Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2011 01:09 - И за мъртвите трябва ред
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1150 Коментари: 0 Гласове:
0



. image  

 

Оказва се, че България е една от страните с най-голяма площ от гробища на човек от населението в ЕС. За сметка на това част от гробищата ни приличат на местност, на която току-що са завършили тежки военни сражения - кал и разруха посрещат всеки, дошъл да изпрати близките си в последното им пътуване. Траурните процесии лъкатушат между стари и неподдържани гробове, заобикалят паметници, отличаващи се с отчайваща смесица на всички възможни художествени и антихудожествени стилове. Междувременно трябва да се внимава да не се стъпи и в някоя прясно изкопана дупка. Пътят на покойника до мястото му за вечен покой пък се превръща за близките в борба с бюрокрацията и рекета на всички по погребалната верига, които са свързани в мафиотска паяжина.

 

Освен това съществува и огромен проблем с недостига на места за гробове, който е налице във всяко населено място у нас. Докато решението му е лесно за селата, които просто отчуждават съседните ливади за разширяване на гробищата, в София и другите големи градове това няма как да стане. Явно е, че проблемите няма да се решат от само себе си. Същевременно след едно посещение до гробищните паркове, в която и да е западна страна, става ясно, че топлата вода отдавна е открита. Техните места за покойници приличат на паркове. Първата стъпка към вкарването в ред на траурните дейности, естествено, е специален закон, какъвто ние все още нямаме. Но, вървим натам.

 

В София проблемът с недостига на места за гробове се изостря с всяка година.


    Нов закон регулира траурната дейност Решават недостига на гробове с ензими Болниците са станали борса за трупове, предупреждават от бранша
  Представителите на Асоциацията на погребалните фирми предлага решения на проблемите в бранша.   image   Гробовете ще могат да се използват повторно след 3 години, а не както досега след 8-10 години, ако бъде разрешено използването на ензими, твърдят от Асоциацията на погребалните фирми. Това ще стане възможно при приемане на техния текст законопроект. Според председателя на сдружението Атанас Аргиров законът е внесен през февруари в парламента и е получил подкрепа на депутатите от ГЕРБ Любен Татарски и Даниела Петрова, които са шефове на комисиите по регионално развитие и култура. Разрешаването на биоензимите, които ускоряват тленните процеси, щяло да реши и проблема с трудното

 

намиране на парцели и тяхната висока цена

 

Именно заради по-големия гратисен период, в който един гроб не може да се използва повторно, България е една от страните в Европа, които имат големи по територия гробищни паркове, каза Аргиров. Добавките се използват в много страни от Западна Европа и биха решили проблемите с недостига на гробищни места за 5 години. Тогава въобще нямало да се налага да се купуват нови парцели за гробове, смята шефът на организацията.

 

Законът трябва да въведе и парцелиране и устройство на гробищните паркове, където в момента цари хаос при подредбата на гробовете.

 

Ще има и нов тип за България погребения. В момента освен кремацията се позволява единствено подземно погребване – полагане на тялото в ковчег в земята и последващ земен насип върху него. Вече ще се разрешават гробници, костници и надземно погребване в крипти. Костниците ще се наложат и при евентуално използване на ензими, като костите от старото погребение ще се полагат в специални съдове, които ще се вграждат в стени, пред които ще могат да се правят и ритуалите по почитане.

 

Болничните заведения са се превърнали в борса за трупове, възропта и собственикът на погребална фирма Петър Мицев, който е бивш шеф на организацията на погребалните фирми. Медицинските лица подпъхвали

 

визитка на „правилната” погребална фирма

 

на шокираните близки на починалия, които в такъв момент били готови да платят всякаква цена. Естествено медиците вземали и комисиона за услугите си. Според Мицев е създадена една много стройна организация от траурни агенции, които последват близките, които не са адекватни в такъв момент.

 

Основаната цел на новия закон е да се регламентира дейността на траурните агенции, обясни Аргиров. В момента фирмите работят по нормативна уредба на общините и наредба на МЗ. В част от населените места погребална дейност извършват и общински предприятия, които не калкулират печалба, а използват и общинско финансиране, което според сдружението е форма на нелоялна конкуренция. Според законопроекта гробищните паркове ще си останат общинска собственост. Според Алексиев законът ще регламентира до голяма степен цените в този сектор и ще се ограничи спекулата на пазара. . ГЕОРГИ АНГЕЛОВ



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097430
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930