Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2011 04:12 - WikiLeaks: Българският футбол е символ на корупция и престъпност
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1597 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Докладът на американското посолство в София е озаглавен "Червен картон за българския футбол заради корупцията".

Корупция, босове на организираната престъпност, перачи на пари, черно тото, масово уговаряне на мачове...

Тодор Батков, Васил Божков, Гриша Ганчев, Маргините са поименно изброени като илюстрация "за някои от най-известните връзки".

Това и още други добре известни грозни страни на най-популярния спорт в България са описани в
доклад от американското посолство до Вашингтон, съставен преди по-малко от година - на 14 януари 2010г. Текстът му бе публикуван от испанския в."Ел Паис", работещ с организацията, стояща зад сайта WikiLeaks.

Той е изпратен до Държавния секретар на САЩ, ЦРУ, ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и американското посолство в Брюксел.

Докладът е озаглавен "Червен картон за българския футбол заради корупцията".

Ето текста на доклада:

"От падането на комунизма българският футбол се е превърнал в символ на корумпиращото влияние на организираната престъпност над важни институции. Масово се смята, че българските футболни клубове са пряко или косвено контролирани от фигури от организираната престъпност, които използват своите отбори като средство да се легитимират, да перат пари и да правят бързи печалби.

Въпреки неспирните слухове за уреждане на мачове, нелегално тото, пране на пари и укриване на данъци, има само шепа арести или успешни дела. В резултат, българите са изгубили вяра в легитимността на първенството, което се доказва от спада в рейтингите на телевизионните предавания и на публиката по стадионите.

Последните скандали засягат най-популярните отбори, а масовото уволняване за втора поредна година на съдийската комисия само задълбочава общественото отвращение. Новото правителство започна да разследва твърденията за укриване на данъци и пране на пари в някои клубове, но предвид дълбоките корени на организираната престъпност в българския футбол, засега ефектът е минимален. Прочистването на българския футбол би било знак за сериозността на премиера (самият той е запалянко) относно борбата с организираната престъпност.

Провалът на "красивата игра"

България е футболна държава. Това отдавна е най-популярният спорт и си остава българска страст, въпреки скандалите и отпътуването на много от талантливите играчи към по-богати европейски клубове. Апогеят на българския футбол беше на световното първенство 1994г., когато България победи Германия, стигна до полу-финалите и финишира четвърта. До днес мнозина българи полу-шеговито, полу-сериозно казват, че това е най-голямото постижение на страната от падането на комунизма насам.

След прехода към демокрация популярни отбори, преди това притежавани от общините и държавните институции като армията или полицията, бяха продадени на новия бизнес елит, известен с близките си връзки с организираната престъпност и бившите тайни служби.

Експерти и журналисти, с които разговаряхме, твърдят, че организирани престъпни групировки са превзели българския футбол в опит да перат незаконни печалби и да си създадат легитимен имидж. Днес почти всички отбори се притежават или са били свързани с фигури от организираната престъпност.

Ето списък като илюстрация за някои от най-известните връзки:

Тодор Батков, подставено лице на печално известния руско-израелски бизнесмен Майкъл Чорни, притежава популярния софийски клуб "Левски". Мощният бизнес конгломерат ТИМ е собственик на "Черно море" Варна. Имащите лоша слава Маринови, известни като "Братя Маргини", които са подсъдими за убийство, рекет и организирана престъпна група, притежават "Славия".  Николай Гигов, оръжеен търговец, е собственик на "Локомотив" София, а Гриша Ганчев, известен перач на пари и фигура от организираната престъпност, притежава "Литекс". Васил Крумов Божков, известен още като "Черепа", е бивш собственик на ЦСКА, един от най-важните български отбори. Последните трима президенти на "Локомотив" Пловдив, периодично притежаван от криминалната групировка ВИС, бяха убити.

Скандали

Като се има предвид собствеността на българските футболни клубове, шампионатът е отровен от обвинения за незаконен хазарт, уговаряне на мачове, пране на пари и укриване на данъци. Голям скандал избухна през септември 2009г. преди мач между "Левски" и ЦСКА, най-важното противоборство в българския футбол. Непосредствено преди мача четирима играчи от "Левски" бяха качени на самолет за Москва като част от уговорен в последния момент трансфер към руския клуб "Рубин" Казан.

Малко след като "Левски" изгуби от ЦСКА с 2:0 стана ясно, че трансферът е измама и че президентът на "Левски" Тодор Батков е бил измамен с трансферна такса от 200 хиляди евро. Местната преса писа, че залозите срещу победа на ЦСКА са паднали драматично преди обявяването на трансфера, вероятно като сигнал, че срещу "Левски" са били заложени големи суми пари.

