Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 06:57 - 100 бона глоба за търговия с крадени жици и шахти
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1553 Коментари: 1 Гласове:
0



С приетите промени в Закона за управление на отпадъците: Секва далаверата със скрап Далаверата с продажбата на откраднати кабели, шахти, пътни знаци, жп линии и паметници на национални герои секва. Отсега нататък продукцията, която се доставя в пунктовете за вторични суровини, трябва да е придружена от документи, доказващи нейния произход. Който наруши това изискване, ще олеква със 100 000 лв. При повторно провинение, освен че ще бъдат глобявани, изкупвачите на скрап ще се прощават с лиценза си. Това решиха депутатите, които приеха вчера предложените от кабинета промени в Закона за управление на отпадъците, целящи пресичане на далаверите с черни и цветни метали.

 

Измененията, за които настоя лично вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, предвиждат още опасването на пунктовете за скрап с видеокамери, които ще следят какво се случва на територията им денонощно.

 

Площадките ще бъдат изнесени

 

извън жилищните зони, решиха още народните представители. Така се спазват изискванията за опазване на околната среда и човешкото здраве, защити промените в закона депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Оттук насетне пунктовете ще се намират само в райони, определени в устройствените планове за производствени и складови дейности. Вече ще се следи стриктно дали акумулаторите и електронната техника се съхраняват отделно.

 

Собствениците на пунктове за вторични суровини разполагат с 3 месеца да продадат наличните отпадъци. До 9 месеца те ще са длъжни да приведат площадките към новите изисквания. По данни на икономическото министерство към момента от общо около 2400 пункта

 

на новите правила отговарят едва около 400

 

които се намират в промишлени райони. От бизнеса посочват като проблем, че едва една трета от населените места у нас имат общи устройствени планове. Това на практика означавало, че представителите на бранша, чиито площадки се намират в останалите райони, трябва да прекратят дейността си. С промените се блокира дейността по събиране и оползотворяване на металните вторични суровини, оплакаха се от асоциацията по рециклиране и асоциацията на металургичната индустрия, съобщи  investor.bg.

 

Въпреки многобройните проверки и призиви за съдействие за преодоляване на негативните прояви бизнесът

 

очевидно не желае да се откаже

 

от приходите и кражбите продължават, контрира пък зам.-министърът на екологията Евдокия Манева.

 

Oепутатите от ГЕРБ внесоха поправки в Наказателния кодекс, които допълнително ще утежнят последствията от участие в незаконна търговия с метали. Лансираните от управляващите изменения предвиждат освен глоба в размер на 100 бона, вместо досегашните 20 000 лв., и решетки от 1 до 5 години за изкупуване на отпадъци със съмнителен произход. .



Гласувай:
0



1. pagan - Когато се допълни закона,
31.03.2011 12:05
че подобни договори се считат за нищожни, нещата ще се оправят, и престъпните "бизнесмени ще излезат на светло, защото подобен "притежател знае, от кого си е "купил" пристанище или завод! Просто при прехвърлянето ще се иска декларация за имотното състояние на "купувача"! Освен това и досега имаше презумпция в закона, че ако знаеш или би трябвало да предполагаш, че нещо е крадено и ти си "в кюпа"! Не може да купиш месингова решетка, или бюст на Ботев да речем, и да не знаеш, че си съучастник! Ако досега няма такъв осъден крадец или собственик на изкупвателен пункт, това само показва, че съдебната система куца!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086311
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930