Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2011 08:05 - Домашното раждане
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 965 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.05.2011 08:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Раждането вкъщи по настояване на майката, когато това поставя здравето и живота на бебето в опасност, да бъде инкриминирано като престъпно деяние по предумишлена непредпазливост. За това настояват столични акушер-гинеколози, след като 34-годишна ветеринарка от София се мъчи да роди без лекарска помощ у дома си в продължение на 13 часа на Гергьовден, а бебето й се роди мъртво.

 

Д-Р ЮЛИАН ЙОРДАНОВ, заместник-председател на Българския лекарски съюз:

 

Може, но само при строг регламент

 

Няма нищо нередно в това, ако жената иска да ражда вкъщи сама. Това е въпрос на свободен и демократичен избор. Съвсем друг е въпросът, че това не бива да става без присъствието на медицински екип, който да е в готовност да окаже помощ при необходимост. Освен това трябва да бъдат изчистени всички спорни моменти и уточнени случаите, в които такова раждане може да се осъществява.

 

Независимо че жената би искала да роди у дома си, е належащо тя да бъде проследявана от лекар по време на бременността, за да се знае, че раждането ще протече нормално. Трябва да има и екип, който да присъства, да бъде осигурена и линейка, в случай че в хода на самото раждане се получат някакви усложнения, да се реагира така, че да не се излага на опасност живота и здравето нито на жената, нито на детето.

 

Естествено е, че присъствието на медицински екип и линейка в такива случаи изискват повече разходи. Както всяка медицинска екстра по желание на пациента, но извън основния пакет, осигуряван от Националната здравноосигурителна каса, и тази екстра трябва да се заплаща, при това от самата раждаща. Не е икономически обосновано, нито е социално справедливо да се натоварва общественоосигурителната здравна система за такова нещо, при положение че държавата е осигурила отлични условия за този процес в болниците дори и за здравнонеосигурените жени.

 

Вече има идея сред акушер-гинеколозите, когато раждането вкъщи поставя в опасност живота на детето и за това бъдещата майка е предупредена, да бъде инкриминирано в Наказателния кодекс като престъпно деяния, провокирано от престъпна небрежност. Такова решение не е излишно, тъй като родилката поставя в опасност не само своя живот, но и живота на бебето. Затова регламентът за раждане у дома трябва да бъде много строг. Който пък не го изпълнява, да си понася и отговорността.

 

МИЛКА ВАСИЛЕВА, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи:

 

      Рискува се животът на детето

 

Изборът да родиш вкъщи или в болница е морално-етичен проблем, с който едва сега се сблъскваме и чието регулиране трябва да намери своето място в нормативната ни уредба. Само така няма да се случват трагични инциденти като този от преди няколко дни, който завърши със смъртта на едно бебе в продължение на 12-часово раждане у дома. Нашето общество все още не е провело дебати по този въпрос, а те трябва да се състоят час по скоро.

 

В чужбина ражданията вкъщи са разрешени, но при строго разписани правила, според които те се допускат, ако бременността протича нормално, майката е абсолютно здрава и няма никаква опасност и за нея, и за детето. В Унгария например, където този въпрос вече е уреден, се позволява такова нещо, като за целта от болницата в дома на бременната при започване на родилните болки се изпраща акушерка. Самата акушерка обаче предварително е минала спецкурс за водене на раждане в домашни условия.

 

Когато става въпрос за патологична бременност, какъвто е случаят с ветеринарката, раждала сама на Гергьовден, или здравословен проблем, законите в чужбина категорично забраняват такова нещо. В такива случаи раждането се осъществява само в болнична обстановка, където и на жената, и на детето може да бъде оказана навременна и квалифицирана медицинска помощ. В България едва сега прохождаме по тези теми и затова още нямаме избистрена политика. Недопустимо е обаче, когато има опасност за бебето и за това бременната е предупредена още по време на наблюдаването й от акушер-гинеколога, както е в случая с ветеринарката, да се допуска своеволието раждане вкъщи и така да се губи човешки живот.  

 

Аз лично, и като майка, и като жена, и като медик, на този етап не приемам раждането вкъщи под напътствието на приятелки и дори чрез съвети по Интернет, каквато мода също се разпространява.

 

Аз не мисля, че младите родилки у нас са обучени и са наясно какво предстои по време на родовия процес, за да поставят в риск здравето и живота си на своето дете, а и собствения. Някога жените са раждали в домовете си, но тогава медицината не е била развита, а и хората са били много по-здрави, отколкото са сега. В момента има сериозна патология сред младите и това е проблем. . Темата подготви: Силвия Николова



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073738
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031