Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2011 02:08 - Смъртоносно ниво на радиация в авариралата АЕЦ
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 988 Коментари: 0 Гласове:
1



Пенсионери заменят самураите от „Фукушима” Операторът ТЕПКО търси нови герои
  В ликвидирането на последствията от аварията на японската АЕЦ "Фукушима 1", която стана в резултат на разрушителното земетресение от 9 по Рихтер и последвалото го гигантско цунами, ще бъде включена група ветерани - бивши инженери на преклонна възраст, съобщи Блумбърг.

 

"Корпусът на ветераните", в който вече са се записали близо 200 доброволци, ще бъде оглавен от 72-годишния Ясутеру Ямада. Всичко вече е подготвено и решено, остава

 

"старците" да получат разрешение

 

за начало на работата от оператора на авариралата централа ТЕПКО. В момента компанията активно търси работници за възстановителните операции във "Фукушима 1". Понастоящем в зоната с повишен радиационен фон работят около 1000 работници, чиято задача е възстановяване на системата за охлаждане на реакторите и изпомпването на 105 милиона литра радиоактивна вода, която се е натрупала в АЕЦ и заплашва да зарази цялото японско крайбрежие.

 

Както твърди инж. Ясутеру Ямада, той и неговите другари напълно осъзнават степента на риска, който поемат - те ще работят в повредените от взривовете сгради на енергоблоковете. Според различни данни нивото на радиация в тези сгради в момента може да достига 1 сиверт в час, при действащо в Япония ограничение от 250 милисиверта на година. Пребиваването в зона с такова ниво на радиация в продължение на 4 часа може да доведе до смърт за няколко месеца. "Морално съм готов да умра, но не съм камикадзе. Ще се постарая да се върна жив", казва 72-годишният инженер.

 

След катастрофалния удар на стихиите на 11 март т.г. в АЕЦ "Фукушима 1" станаха няколко експлозии и излезоха от строя системите за автоматично охлаждане на реакторите. В района на централата рязко се повиши радиационният фон, жителите на района бяха евакуирани в радиус от 20 км. В началото на юни стана известно, че количеството изхвърлен радиоактивен материал в атмосферата е било два пъти по-голямо от оцененото в първите дни след катастрофата.  
Две силни земетресения удариха Япония
Два силни труса с магнитуд 6,8 и 6,7 бяха регистрирани в североизточната част на Япония, обявена бе опасност от цунами. По късно предупреждението бе отменено

 

Първият трус е бил усетен в префектура Ивате, която пострада от опустошителното земетресение на 11 март. Епицентърът му е бил на 20 километра под морското дъно, на около 520 километра североизточно от Токио.

 

Няколко секунди по-късно в същата част на Тихия океан последвал нов трус със сила 6,7. Издадено беше препоръчително предупреждение за цунами с височина до 50 сантиметра, но около час след земетресението тревогата беше отменена.  Въпреки това властите предупредиха жителите на префектура Ивате да се пазят от свлачища. Компанията "Токио електрик пауър" (ТЕПКО), която стопанисва АЕЦ "Фукушима 1", съобщи, че трусовете не са повлияли на усилията й да овладее ситуацията в пострадалите реактори. Няма съобщения за нередности в атомните електроцентрали "Хигашидори" и "Онагава".



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097585
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930