Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2011 12:23 - Живко Георгиев: ГЕРБ губят единственото си конкурентно преимущество
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
1




image

 

Социологът Живко Георгиев

Истерията Бойко Борисов президент

 

Скандалите със СРС-та дадоха начало на политическите комбинации за изборите

 

Възможно ли е Бойко Борисов да се кандидатира за президент в тази ситуация?

Разбира се, че може, но едва ли би го направил. Не мисля, че би направил това, ако има и най-малък риск.

Мислите, че има риск ли?

Естествено.

Дори за него?

То все повече става ясно, че Борисов не е толкова уникално явление. Освен това ще продължават представленията му в ефир.

Имате ли данни доколко е повлиян рейтингът на
Бойко Борисов или на ГЕРБ от скандалите?

Безспорно
ГЕРБ трупа негатив, тепърва ще се прави по-обстойно изследване. Това, което се случва е достатъчно тъжно, макар и в някои отношения смешно. Но освен това протича в ситуация, в която се случва и други неща, които действат в същата негативна за управляващите посока - ръст на цените и прочее. При тази много силна икономизация на масовото съзнание, това има по-силен ефект, който вече беше отчетен. Януарските ни данни показаха спад на доверието в ГЕРБ и в Бойко Борисов спрямо декември, макар че изследването беше преди скандалната серия.

Но ако за него има риск, мислите ли че за някой друг от
ГЕРБ шансовете са по-големи?

Не мисля.

Т.е. мислите, че има реална възможност опозицията да спечели президентските избори?

Не казвам някой чист кандидат на БСП, в смисъл подкрепен само от БСП. Има достатъчно формули на силно мажоритарни кандидати, които биха могли да консолидират наказателен вот

Меглена Кунева, например?

Не само, сигурно и други могат да се намерят, независимо от това, което казват партиите.

Проверяваме тезата, че "Атака", например имат интерес Борисов да стане президент, за да станат коалиционен партньор в правителството, същото важи и за десните. БСП и левите биха могли да се възползват от дестабилизицията в друга посока

Всички, които изброихте, по-скоро имат интерес, обаче той няма интерес.

Може ли
ГЕРБ да си позволи да не се състезава сериозно за президентския пост?

За жалост и това не е изход за тях. Не е добър знак. Това би било първото очевидно поражение. Изследванията може да мерят спад на рейтинга, но това вече ще е реален резултат и може да ускори спада на доверието в
ГЕРБ.

Ще повлияе ли това, че изборите за президент и местна власт ще са на една дата?

Вероятно ще повлияе, но това не дава по-големи шансове на управляващите. Може да се получи наказателен вот спрямо тях и на едните, и на другите избори, и да се усили.

Евентуални предсрочни парламентарни избори, три в едно, например биха ли били в полза на
ГЕРБ?

Честно казано и това не виждам да носи някакви ползи. Да, може би в переспектива продължаващ спад, това би им позволило да имат по-добър резултат сега. Но предсрочни избори означава служебно правителство, а изборният кодекс е направен така, че да е в полза на актуалните управляващи, които и да са те, така че той ще работи в полза на служебното правителство. Не мисля че биха рискували, много е рискован този ход.

А да разбирам ли, че по-скоро коментарите ви са добри новини за опозицията или мислите, че тя качва много по-малко подкрепа, отколкото е спадът на управляващите?

Засега за опозицията не се регистрира ръст, но винаги е било така. Отливът от управляващите винаги минава през пренасочване към опозицията, но е нужно време част от тези, които са разочаровани да се определят някъде другаде. Сърдите хора, които преживяват себе си като разочаровани, много често гласуват наказателно, не защото симпатизират на тези, за които гласуват, а защото това е начин да накажат онези, които не са си върнали кредита на доверие.

Може ли да се появи нова политическа сила до изборите или да търсим алтернативата във вече съществуващите партии?

Няма много време, а и няма Бог знае какъв стимул. По-солидни възможности за поява на ново формирование има преди парламентарни избори. Преди местни и президентски избори, по различни причини средата не е достатъчно добра за евентуална поява. Това е в някакъв смисъл "изгърмяване на патроните".

Източникът на записите на Ваньо Танов е уязвим, не е еднозначно положителен. Може би това влияе на начина, по който се възприемат разкритията от широката публика?

Нищо не ми дава основания да твърдя, че хората не ги възприемат сериозно. Вярно че първата реакция, която будят част от тях е смях, но това е особеност на това, което излиза, на неговия характер. Спонтанната реакция е смях. Но така или иначе това, което безспорно няма как да не се отрази на управляващите е, че те се показват такива каквито едва ли биха искали да бъдат видени. Кой е източникът, освен Цветан Цветанов друг не знае. Естествено че не е президенството, естествено, че не е БСП. Това са смешки. И Държавна сигурност. Да, сегашната "държавна сигурност" очевидно е причастна. Какво друго да търсим? Просто е несериозно. Управляващите успяха да внушат на всички, че подслушването е масов спорт, от което няма кой да бъде особено доволен. Даже в широката публика има някаква злорадност, че сами са паднали в капана, който готвят другиму. Но те ще излизат и други неща. В това няма съмнение. Представете си, че се появи подслушване и на политически противници. Това какво би било?!

Влияе ли на рейтингите изобщо? В една радио анкета наскоро хората казваха "какво ни занимавате, 15 години едни и същи, не ни интересуват"?

Е, точно това е най-големият удар по управляващите. Те се оказват едни и същи с предишните. Те губят единственото си конкурентно преимущество. Това естествено ще се отрази и се отразява. Да не говорим, че са в състояние да навлекат на България и външни санкции, с което пък съвсем ще рухне и второто им относително преимущество - добрата външна оценка.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4083767
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930