Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2011 08:07 - 500 българи заклещени в джамахирията
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2011 08:07


Евакуацията невъзможна след предприетата офанзива срещу Кадафи МВнР: Да облепят прозорците с тиксо и да се крият в мазетата   Николай Младенов съобщи, че освен официално известните на посолството ни в Триполи около 200 българи в Либия в момента се намират вероятно още около 300 наши сънародници. Петър Иванов   Минимум 200 българи, живеещи в Триполи и Бенгази, се озоваха в капан след старта на съюзническата военна операция с кодово име „Зората на Одисей”, която предприеха в събота САЩ и няколко европейски държави срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи. Външният министър Николай Младенов заяви пред „Монитор“, че освен тях вероятно има още около 300 нашенци, които не са се регистрирали в посолството ни в Триполи. Оказва се, че общият брой на сънародниците ни, които все още се намират в Либия, възлиза на около 500 души.

 

От МВнР съобщиха, че евакуацията вече е невъзможна, тъй като небето на джамахирията, което кръстосват съюзническите изтребители, е затворено. Струпаните край бреговете на Либия кораби и подводници са наложили морска обсада, а извеждането на сънародниците ни от страната

 

по суша би било твърде рисковано

 

уточниха от Външно. Посолството ни в Триполи обаче продължава да функционира, увери говорителят на ведомството Весела Чернева. Тя добави, че през последното денонощие никой от сънародниците ни не се е обръщал за помощ към мисията. От там поддържат постоянна връзка с половината от тях и на този етап нямат информация за пострадали.

 

В Либия има около 200 българи, които са регистрирани към посолството, но имаме причини да вярваме, че има повече хора, коментира по-рано през деня дипломат номер 1 Николай Младенов, който е в постоянна връзка с представителството ни в Триполи. Той увери, че страната ни има готовност да евакуира дипломатите от мисията ни при влошаване на ситуацията. Младенов препоръча на сънародниците ни да не мърдат от домовете си и да не се опитват да напускат страната по суша.

 

Редица специалисти изразиха вчера опасения от евентуална реакция на верни на режима структури към чужденците в страната. Някои от тях не изключиха дори сценарий, при който Кадафи може

 

да използва чужди граждани като жив щит

 

срещу ракетите и бомбите, които изсипват съюзническите сили. От министерството на Младенов препоръчаха още на сънародниците ни да се запасят с храна и вода. В свое съобщение от там посъветваха нашенците да избягват също така излишното привличане на внимание, да поддържат връзка с други българи, за да бъдат локализирани лесно при екстремна ситуация, както и да облепят прозорците на жилищата си с прозрачно тиксо, за да се предпазят от разпръскване на стъкла при взрив. В съобщението, което Младенов публикува и в профила си в социалната мрежа „Фейсбук”, се посочва още, че би било добре, ако съгражданите ни разполагат с мазе, да го оборудват за продължителен престой, като обърнат внимание на вентилацията и проверят дали помещението разполага със здрави подпорни колони.

 

Българин, живеещ в Триполи, разказа пред БНР, че жителите на града са разтревожени, но магазините работят, въпреки че хлябът се е изчерпал. . Останали за 13-а заплата     Кристияна Вълчева Сънародниците, които са останали в Либия въпреки усложнената обстановката, са направили това заради 13-ата заплата за всяка отработена година, която се раздава при прекратяване на трудовия договор там. Според законодателството в джамахирията от бонуса се възползват всички чужденци. Това разказа за „Монитор” Кристияна Вълчева, която е сред излежалите над 8 години в либийски затвори медици. Тя обясни, че някои от българите, които са останали в Либия, работят там от над 20 години. Вълчева изчисли, че според възнагражденията отпреди шест години допълнителната сума, която биха взели нашенците, възлиза на около 16 000 долара. Имало дори хора, които се надявали, преди да си стегнат куфарите за България, да прибавят към спестяванията си близо 30 000 долара. Самата Вълчева изгубила осем допълнителни заплати, след като била отвлечена и тикната в либийски затвор. Имам много познати там, но от всички само едно семейство се върна, сподели медсестрата. За последно тя се чула вчера сутринта с един от тях, който є разказал, че в Триполи е относително спокойно, въпреки че през нощта в събота срещу неделя единичните стрелби не стихвали.Повечето, които останаха, са хора над 50 г. Искат да осигурят старините си, смята пък колежката є Валя Червеняшка, която също лежа в либийските зандани. Тя посъветвала своите познати да се връщат, защото Кадафи е луд и непредсказуем, а те не знаят обратната страна на медала. Червеняшка не скри, че още помни бесилките на Зеления площад през 1986 г. и бомбардировките над Триполи от времето на президента Рейгън. . Арабистът КИРЯК ЦОНЕВ: Има спящи клетки на Балканите      ­ Г-н Цонев, в Либия вече се води война. Какво да очакваме оттук насетне?

