Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2011 08:12 - Свети равноапостоли Константин и Елена
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1824 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Днес, 
21 май, се отбелязва празникът на 

Свети св. Константин и Елена


На този ден църквата почита цар Константин и 
майка му – царица Елена
През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. 
Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. 
Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. 

На този ден в Странджа се играят нестинарски игри. Танц върху жарава, наречен нестинарство, е главното “събитие” на празника на Св.Св. Константин и Елена – на 21 май. Древен култ към слънцето прозира в нестинарския огнен ритуал. В традиционната народна култура на българите е широко разпространена представата, че земният огън е отражение на небесното светило. И през пролетта, когато слънцето се възражда след зимата, се практикуват различни огнени обреди. Вярва се, че така хората стимулират по магически път слънцето, за да им донесе плодородие и здраве. Най-пряко съприкосновение с огъня е обичаят да се прескачат разпалени огнени клади. Има поверие, че който е прескачал огъня, ще бъде здрав през годината. Но нестинарите правят много повече – те влизат боси в пламтяща жарава и играят ритуален танц. Удивителното е, че жаравата не обгаря босите им нозе. При залез слънце жени и мъже отиват сред селото, където са изгорени дъбови дърва, жарта се разстила и когато светият тъпан задумка, нестинарите влизат и играят боси в огъня с иконите на Св. Константин и Св. Елена в ръце. След играта, начело с главния нестинар, носещ иконите, отиват в дома му или в пригоденото за тази цел параклисче, молят се и после се угощават. 

На този ден е строго забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".. Моми и ергени връзват люлки и се люлеят. Пролетните люлки за здраве, любов и веселие. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета. 

Именници: Константин, Костадин, Костадинa, Динko, Елена, Еленko, Елен, Ели, Елица, Койчо.

Имам приятелки, които празнуват днес.
Честит имен ден,
здраве, късмет и много щастие!



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086198
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930