Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2011 18:59 - Според Сакскобургготски е глупаво да се мисли, че България може без "Белене"
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 725 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  • image

България и Русия отново удължиха споразумението за АЕЦ "Белене" 

Борисов чака арести за АЕЦ "Белене", ще доказва безопасността на спрени реактори 

Мартин Димитров пред "24 часа": Започнат ли "Белене", вземаме знамената, мечовете и копията

Бойко Борисов: Вече имам опит и да зачерквам от листите - това на мен най ми отива

България поиска "Белене" да бъде замразена за три месеца 

Направените през годините разходи за строителството на АЕЦ "Белене", ръстът на българската икономика през 2002 г., нуждата от енергийна независимост и конкуренцията на подобни проекти в съседни страни са аргументите за размразяването на проекта по време на управлението на НДСВ. Това пише в личния си сайт Симеон Сакскобургготски, който беше министър-председател тогава.

Според него разделението и на политиците, и на общественото мнение по темата в продължение на 20 години е "по-често е емоционално и политически оцветено, отколкото прагматично, подплатено с икономически аргументи и експертни анализи".

В изявлението на бившия премиер се посочва, че към момента на спирането на строителството през 1991 г., държавата вече е била вложила над 1 млрд. долара в проекта, а всяка следваща година е финансирала поддръжката на площадката, която била в чудесно състояние. В това време съседните Румъния и Турция строят атомни централи, такива проекти имат и Албания и Хърватия, отбелязва Сакскобургготски.

Бившият премиер споделя становището, че атомната енергия не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни източници, не зависи от климатичните капризи, стойността на тази енергия е по-ниска, бързо възвръща инвестираното.

"Твърденията, че няма нужда от "Белене", защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото глупави", смята Сакскобургготски. Той припомня, че когато решението за размразяването на строежа е взето, ръстът на икономиката в България е 5-6% годишно. "Ако тенденцията се беше запазила в региона, със сигурност можеше да се очаква дефицит на електроенергия. Единственото, което днес никой не може със сигурност да знае е дали докато се построи АЕЦ "Белене" няма да има нужда дори от повече електроенергия", посочва той.

Сакскобургготски призовава по темата да се говори сериозно, "без спекулации, с повече далновидност и ясни икономически цели и параметри".



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086239
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930