Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 07:50 - Бизнесът преброи 203 кръпки в закони само за половин година
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
1



В България процъфтява търговията с влияние и има правосъдие на две писти, твърди стопанската камара Юлиана Бончева

Държавата е в настъпление, разходите на правителството растат, а търговията с влияние е движеща сила в нашето общество. Това са част от притесненията, които изрази ръководството на Българската стопанска камара в близо тричасова среща с посланика на САЩ Джеймс Уорлик в понеделник.

"Тъжно е, че по съвместните ни проекти нещата не се случват така, както бихме желали. Нещо повече, проблемите се задълбочават - и с Търговския регистър, и с обществените поръчки, и в съдопроизводството", отбеляза шефът на управата на БСК Сашо Дончев. Той изрази тревога, че "държавата все повече завзема територии, от които като че ли си беше тръгнала" - национализира фондовата борса, резерва на НЗОК, част от средствата на професионалните пенсионни фондове, опитва се да се меси в ценообразуването (вкл. на горивата и храните), отказва да либерализира енергийния сектор в нарушение на европейските директиви. Напоследък всеки месец се появява ново държавно предприятие. Само от началото на годината вече са три - за магистралите, за туристическа реклама и фирма шапка за учебно-професионалните центрове, изградени с немско финансиране.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев отбеляза, че нестабилната законодателна среда вреди на икономиката. Само през втората половина на 2010 г. са променени 103 закона, като 40 са ремонтирани повече от 2 пъти и общо поправките са 231. Честите промени се налагат и защото авторите на проектите не правят анализ на ползите и разходите.

Данев допълни, че бизнесът е разочарован от липсата на реални реформи в администрацията, в пенсионната и здравната система, неработещото електронно правителство. "Липсва прозрачност на обществените разходи, липсват серия публични регистри - за обществените поръчки, за кадастъра, за задълженията на бюджета към бизнеса и др., а именно те са най-добрият инструмент за битка с корупцията", подчерта Данев.

БСК и посланик Уорлик са единодушни в оценките си за съдебната система. "Има противоречива практика на отделните съдилища по един и същ казус, вкл. свидетели сме на противоречива практика и спрямо хора с влияние и такива без влияние" коментира Божидар Данев. Преди две седмици дипломатът на САЩ също упрекна българската Темида за прилагането на различен аршин за бедни и за богати. "Няма практически нито една ефективна присъда по дела с висок обществен интерес. В същото време битовата престъпност драстично расте. Всичко това води до криза на доверието", смятат в стопанската камара.

В същото време Сашо Дончев обърна внимание, че в България всеки успял и богат човек се смята за нечестен. "Митът, че всички богати са лоши, възражда лъжата, че държавата може да оправи всичко. Ние искаме да покажем, че богат може да се става и благодарение на качества и много труд, а не само благодарение на търговия с влияние. За съжаление обаче най-процъфтяваща днес е именно търговията с влияние", смята Дончев.

---------СТРЯСКАЩО

Само за година работните места в реалната икономика са намалели с 300 000 (с над 13%), а безработицата вече е 17% - като се включат и обезкуражените, обяви Божидар Данев. В същото време в бюджетната сфера има увеличение на работните места с 6.2% - още едно потвърждение за настъплението на държавата.

В БСК следят с тревога социологическите данни, според които държавата е най-предпочитаният от младите хора работодател. Излиза, че младите българи очакват да постигнат повече на държавна служба, отколкото като предприемачи.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4095252
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930