Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2011 12:19 - С Русия и Турция Евросъюзът ще стане първа световна сила
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1286 Коментари: 1 Гласове:
0




Бойко да отвърне на бръмбарите с реформи
Това е първият кабинет, който наистина тръгна срещу мафията, казва Желю Желев   Желю Желев е първият демократично избран държавен глава у нас. Президент на България от 1990 до 1997 г. Автор на книгата "Фашизмът", която разобличи тоталитарния режим.
Може от личен опит да коментира сблъсъка между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, защото като президент влезе в остър конфликт с правителството на Филип Димитров.  


image - Г-н президент, как ще коментирате истерията с подслушването в държавата?
- Наблюдаваме брутална атака срещу правителството и за това има много причини. Например, според мен, това е първият кабинет след 1989 година, който наистина тръгна срещу организираната престъпност и мафиотските структури. Друг е въпросът доколко го прави успешно. Но е факт, че досега реална борба с мафията нямаше! МВР предимно регистрираше престъпления и се беше превърнало в нещо като институт за статистика. Имаше само разни сводки колко убийства, отвличания, кражби и други престъпления е имало, но резултат от това логично почти нямаше, защото не се работеше истински и със сърце. Сега за първи път нещата започват да се променят и е нормално това правителство да има подкрепа от хората и ще я има независимо от разни СРС-та и ЕГН-та.
- Според вас, атаката срещу целия кабинет ли е или има персонални мишени? Борисов, Цветанов, или Дянков са основната цел? И откъде, според вас, идват тези "каскети" с флашки?
- Напоследък много се опитват да иронизират Бойко Борисов за магистралите, които това правителство иска да построи. Изобщо обаче не са прави и нямат никакви основания. Ние отдавна сме в ХХI век и в епохата на комуникациите. А пътищата са кръвоносната система в стопанския живот на всяка държава, особено в Европейския съюз. И на практика това правителство се опитва да поправи една много голяма грешка на всички предходни правителства в последните 20 години. А за атаките - не знам точно откъде идват. Но знам, че има много останала апаратура от ония мрачни години, с които дори най-обикновени жилища са били оборудвани за всеки случай. Доста от тази апаратура е и в частни ръце. Чувал съм, че много фирми се подслушват с цел конкуренция, но когато стане дума за политика, трябва да се спазва законът. Ама той не се спазва!
- Как ще коментирате гласуването на "Синята коалиция" по време на вота на доверие?
- С тяхното "въздържане" те на практика  гласуваха против правителството! Когато се гласува такъв вот, трябва ясно да кажеш - аз съм "за" или аз съм "против". Какво означава "въздържал се"!? За мен това беше изключително неправилен политически ход. И е неправилен, защото те реално искат да направят същите реформи, които искат да направят и ГЕРБ! Това е едно и също нещо.
- Ще оцелее ли, според вас, това правителство до края на мандата си, след като разчита само на "Атака"?
- Не съм пророк, но ми се ще да оцелее. Колкото до "Атака" - това е една крайно дясна партия, с която българският политически живот не може да се гордее. Дори бих казал, че тя е едно срамно явление за България. Виждате, че Волен Сидеров се отказа от жестовете си, но те си остават една екстремистка партия. Според мен, подкрепата на "Атака" само ще дърпа ГЕРБ надолу. Това е нещо като целувката на Юда.
- Отдавна се вижда, че отношенията между сегашния ни държавен глава Георги Първанов и премиера Бойко Борисов, меко казано, куцат. Ако вие бяхте начело на държавата в този момент, как бихте общували с днешното правителство?
- На всяка цена реформите трябва да продължат, независимо от "каскетите", но така, че нещата да се виждат черно на бяло. Хората трябва да разбират и усещат, че нещо се променя реално и че животът им, макар и бавно, се подобрява. Народът ни не е неблагодарен, напротив. Иначе на Бойко Борисов бих препоръчал поне малко да намали пиара. Това не е добре за един премиер, особено пред електронни медии. Спомням си навремето, когато беше 100-годишнината на Ленин, ами той тогава Ленин течеше дори и през ютията. Стана повод за вицове, а това е ефектът на бумеранга.
