Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2011 05:44 - Узаконяват пистите на Банско
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 931 Коментари: 1 Гласове:
0



Ски пистите на Банско, които са изградени през последните години извън определените в концесионния договор граници, ще бъдат узаконени. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нона Караджова след вчерашното заседание на МС. След като постъпили множество сигнали в МОСВ, от там възложили геодезично заснемане и контролно замерване на района.  

 

Резултатите показали, че вместо договорената площ за ползване от максимум 99,55 хектара били заети 64,789 хектара отгоре.

 

Освен явните нарушения на дружеството концесионер „Юлен” анализите показали, че би могло да се постигне по-добра методика при определянето на размера на средствата, които получава държавата. Това е един изключително заплетен казус. Към момента Законът за концесиите не позволява никакви промени във вече сключени концесионни договори, уточни Караджова. Според нея изходът бил да се прекрати концесията или да се намали площта, което обаче щяло да наложи затваряне на курорта и на практика „погребване на Банско”.  Поради тази причина на оперативно заседание на МС се реши да се предложат текстове в Закона за концесиите, разясни Караджова плановете за решаване на казуса. С промените щяла да се увеличи площта и така да се узаконят пистите в Парк Пирин.



Гласувай:
0



1. анонимен - В ИНТЕРЕС НА ОБЩЕСТВОТО
30.06.2011 07:47

Правителството ще предложи законодателна промяна, с която ще регламентира незаконното ползване на близо 65 хектара от природен парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен". Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя обясни, че другото решение е да се прекрати концесионния договор. "Това означава, че ски зоната ще бъде затворена поне за 5-6 години, т.е. погребваме Банско", каза Караджова. Министърът определи узаконяването на незаконните писти и лифтове като действие "в интерес на региона и на страната". "Когато станат възможни промени в концесионния договор и ще намерим начин за едно по-справедливо възнаграждение.

Договорът е много объркан. Ще бъдат търсени всички санкции, ако такива са заложени в договора. Можете да бъдете сигурни, че в никакъв случай не сме адвокати на "Юлен", увери Караджова.

Коалиция "За да остане природа в България"

...Това решение е взето под диктата на Цеко Минев, акционер в Първа инвестиционна банка, председател на Българска федерация по ски и човекът, който стои зад ски зона Банско и зад опитите за незаконно разширяване на местата за каране на ски в Природен парк Витоша. Подобно правителствено решение подпомага разрушаването на българската защитена природа и показва, че някои хора са винаги над закона без значение кое правителство е на власт. Коалиция "За да остане природа в България" обявява готовност да призове гражданите към протести и гражданско неподчинение.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094671
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930