 

­ Докато Кадафи не падне, ще продължава кампанията в защита на мирните граждани, които на практика стават нейни жертви.

 

­ По мнението на международните наблюдатели Кадафи има своите спящи клетки в различни точки на света. Според вас има ли такива клетки на Балканите?

 

­ Безспорно Кадафи има спящи клетки във всяка точка на света. Не бива да се забравя, че Либия е с много богат опит в партизанската война – от 1911 до 1932 г. тя е именно в партизанска война с Италия. Докато не обесват тогавашния им лидер Омар Мухтар, либийците не мирясват. На базата на арабския национализъм всичко е възможно. Спящи клетки има навсякъде, има ги и на Балканите. Дали те ще се активизират или не е друг проблем. Възможно е те никога да не се събудят. Навремето се говореше, че хитлерофашистки клетки има и в Съветския съюз, но нито една от тях не се задейства.

 

­ Според вас колко може да продължи създалата се ситуация?

 

­ Ако Кадафи си тръгне, всичко може да свърши до дни. Ако ли не, което е по-вероятно, от международните сили и от опозицията ще зависи колко време ще продължат военните действия.

 

­ Година, две?

 

­ Това е партизанска война, тя може да продължи дълго време и зависи от съотношението на силите в самата Либия. Сега силите не са нито арабски, нито мюсюлмански. Това са външни сили като Франция, Англия, Италия, които се възприемат от народа като бивши колониални господари. Кадафи ще използва именно този елемент, той изтъква „кръстоносците дойдоха”. Войната в Либия започва да се изражда в религиозна – мюсюлмани срещу християни. Затова трябваше да бъдат убедени арабите първи да се намесят.

 

­ И все пак ако войната приключи оптимално бързо, какво ще последва в Либия?

 

­ Опозицията не само в Либия, но и в Египет, Тунис, Бахрейн и Йемен няма програма. Не е ясно какво иска, няма приоритети. Единственото, което някак си е ясно, че искат сваляне на действащия сега лидер. Ясно е само едно „Долу!”, но по-нататък яснота няма. Според мен обаче ще се появят не особено положителни сили, които ще се опитат да възседнат тези движения и да ги поведат в не особено желателна посока, а тя съвсем няма да е посоката на модерната демокрация.

 

­ И все пак казвате „демокрация”.

 

­ Да, но ислямска демокрация. Това е малко условно понятие и аз се съмнявам, че модерният свят би възприел самата дума „демокрация” да върви заедно с това прилагателно.

 

­ Какви са разликите?

 

­ Те непременно трябва да имат лидер, така е от времето на Мохамед. Това им е наследено. А щом имат водещо лице, с което всички се съобразяват, да се говори за демокрация е нещо условно. Освен това Либия е разделена на племена, които воюват помежду си.

 

­ Доста чужденци останаха в Либия. Възможно ли е Кадафи да ги използва за жив щит?

 

­ Напълно възможно е. За живи щитове в Бенгази той вече използва жени и деца. Всичко може да му хрумне, за да накара другите да му се подчиняват. В Либия останаха много чужденци. Те направиха голяма грешка, че не се върнаха.

 

­ Появиха се неофициални данни, че там има около 1000 българи. Защо според вас останаха те?

 

­ Сънародниците ни искат да си получават парите, да не се лишат от заплатите и спестяванията си. Договорите на тези, които напуснаха страната, са прекратени, те изгубиха всичко. Ние сме не толкова прагматици, колкото андрешковци. Има реални опасности за тези хора още повече, че никой не ги знае къде са, тъй като те не се обаждат в българското посолство, а законите не ги задължават да се регистрират така, както това налага американското законодателство за своите граждани в чужбина. Дори да стане нещо с тях, трудно ще разберем. . Службите нащрек заради ударите     Службите работят много активно за недопускане на каквито и да било инциденти на територията на страната. Така МВР шефът Цветан Цветанов отговори на журналистически въпрос взети ли са допълнителни мерки за предотвратяване на терористични актове в България след предприетата военна операция в Либия.

 

Вицепремиерът не уточни какви мерки се вземат, но подчерта, че в момента се работи за създаване на добра координация между службите и ведомствата, за да може да се реагира адекватно на променящата се обстановка. Събитията в Либия са изключително динамични. Това, което за нас е изключително важно като държава, е нашите сънародници там да са живи и здрави, обясни Цветанов. Към момента не се наблюдавало увеличаване на бежанския поток към България. Междувременно беше сформиран кризисен щаб към МС. Вчера сутринта заради събитията в Либия с премиера Бойко Борисов освен Цветанов са се срещнали и военният министър Аню Ангелов и дипломат номер 1 Николай Младенов.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094881
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930