Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2011 06:02 - СКРИХА КРАДЕНИЯ СКРАП В ТАЙНИ СКЛАДОВЕ
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 2115 Коментари: 0 Гласове:
1



Заради проверките на МВР и екоинспекторите Компании губят над 8 млн. лв. годишно от свити кабели image Работници товарят бус в столичен пункт за изкупуване на черни и цветни метали.
  image Добре облечени мъже изкарват чували с метал от столичен пункт. image Повечето площадки за скрап са празни.

Заради зачестилите проверки, които МВР и екоинспекциите предприеха срещу нелегалната търговия на метали, собствениците на пунктовете за вторични суровини започнаха да крият крадения скрап в тайни складове. Проучване на „Монитор” показа, че в столичните пунктове могат да бъдат намерени само стари електроуреди, тенекии и непотребни железа. По-ценните стоки, които ромите задигат, като железопътни релси, кабели от електропреносната мрежа и части за влакове се крият в тайни помещения, които в повечето случаи са далеч от площадката за скрап, за да не будят съмнение. Достъп до въпросните складове имат само собствениците на фирмите, които лично ескортират товарите със задигнатите железа до склада. Те внимават до него

 

да нямат допир външни лица още по-малко роми, които могат да се изпуснат някъде. Почти всички пунктове в столицата са се подсигурили с подобни секретни помещения. Това често са стари и неизползваеми халета в околностите на София. Там се събират всички нелегални железа, като дори е подсигурена охрана, която да бди те да си останат непокътнати, докато шефът не реши да ги продаде.

 

Екип на вестника успя да се срещне със собственик на няколко пункта за скрап, който твърди, че не ползвал подобно помещение, но много от колегите му вече се отворили на далаверата.

 

В складовете има тонове железа

 

Има чисто нови крадени части за камиони, релси и десетки километри кабели. Когато някой иска да предаде нещо по-голямо и ценно, от площадката му казват, че не могат да го приемат, защото е крадено, след това обаче му обясняват тихо да изчака да му звъннат. Тогава до мястото, където циганинът е решил да скрие релсите например, отива бус, който ги натоварва, плаща му „на око” и откарва железата в тайния склад”, разказа собственикът на няколко площадки за скрап, пожелал анонимност.

 

По думите му нерегламентираните пунктове бъркат и в неговия джоб, тъй като те изкупуват всичко, което циганите им донесат, без да изискват някакъв документ за него, че не е крадено.

 

Изискванията, залегнали в новия закон, който от Министерството на околната среда и водите подготвят, ще позволят само на големите и сериозни играчи в бранша да останат в бизнеса, което ще намали драстично кражбите на циганите. Бъдещите промени предвиждат въвеждането на банкова гаранция в размер на 100 хил. лева. С новите правила физически лица, каквито са ромите например, няма да могат да продават, а само да предават безвъзмездно метални отпадъци. Ще бъде забранено и изкупуването на метални елементи от инфраструктурата, ако те не се продават от самото предприятие, което ги е образувало като отпадък. Това ще ограничи кражбата на кабели, релси и части, защото единствените оторизирани да ги предоставят на скрап - търговците, като отпадък ще са самите компании. Преди време телекомуникационните гиганти сигнализираха, че само от кражбата на кабели губят над 8 млн. лева годишно.   Връщаме старо желязо без пари   image Нона Караджова За да се сложи край на кражбите, до 2013 година Физически лица ще предават старо желязо без пари, предвижда проектът за закон за управление на отпадъците, приет вчера от правителството. Целта е до 2 години да се сложи край на кражбите на черни и цветни метали и нелегалната им търговия. В нормативния акт е записано още, че физически лица няма да могат да предават срещу заплащане черни цветни и метали на вторични суровини, съобщи министърът на екологията Нона Караджова. С това ограничение правителството очаква да спре кражбата на релси, електропроводи и вещи от частни домове, които се извършват, за да бъдат предадени изделията за скрап. Караджова обясни, че всички уреди, съдържащи цветни и черни метали в домакинствата, като хладилници, телевизори и компютри би трябвало да се дават на фирмите за оползотворяване на излязла от употреба техника. Останалите неща като тенджери и опаковки пък било редно да се хвърлят в контейнерите за разделно събиране Големи мебели като пружини от легла или дивани ще се носят на специални площадки, които трябва да бъдат отворени от всяка община с над 10 000 жители до две години. Там ще се предават едрогабаритни боклуци и опасни вещества от домакинствата като препарати за растителна защита. На специални места ще се изхвърлят и строителни отпадъци, като в малки количества тяхното предаване се предвижда да е безплатно.

 

За спиране на кражбите на важна инфраструктура търговците на скрап ще се разплащат помежду си само по банков път, съобщи Караджова. Така паричните потоци по цялата верига ще бъдат лесно проследими, което означавало, че ще се знае пътят и на старите метали. Организациите, занимаващи се с рециклиране и стара техника, пък ще бъдат под целогодишен одит, за да е сигурно, че извършват това, което декларират.

 

Според новия закон до 2020-а България трябва да изпълни европейските цели

 

за рециклиране на битови и строителни отпадъци. До 2020 г. общините трябва да преработват 50% от общото тегло на битовата смет и 70% от остатъците от строителните дейности. Последното е задължение на възложителите на строителната дейност. Постигането на целите ще даде шанс на бизнеса за развитие на нови индустрии и разкриване на нови работни места, смята министър Караджова.

 

Целите са поетапни и общините, които ги изпълняват, ще бъдат стимулирани с намаляване на вноските за депониране, които дължат на държавата, ако изпълнят изискванията, ще бъдат освобождавани. Ако общините не предприемат необходимите мерки, може да се стигне до повишаване на такса смет, каза още Караджова.

  Ромски бригади задигат акумулатори по поръчка Ромски бригади крадат акумулатори по поръчка на собственици на пунктове за изкупуване на скрап. Циганите наблягат на батериите за камиони, които са изключително тежки и ценни. Един нов акумулатор в магазина струва над 400 лева, а в пункта ромите не могат да вземат повече от 40-50 лева за оловото в него. Поради тази причина шефовете на вторичните суровини им обещават по 70-80 лева на парче, стига в седмицата да им доставят поне по 3-4 акумулатора. След като се сдобият с ценните части, „скрападжиите” ги излъскват, зареждат и ги продават като втора употреба за над 200 лева. Подобен е и случаят с тежки части за камиони. Ромите разбиват складове и тъй като не могат да ги продадат на реалната им стойност в магазина, ги предават за скрап. Ако чарковете са ценни, получават малък бонус, срещу който трябва да доставят още от тях.

  Предават радиоактивни отпадъци Покрай случая със завишеното ниво на радиация в близкия до София град Бухово, наяве изплуваха стряскащи факти. Единият от тях беше, че роми разбиват старите уранови мини, за да крадат желязото от тях. Металът обаче е радиоактивен, което представлявало изключително голяма опасност. Жители на Бухово разказаха пред „Монитор”, че имало период, когато каруци, пълни с железа, се връщали от гористата местност над града, където били мините. След това циганите предавали метала в пунктовете за скрап и се връщали за нова плячка. Местните дори си спомнят случай, когато след подобни набези от една от разровените мини изтекла вода и по това време овчар минал със стадото си оттам. Животните пили от водата и след минути всичките вече били мъртви.
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094527
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930