Различни са теориите какво точно се е случило, но най-популярните са, че Батков е залагал срещу собствения си отбор с цел да плати дългове, или че новите собственици на ЦСКА са оркестрирали трансфера. Въпреки проверката на инцидента, нямаше никакви арести.

Слухове за уговорени мачове

Вероятно най-големи щети на репутацията на българския футбол са нанесли непрекъснатите слухове за уговаряне на мачове. Според спортния редактор на "Труд" Владимир Памуков и спортния журналист Крум Савов най-честата схема за уреждане на мачове е да се подкупят реферите и да се плати на футболистите от другия отбор, за да изгубят с определен резултат.

Според тях заради влиянието на организираната престъпност и икономическото неравенство между клубовете, уговарянето на мачове е станало изключително разпространена практика. Това е накарало мнозина българи да гледат на резултатите от мачовете по начина, по който американците възприемат предварително уговорените изходи от сблъсъците в професионалния кеч.

Памуков изтъкна спада в телевизионните рейтинги и на зрителите на мачовете като доказателство за разочарованието. Той смята, че преди прехода на мачове са ходели по 10 000 души, а днес са между 500 и 2000.

Журналисти, критици и фенове често показват нелогични резултати и необяснима игра като доказателство за уговаряне на мача, макар че през последните 20 години е имало едва няколко разследвания и доказани случаи.

Когато има арести и доказателства за корупция, съдебните дела не стигат до никъде или обвиняемите са оневинявани поради липса на доказателства. Иван Леков, добре известният бивш рефер и зам.-шеф на Държавната агенция за младежта и спорта, беше арестуван през 2008г. пред телевизионните камери по подозрения в уговаряне на мачове. Четирима бивши рефери нарушиха мълчанието и твърдяха, че Леков и шефът на съдийската комисия в Българския футболен съюз (БФС) са ги притискали да уреждат мачове.

След ареста на Леков БФС за пръв път отстрани цялата съдийска комисия и прие етичен кодекс за клубовете. Въпреки тези промени, уговарянето на мачове не изчезна и Леков, често сочен от предишното правителство като пример в борбата му с корупцията, бе оправдан поради липса на доказателства и отказ на свидетели да се явят пред съда. На 14 декември 2009г. изпълкомът на БФС  - в нещо, превръщащо се в годишна традиция - отново уволни цялата съдийска комисия заради слухове за уговаряне на мачове.

Замразено бе и членството на двама рефери заради слаби оценки за работата им на мачове от шампионата, което само раздуха подозренията. УЕФА също разследва българския съдия Антон Генов за подозираното му участие в уговаряне на международен мач. Според УЕФА има очевидни нередности в залозите преди приятелски мач от 14 ноември 2009г., в който Генов отсъжда 4 дузпи на срещата Македония-Канада, завършила с победа 3:0 за македонците.

Новото правителство бележи известен успех

Макар  да се признава от всички, че има проблем, малко мерки са предприети срещу това групировките от организираната престъпност да доминират в българския футбол.

При встъпването в длъжност новото правителство започна да проверява най-очевидните случаи на укриване на данъци и схеми за пране на пари. През септември НАП обяви, че осем български водещи клубове дължат поне 6 милиона долара неплатени данъци. Служители на НАП откриха и добре известното явление водещи футболни клубове да плащат - поне по документи - на играчите си минимална работна заплата от около 170 долара месечно.

Това драстично противоречи на снимките в жълтата преса на футболисти с техните приличащи на поп-звезди съпруги, каращи скъпи коли и посещаващи най-скъпите ресторанти. В момента НАП проверява дали собствеността на 261 играчи съответства на декларираните им приходи. Бившият президент на ЦСКА Александър Томов и още други трима души бяха обвинени в злоупотреба с 28 милиона долара като служители на футболния клуб ЦСКА и завод "Кремиковци".

Коментар: Организираната престъпност има разрушителен ефект над българския футбол, отразяваки до известна степен как е унищожена вярата на българите в техните институции. Новото правителство започна да атакува някои от най-очевидните корупционни практики на футболните клубове. Предвид обществения интерес към футбола, една успешна операция срещу босовете от организираната престъпност, отговарящи за футболните отбори, може да се окаже добър PR удар.

Ако преследването на босовете се окаже успешно, това ще бъде публична и популярна кампания, демонстрираща сериозността на правителството и неговия премиер запалянко в борбата с организираната престъпност. Правителствените действия директно ще атакуват криминалните босове, които преди се радваха на недосегаемост, и ще подложи на сериозно изпитание силата и решимостта на съдилищата и прилагането на закона."


Тагове:   maleeei - money money money,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085918
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930