Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2011 21:24 - България тази вечер: Протестиращи, полиция...*
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 905 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   
image

В София полицията изтласква тълпата, във Варна има арестувани

 

И тази вечер в големите градове се провеждат протести във връзка със случилото се в сeло Катуница.

София

Полицията изтласква протестиращите до сградата на Народното събрание към ул. „Шишман”. Това предизвика недоволство и съпротива от тълпата, се опитва да се задържи на място в района на площада. Служители на жандармерията и полицейски служители тичат след участниците.

По-рано един човек беше на бул. „Витоша”. Задържането на младежа предизвика гнева на протестиращите и те започнаха да ръкопляскат на полицията. Групата от протестиращите, която се събра на НДК, се разпръсна по различни улици на София и напредваше към Народното събрание. Преди и след тях се движеха полицейски автомобили. Трафикът се спираше постепенно и периодично, за да се изтеглят младежите. Полицаите опитваха, на всяко по-голямо кръстовище да спрат преминаването на протестиращите, но те заобикаляха и избираха да продължат пътя си по вътрешни и малки улички. Много от тях подканяха гражданите от заведенията по бул. „Витоша” да ги последват.

Пловдив

 

Протестът в Пловдив започна, след като около 2-3 хил. души се събраха на пл. „Съединение“, съобщи кореспондент на Dnes.bg. Тълпата се насочва към центъра на града, скандирайки: „Цар Киро в затвора“, „Цар Киро вън!“, „Българи юнаци“, „Всеки ден ще е така до победата!“, и използват нецензурни думи по адрес на ромите.

В момента не е ясно накъде точно отиват протестиращите. Засилено е полицейското присъствие в града, особено в района на Джумая джамия и главната улица. Преди малко протестиращите коленичиха за минута мълчание в памет на загиналите при инцидента в Катуница. Останалите прави бяха освиркани.

Варна

Час преди обявения в социалните мрежи протест във Варна жандармеристи отцепиха района около Катедралния храм в града, съобщи кореспондент на Dnes.bg в града. Близо 50 представители на спецорганите на реда и патрулни автомобили дойдоха на мястото, откъдето вчера тръгна шествието към ромския квартал Максуда. Около 19,00 часа там започнаха да се събират демонстрантите, които бяха изтласкани от органите на реда. Малко след това групата от няколкостотин младежи с българския флаг в ръце се отправи по централните булеварди на града към нов сборен пункт. Протестиращите скандираха „Българи, юнаци” и бяха плътно следвани от жандармеристите.

В градинката на Севастопол групата се увеличи двойно и наброяваше около 500 души. Там пристигна и допълнително полицейско подкрепление, което беше посрещнато с подигравателни възгласи. Вече има няколко арестувани демонстранти. Нова група около 200 души се е събрала пред Фестивалния комплекс и пеят националния химн. Достъпът до Морската градина е напълно блокиран.

Хасково

15 полицаи по официална информация и поне два пъти повече под прикритие не допуснаха да се състои вторият "Протест срещу циганизацията на България" в Хасково, съобщи кореспондент на Dnes.bg. Униформените бяха завардили всички подходи към централния площад, където трябваше протестиращите да се съберат. Част от служителите на Областната дирекция на МВР бяха цивилни и в 19,00 часа бяха на мястото, където трябваше да се състои протестът. 

На място дойдоха и директорът на Областната дирекция на МВР-Хасково комисар Петьо Петров, неговият заместник Недан Хаджиев, началникът на отдел "Охранителна полиция" Ангел Цанков и началникът на РПУ-Хасково Николай Бакърджиев. Всички младежи в района на площад "Свобода" бяха проверявани. Освен в централната част на града полицейски патрули дежурят и по кварталите. Целта е да не се допуснат безредици, обясниха от ръководството на Областната дирекция на МВР в Хасково.

Бургас

В Бургас отново се събират младежи за протест на площад „Тройката". Преди минути на площада бе и директорът на ОДМВР-Бургас Милен Димитров, който отказа да коментира какви действия ще предприеме полицията. На площада отново има засилено полицейско присъствие. Към момента обстановката е спокойна и не се знае как точно ще протече протестът. Засега на площада се събират младежи, които оформят отделни групички.

Пазарджик

Около 200 младежи се събраха на централния площад „Константин Величков” в Пазарджик. Те опасаха целия площад с плакати с текстове „Стига бездействие, време е за действие”, „Справедливост”, „Българино, събуди се!”, „България за българите” и последният „В памет на Ангел и Павел”. На площад "Константин Величков" е засилено полицейското присъствие. Около площада има над 10 полицейски автомобила и над 50 полицаи. До момента протестът протича мирно. Повечето от участниците са ученици и младежи, които държат мълчаливо плакатите си. Продължават да пристигат още младежи.

Стара Загора

Няколкостотин старозагорци се събраха на мирен протест и поискаха еднаква отговорност пред закона за всички българи. Те изразиха възмущението си от случилото се пловдивското село Катуница. Протестът,  завърши със запалване на свещи в памет на загиналите момчета Ангел и Павел. 
 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4087284
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930