Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2011 07:18 - Прегръдката, която проваля България
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1746 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Ти на мене, аз на тебе "... и съпътстващите го журналисти в правителствената машина" - толкова често чуваме този израз, че дори не го забелязваме вече. В България медиите и властта се гушкат не само по седалките на правителствените самолети.  

 

Българските политици обичат да използват държавните самолети като инструмент за подкупване на журналистите. Определени медии често пъти получават по-бърза или по-задълбочена информация от властта, само защото по негласна уговорка ще представят тази власт в добра светлина. Това ”придворно” осведомяване срещу ексклузивни и изпреварващи факти всъщност представлява трудно докaзуема сделка, при която журналистическите етични стандарти и критерии за публикуване на информация отиват на заден план за сметка на текстове от взаимен интерес за двете страни.

imageЖурналисти или слуги?

Кой се качва на президентския самолет?

Обикновено на този въпрос отговаря... президентът. А той, естествено, ще си подбере онези журналисти и медии, които го хвалят. Затова в Германия тези полети се гледат под лупа. В улегнали демокрации като Великобритания, САЩ и Германия редакциите обикновено заплащат цената на полета на журналиста, който е изпратен да отразява високопоставена визита - а това автоматично решава проблема.

В по-бедните страни обаче да летиш с президентския самолет е не само въпрос на чест и на лукс. За самите редакции то си е жива икономия на пари, които все не достигат. (Да не говорим, че международните теми тъй или иначе не се харчат в българските медии.) Изследването „Корупция в печатните медии”, финансирано от германската фондация „Фридрих Науман”, също констатира, че по този начин политиците „си купуват” благоразположението на медиите. „В страни като България представителите на пресата и електронните медии летят с правителствените самолети за сметка на държавния бюджет. И това е проблем за медийната независимост и обективност”, посочва Петер-Андреас Бохман, ръководител на проектите за Югоизточна Европа.

Веднага потърси прецакания!

Но още по-лошо е друго. В българския случай и двете страни изобщо нямат усещането, че подобни практики са етично недопустими и всъщност корупционни, казва Бохман. Те очевидно възникват от два хармонични интереса. Поради финансова слабост българските медии са благодарни за всяка безплатна командировка. Държавниците пък винаги се стремят към безплатен PR.

imageКакво четем: истини или лъжи?

При това по правило за такива височайши пътувания се канят представители на големите и официозно настроени медии, които осведомяват и анализират случващото се от позицията на приятели на силните на деня, сочи изследването. Резултатът, естествено, са позитивни кореспонденции, които съобщават за задграничните успехи на президента и премиера, на депутати и министри. Захаросано и напоително.

Една мъдра максима гласи: "Когато видиш една сделка, от която и двете страни печелят, веднага потърси третия губещ". В случая третият губещ се вижда с просто око: това е публиката на медиите, това е цялото общество.

 

 

Автор: Антоанета Ненкова, Редактор: А. Андреев

     



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094924
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930