Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 15:03 - Посладик Джеймс Пардю "броди" из дебрите на организираната престъпност в България
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 2342 Коментари: 0 Гласове:
1



Уикилийкс“: Кюлев финансирал кампанията на Първанов   image

 

„Уикилийк“ соповести поредната порция секретни документи, които касаят България. В грама на бившия американски посланик в София Джеймс Пардю, цитирана от сайта, подробно се разказва за организираната престъпност в страната ни, взаимодействието й с политиката и икономическите придобивки на Мултигруп, ТИМ и ВАИ Холдинг, както и основните играчи в групировките.

Въпреки постоянният натиск от страна на САЩ и ЕС, последните български правителства са направили много малко за ограничаване на наличието на организирана престъпност. В резултат на това организираната престъпност е увеличила влиянието си и е в състояние да действа буквално безнаказано, се казва в грамата на американския посланик Джеймс Пардю.

Българската общественост осъзнава корумпиращото влияние на организираната престъпност и е ясно, че хората са разочаровани от неспособността или нежеланието на правителствата им да се справят с проблема, посочва още американският дипломат. Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на организираната престъпност правят дарения на всички основни политически партии.

В началото на мандата, през 2001 г. министър-председателят Симеон Сакскобургготски проведе среща на високо равнище с членовете на „Възраждане“, на която покани Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от „бизнес консултативен съвет, „съветващ правителството. По-късно същата година Кюлев подпомогна и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов, се сочи в грамата.

Тъй като тези личности са разширили дейността си в законния бизнес, те се опитват – с известен успех – да си купят място в коридорите на властта, обяснява по-нататък документът. По време на парламентарните избори през 2001 г., редица влиятелни „бизнесмени“ като Васил Божков и Емил Кюлев силно финансираха и по всякакъв начин подкрепиха кампанията на НДСВ, сочи документът.

Под нивото на националното правителство и ръководството на основните политически партии, организираната престъпност „притежава“ много общини и отделни членове на парламента. Това пряко участие в политиката – за разлика от подкупа – е сравнително ново развитие на българската организираната престъпност. Добромир Гущеров, един от основателите на „Възраждане“ и основен спонсор на БСП, спечели място в парламента от листата на БСП тази година.

Застрахователната компания на Гущеров беше една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма. На общинско равнище, избор проведен по-рано тази година в град Свиленград на българо-турската граница доведе до пълното поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси. Почти идентични сценарии се разиграха в половин дузина по-малки градове и села в България.

ВАИ Холдинг – най-големият играч в наркопазара

ВАИ Холдинг е най-големият играч на пазара на наркотици и контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителните мрежи, пише посланик Пардю в друга грама, посветена на организираната престъпност в България.

ВАИ Холдинг (преди това ВИС и ВИС 2) е основана през 1991г. от бившия борец Васил Илиев. Инициалите на групировката са съкращение от Васил Илиев Секюрити. След като е отнет лицензът на групировката да извършва охранителни услуги, тя е преименувана на ВИС 2. През 1994 г. Илиев основава във Враца брокерска фирма Империал. През 1995 г. той е застрелян, по-малкият му брат Георги Андреев Илиев поема ръководството на ВИС 2 и след това го преименува. „Жоро“ Илиев е признатият лидер на ВАИ, но неговият лейтенант Николай Мирчов Цветин – Коко се счита за човека, контролиращ голямата част от фирмите и дейностите на групировката.

Други високопоставени членове на ВАИ са: Антон Боянов и Пламен Тимев -Ганди. През ноември 2003 г. друг високопоставен член на ВАИ, Методи Методиев – Мето Илиянски изчезна и докато полицията смята, че е или отвлечен или убит, възможно е също така той да се укрива. Преди да бъде прострелян и убит в Амстердам, през декември 2003 г., Константин Димитров – Самоковеца беше един от най-големите трафиканти в страната и най-важният наркобарон.

Георги Илиев, роднина на Димитров, му беше дясна ръка. След убийството на Димитров, ВАИ успяха да задържат контрола над пазара на наркотици чрез Антон Милтенов – Клюна, за който се смята, че е наследил нарко и контрабандните операции на Димитров. Друг от най-близките приятели на Георги Илиев, Димитър Джамов се свързва с търговия с наркотици в централна и южна България. Смята се, че Джамов, който е и вносител на природен газ от Русия, се занимава и с пране на пари и има връзки с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен Яман Хаки Намли. Джамов е бивш борец и е започнал кариерата си в организираната престъпност като шофьор на починалия Илия Павлов от Мултигруп.

Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда. ВАИ имат и широки бизнес интереси в туризма, финансовия сектор, развлекателната индустрия и различни производства. Те контролират застрахователната компания Юпитер, както и Слънчев Бряг, един от най-големите български черноморски курорти, северно от Бургас.

