Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 13:36 - България изостана още повече от Румъния за Шенген
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството на Бойко Борисов остана под подозрение, че не се справя с подготовката Светослав Терзиев

България изостана още повече от Румъния в стремежа си към Шенгенската зона, след като вчера оценъчната група "Шевал" отложи приемането на двата технически доклада за нейната готовност, но одобри доклада на експертите си за готовността на Румъния. Следващият шанс ще бъде на 14 февруари, като правителството на Бойко Борисов получи срок до 9 февруари да отговори на допълнителни въпроси на работната група, които пък трябва да бъдат формулирани до 3 февруари.

Началникът на Шенгенския отдел в румънското Министерство на вътрешните работи и администрацията Мариан Тутилеску заяви пред сайта HotNews.ro, че София била "изненадващо бавна" в отговорите си на запитванията на експертите. Той е недоволен от нейната мудност, защото така се бави и Румъния, която кандидатства заедно с България за Шенгенската зона. Изненадващо е също, че техническият доклад за готовността на България по Шенгенската информационна система не е приет въпреки липсата на сериозни забележки в него. На 14 януари френският представител е изразил опасението на Париж, че държави, които са под наблюдение за корупция и организирана престъпност, крият риск от изтичане на свръхчувствителна информация към престъпни среди. Вчера Париж е оттеглил резервите си спрямо Румъния, но за България са останали. Освен това другият технически доклад, който е за охраната на българо-турската граница, съдържа критики и също не може да бъде приет в този вид.

Говорителката на външно министерство Весела Чернева заяви вчера , че правителството ще спази всички срокове за допълнителна информация, както и ангажимента си да изпълни техническите критерии до края на март. Групата "Шевал" трябва да одобри окончателните си доклади, за да бъдат пратени за обсъждане в Европарламента. Там следва да получат положителна оценка, за да бъдат върнати отново в Съвета на ЕС, където вече ще бъдат разгледани на високо равнище от вътрешните министри на ЕС. Те ще вземат политическо решение дали двете държави са годни да влязат в Шенгенската зона.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073911
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031