- Защо СДС стигна до това положение? Защо се получи този разпад?
- Защото си изживя времето. Когато на историята й предстои да решава големи задачи - тя ги решава, като намира подходящите хора, граждански организации или партии. У нас не се случи нищо по-различно от това, което стана в целия бивш соцлагер. Примери, колкото искате. Наскоро бях в Полша при Лех Валенса за честване на годишнина на "Солидарност". През 1980 г. този профсъюз имаше 10 милиона членове и още толкова поддръжници, а това е половин Полша. Сега са към 500 000, но се занимават само със синдикална дейност, а не с политика. Същото беше с "Граждански форум" в бившата Чехословакия, както и с "Демократичен форум" в Унгария. Просто от техния разпад се родиха новите демократични партии. Същото стана и у нас със СДС. И ако тези партии предлагат добри политики и заслужат доверието на хората, те могат да дойдат и на власт, но това се решава на избори.
- Като споменахте избори, има ли, според вас, вероятност за предсрочен вот у нас и какви биха били евентуалните последствия от това?  
- Предсрочните избори сега ще бъдат избори по никое време.
- Какво според вас е мястото, но и бъдещето на ДПС и РЗС в този политически спектър? За БСП е ясно, че те са си класическа опозиция.
- Бъдещето на ДПС и РЗС си остава неясно и поради това е трудно да се предсказва.
- С какво се занимавате в момента?
- Пиша две книги и щрихирам трета.  Първите две са "Политиката и политиците на прехода" и "Митове и легенди за българския преход". Третата е "Накъде отива нашият свят през ХХI век". Към еднополюсен или двуполюсен модел? На практика двуполюсният модел беше напълно компрометиран през ХХ век, защото доведе до две световни войни. Слава богу, третата световна - остана студена. Светът биваше разделен на два противостоящи военнополитически блока - при Първата световна война това бяха Антантата срещу Тройното съглашение, а при Втората световна война - Фашистката ос, доминирана от нацистка Германия, срещу Антихитлеристката коалиция. При третата имахме противопоставяне между Варшавския договор и НАТО. Но тук нещата спряха навреме, защото иначе предстоеше взаимно унищожение с ядрено оръжие.
- Много се спори по въпроса трябва ли Турция да влезе в Европейския съюз. Какво е вашето мнение?
- Турция трябва да е в ЕС, а също Украйна и Русия. През този век се очертава светът да живее в многополюсен модел. Сега това са големите - САЩ, Китай, Русия, Индия, ЕС и т.н. Европейският съюз обаче е в никакво състояние, а има най-добри перспективи именно чрез разширяването си. ЕС не е нито географски, нито религиозен съюз и затова не е от значение, че части от Турция или Русия са в Азия. Това е политически, икономически и културен съюз. За него трябват 2 неща - развита пазарна икономика и работеща демократична система. И ако тези три държави влязат в него, ЕС ще стане най-мощният играч в света, по-мощен и от Китай.
- Смятате ли, че Китай е заплаха?
- Би могъл да стане. За това и Русия има интерес от членство и в ЕС и в НАТО. Това е най-добрата гаранция срещу евентуална инвазия на Китай. Там разрешиха да има частна собственост и богати хора, но еднопартийната им система си остана. Докато Русия е цяла епоха пред Китай. Там има плурализъм, въпреки че има и цензура, но те ще продължат да се развиват. В Китай шефът на политбюро казва какво да стане и нещата приключват. Една тоталитарна държава бързо взема решения и може да се стигне и до териториални претенции, както стана през 1969 г., когато китайците превзеха остров Дамански в Русия.
Димитър Генчев



Гласувай:
1



1. boristodorov56 - Желю Ж. е една от причините за щет...
31.01.2011 13:54
Желю Ж. е една от причините за щетите, които търпим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4098392
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930