Групировката също притежава няколко местни футболни отбора и агенцията за манекени Ексграунд Модълинг Ейджънси, която е контролирана от ВАИ чрез съпругата на Георги Илиев Мария Илиева.

Красимир Маринов – Големия Маргин е настоящ президент на групировката и също бивш борец, основава СИК (по-късно Интергуп) с Младен Михалев – Маджо, също бивш борец, и с Румен Николов – Пашата. Николов е свързан и със Съюза на бившите командоси. Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е Венцислав Стефанов. През април 2004 г., синът му, Димитър Димитров е отвлечен и не е намерен и досега. Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции Амигос), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.

Нарко интересите на групировката се управляват главно чрез връзките й с Иван Тодоров – Доктора, който се счита за един от най-големите наркотрафиканти на Балканите. Кирил Киров – Японеца е известен цигански барон, свързан с Интергруп и с Иван Тодоров. Киров, който се занимава и с трафик на хора и нелегални емигранти, едва оживя след втори опит за убийство през април 2005 г.

Законните бизнес интереси на групировката варират от спортни клубове (Славия) до банки (Първа Източна Международна Банка) и от застраховки, нефт, търговия с метали, строителство и недвижими имоти (Софийски имоти) до агенция за манекени (ВИЗАЖ).

Застрахователната компания на групировката, Бул Инс, е най-големият застраховател в България. Секторът, в който законните и незаконните действия на групировката се сливат са кражбите и застраховането на коли. Автомобили със специални стикери на Бул Инс са защитени от кражби, а тези, които не са застраховани от Бул Инс се считат за свободни да бъдат откраднати. Интергруп също контролират и Юниън Иншурънс, се казва в грамата.

ТИМ – звездата на организираната престъпност

От документа става ясно също, че “звездата на организираната българска престъпност Мултигруп” залязва драматично след убийството на лидера й Илия Павлов през 2003 г. На нейно място изгря звездата на групировката ТИМ, която все повече заприличва на Мултигруп в усилията си да проникне в колкото се може повече незаконни сектори.

ТИМ е новият лидер на българската организирана престъпност. Основана във Варна през 1993 г., за ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши „тюлени“, които са служили в елитно военно поделение, преди то да бъде разпуснато в ранните 90-те години. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на Мултигруп, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г. Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: Тихомир, Иво Георгиев и Марин Митев.

Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ – които към 2003 г. наброяват над 150 с над 10 000 служители – като всеки от тези 12 има фиксирани акции в авоарите и управлява различни сектори от бизнес империята на групировката. Въпреки, че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения. Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организирана престъпност, включително известния руски престъпник Майкъл Чорни. Тихомир Митев контролира промишлените дейности на ТИМ, неговият по-голям брат Марин се занимава с основните бизнес интереси на групировката във Варна и околността, докато Иво Георгиев има за задача дейностите на ТИМ в София и финансовите интереси на групировката.

Други членове на тази групировка, които би трябвало да отбележим са: Мирослав Нестеров, който се занимава със стратегическото планиране на групата и е и директор на най-големия филиал на ТИМ в областта на услугите – Мустанг Холдинг; Йордан Йорданов, занимаващ се с медийните интереси на ТИМ и член на борда на Мустанг и Николай Николов – изпълнителен директор на Мустанг и съпруг на главния архитект на Варна.

Първоначалните дейности на ТИМ се развиха около събирането на лоши заеми – вид бизнес, който допринесе за отрицателния обществен облик на групировката, но все още си остава една от основните й дейности, плюс предоставяне на услуги, свързани с охрана в област Варна. В средата на 90-те групировката се разклони към земеделие и хранителни продукти и настоящите й интереси включват съхранение на зърно, отглеждане на бройлери, както и винарската изба СУХИНДОЛ – избата произвежда основно червени вина за местния пазар и за износ.

Във Варна ТИМ са навсякъде. Медийните им интереси включват телевизия М-САТ (телевизионен канал базиран във Варна, излъчващ в цялата стана по кабел и сателит), още 5 кабелни телевизионни станции, 2 кабелни телевизионни оператора, радио Алфа (което излъчва и в цялата страна), вестник „Черно море“ (вестникът с най-голям тираж във Варна и областта) и рекламна агенция, която обслужва тези медийни интереси.

ТИМ също притежават вериги от ресторанти, кинозали, магазини за филми под наем, спортни центрове, клубове за интернет залагания и бинго зали. Наскоро започнаха голям проект наречен Алея Първа където се планират 7 хотела, 500 заведения за хранене и забавление и 300 магазина на площ от 250 акра на ивица на черноморския бряг близо до Варна.

ТИМ контролира едни от най-големите кариери за инертни материали и чрез търговското си дружество Химимпорт има значителен дял в производството и продажбите на изкуствени торове, нефтени продукти и химикали, се казва в грамата.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097977
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930