Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 07:47 - Пак питаме „Росатом” за замразяване на преговорите за „Белене”
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 681 Коментари: 0 Гласове:
0



От руска страна не били чували за такова искане. Трима останаха в надпреварата за шефското място на НЕК image
Мистерия обви българското искане за замразяване на преговорите за АЕЦ „Белене” с три месеца. Според руската страна то изобщо не е получено, а според българска – нямаме отговор на запитванията.
България ще изпрати второ писмо до „Росатом”, с което отново ще поиска преговорите за изграждането на АЕЦ „Белене” да бъдат замразени. Това обясни вчера в парламента министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Миналия петък той съобщи, че България е изпратила искане за 3-месечно замразяване на преговорите по ядрения проект.Причина за повторното искане за замразяване е, че „Росатом” не е отговорила на нито един от въпросите в нашето запитване, обясни Трайков. Както стана ясно преди седмица, освен 3-месечното замразяване на преговорите

 

България поиска и детайлна разбивка на цената

 

за да е ясно какво е оскъпяването на отделните елементи, които формират крайната стойност на АЕЦ „Белене”. Всичко това наложило да бъде подготвено второ писмо, което ще бъде изпратено до изпълнителя на проекта „Атомстройекспорт”, която е собственост на държавната корпорация „Росатом”.

 

По-рано вчера обаче генералният директор на руската компанията Сергей Кириенко обяви пред РИА Новости, че от българска страна не е получавано предложение за замразяване на преговорите. „През цялото време, докато бъде реализиран проектът, ние сме готови да отговаряме на поставените въпроси“, каза Кириенко.  

 

Според последното Допълнение 12 между НЕК и изпълнителя на проекта - „Атомстройекспорт”

 

до 1 юни двете компании трябваше да парафират всички текстове

 

по договора за изграждане на централата. Той трябваше да е окончателно подписан до 1 юли. Базовата цена на централата, с която „Атомстройекспорт” спечели конкурса за избор на изпълнител, беше 3,9 млрд. евро за два реактора от по 1000 мвт. Последно руснаците обаче предлагат твърда цена от 6,3 млрд. евро, или ескалация на базовата с 6,3%.

 

На въпрос на журналисти дали България ще плаща неустойки, ако не подпише в срок договора министър Трайков обясни, че това може да стане само след арбитражно дело.

 

Той подчерта още, че и двете страни не са заинтересовани да се стига до там, „но ние сме готови и на такъв вариант”.

 

Министърът на енергетиката увери още, че няма да се прави компромис нито с техническите характеристики на АЕЦ „Белене”, нито с цената й. Според Трайков Агенцията за ядрено регулиране е поискала от изпълнителя да докаже, че всички нови изисквания за минимизиране на

 

рисковете от земетресение ще бъдат включени в проекта

 

Междувременно министър Трайков отрече слуховете, че бившият зам.-министър на икономиката Марий Косев е назначен за шеф на „Набуко България”. Той не се ангажира и с конкретен срок, в който ще бъде избран шеф на НЕК. По-рано обаче неговият заместник Делян Добрев каза, че окончателното решение за шефското място в НЕК ще бъде взето следващата седмица. Все още обаче не е ясно дали НЕК ще бъде само с един или с двама директори, смята Добрев.

 

По-късно икономическият министър Трайков обясни, че от четири възможни кандидатури за поста Българският енергиен холдинг (БЕХ) разглежда само три, защото едната отпаднала заради конфликт на интереси. Предстои да бъдат проведени интервюта с кандидатите, но за целта БЕХ трябва да заседава в пълен състав. Министър Трайков е разпоредил това да стане в понеделник.
ДАРИНА КАХРАМАНОВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094196
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930