Киро”. Подобно действие предполага йерархия на взаимоотношенията между Кирил Рашков и хората около него наподобяваща тази на криминална организация, където доверието и уважението се заслужава с определена готовност и толерантност към кражби, нанасяне на телесни щети и трафик на стоки и услуги.

Последвалото врязване на същия този микробус в тълпата пред имотите на Кирил Рашков, включително намиращи се на мястото полицейски екипи, е потвърждение, че първото убийство не е случайно, а предварително планиран ход, който предвид публичността на екзекуцията на 19-годишния Ангел Петров е разчитал на протекция и липса на последствия от страна на оперативните органи. Допълнително е показателен фактът, че в местното РПУ вече е била подадена жалба за смъртна заплаха от страна на Кирил Рашков към Ангел Петров, но тя е била игнорирана, заедно с редица други оплаквания и молби, подавани през годините.

Всичко изброено дотук говори за дълга редица от грешки, некомпетентност и корупция в системата за национална сигурност на България, която се предполага, че е трябвало да предотврати развиването на криминална йерархия сред клана Рашкови, или поне да има реални действия по залавянето и осъждането на членовете на престъпната група.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че не може семейство Рашкови да бъдат изселени от село Катуница, поради липса на данни за престъпления. Това изказване е интересно, предвид факта, че Кирил Рашков е бил осъждан 7 пъти до 10 ноември 1989 за търговия със злато и валута. През 1993 година е арестуван за производство на фалшив алкохол в особено големи размери в собствената му фабрика, кръстена на баща му – „Цар Гого”. Самите имоти на Кирил Рашков в Катуница са върху незаконно придобити общински терени и са без разрешение за строеж. През годините срещу Кирил Рашков и синовете му има множество жалби за заплахи за убийство, като през 2010 Георги Рашков, 19-годишният внук на лицето „Цар Киро” е осъден на година условно за подобно обвинение.

Междувременно самите действия на жандармерията са повече от странни. Според главния секретар на МВР Калин Георгиев е използвана „специална техника” за контрол над тълпата пред имотите на семейство Рашкови. Съдейки по резултатите от тази техника, то тя е била от типа „стой отстрани и гледай”, традиционно използвана при бунтове и рейдове на роми над общинска и частна собственост.

Похвално е, че МВР няма проблем с нарушението на Конституцията на България, според която държавата се ангажира със защита на частната собственост и се предполага, че полицията трябва да предотврати последвалите пожари и грабежи върху имотите на семейство Рашкови. Странно и защо тази техника не беше използвана при протеста на 14.01.2009 пред Народното Събрание, когато беше предпочетен вариантът „полицейско насилие и произвол”, одобрен от тогавашния вътрешен министър като правилен.

Размириците в село Катуница са пряко следствие от близо 20 години провали на очевидно недействащата система за опазване на националната сигурност в страната. 19-годишният Ангел Петров днес можеше да е жив, ако Кирил Рашков и изградената от него криминална йерархия с други ромски кланове не беше оставена да се развива безнаказано в продължение на две десетилетия. Действията или по-скоро престъпната небрежност и бездействие на МВР, прокуратурата и редица демократично избрани правителства на България в продължение на 20 години доведоха до смъртта на Ангел Петров и още десетки други престъпления, оставени без присъди поради „процесуална недопустимост”.

Размириците в село Катуница са и от особено значение за националната сигурност на страната. Стана ясно, че пасивността и търпимостта на българските граждани спрямо ромската организирана престъпност достигна определен предел. От размириците в село Катуница до организирани граждански милиции и в други региони на България стъпката е много малка и е твърде вероятно да бъде прекрачена при следващата ескалация на насилието между двете групи.

Другото следствие от случилото се, е че неадекватното твърдение „опазване на етническия мир” не може повече да бъде претекст за безнаказаност на редица неформални лидери на малцинствата в България. Когато гражданите на страната трябва да избират между собствения си живот и този на своите роднини или това да „опазят етническия мир”, то живеещите в село Катуница ясно показаха какво ще се случи.

Третото следствие от случилото се е, че бездействието на МВР спрямо ромската престъпност е пряка заплаха за националната сигурност на страната. Главният комисар на МВР Калин Георгиев гордо заяви, че 127 участници в погромите над имотите на лицето „Цар Киро” са били арестувани. Ако те бъдат осъдени, въпреки че техните действия станаха пред очите на жандармерията от цели три области и оторизирани от самия главен комисар като „специална техника за успокоение на тълпата”, то това ще доведе до доста странен правен прецедент, граничещ с произвол. Особено предвид, че МВР има дълга история на бездействие спрямо организираните ромски групи за отмъщение, които често нанасят редица щети върху частни имоти, без да включваме ранените и убитите от подобно насилие български граждани.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073563
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031