Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2011 05:52 - 36-годишна с девет деца роди тризнаци
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
0



Майката се кълне: „Не искам повече бебета”
image
Тризнаците са сложени в кувьози, за да наддадат на тегло.
36-годишна майка на 9 деца от пловдивското село Долна махала роди тризнаци.

 

„Щастлива майка съм, ама не искам повече бебета. Много са ни децата. Стигат ни 12, че не работим с мъжа ми. Няма да раждам повече”, се кълне от болничната си стая в МБАЛ „Пловдив” ромката. Във вторник със секцио Диана Атанасова родила десетото, единадесетото и дванадесетото си деца. Заченала тризнаците естествено, но бебетата тръгнали да излизат седем седмици по-рано. За

 

да се избегнат всякакви рискове и усложнения

 

 лекарите ги извадили с цезарово сечение, обяснява д-р Диана Аргирова, началник на неонаталогичното отделение.

 

Първи се появил Денчо, който тежал при раждането си 1,720 кг. След него било изродено братчето му Радостин с тегло 1,640 кг. Най-малка от трите се оказала сестричката им Данка, която заковала стрелките на кантара на 1,500 кг.

 

Бебетата се родили в 33-тата седмица от бременността. Затова още в първите минути били сложени в кувьози на кислородна терапия. „В стабилно състояние са и когато достигнат нормално тегло, ще бъдат изписани”, казва д-р Никола Белчев, старши ординатор в АГ отделението.

 

Майката Диана Атанасова се оженила на 16 години и на следващата вече родила първата си дъщеря. 19-годишната вече Господинка също била успешно женена и побързала и тя самата да роди две дъщери.

 

„Еми да, хем съм майка на бебета, хем съм баба. Да са ни живи и здрави само”, се смее Диана Атанасова. От 17-тата си година до момента тя забременявала почти веднага след всяко раждане. Преди да се появят тризнаците, имала общо 11 бременности, от които живите й деца били девет.

 

Нито тя, нито мъжът й Асен Донков работят. Затова всички разходи по престоя й в болницата и възстановяването на трите бебета се поемат от многопрофилната болница.

 

Многолюдната ромска фамилия се издържа само от социалните помощи и от детските надбавки на непълнолетните хлапета.

 

Диана твърди, че най-малките ходят на детска градина, а по-големите били записани в училището в село Песнопой.

 

Не помни имената на всичките си деца

 

 нито рождените им дни. „Много са, как да ги запомня всичките как се казват, че и кога са родени”, не спира да се усмихва щастливо родилката.

 

„Не за първи път при нас се раждат тризнаци. За първи път обаче ми се случва майката да има още девет нормално родени деца”, казва д-р Белчев. Той и колегата му д-р Венцислав Демирев са изродили сутринта на 28 юни трите последни бебета на 36-годишната Диана Атанасова.

 

„Как ще си ги изоставя? Ще си ги гледам заедно с останалите, само да ни изпишат. Ама няма да раждам повече”, се зарича ромката.
ЕЛИ КРУМОВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4095208
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930