Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 08:22 - Тотю Младенов: Ако има пари, не виждам причина да няма 13-та пенсия
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1814 Коментари: 1 Гласове:
1



image

Тотю Младенов

  image  Аделина Делийска

Министър Тотю Младенов е роден във Враца, където е завършил и средното си образование. После е учил във Висшия институт по архитектура и строителство в София. През 1990 г. се дипломира като строителен инженер със специалност "Водоснабдяване и канализация". От 1991 г. е координатор в Синдикалния регионален съвет на КТ "Подкрепа" във Враца, а от 1992 г. е избран за председател. През 1997 г. става конфедерален секретар по социалната политика на КТ "Подкрепа". На 4 ноември 2007 г. е избран за кмет на община Враца, а от 2009 г. е министър на труда и социалната политика в правителството на ГЕРБ. Семеен е, с едно дете.

- Министър Младенов, скоро посетих едно градче от вашия роден край – Белоградчик. Там се оказа, че официалната безработица сега е над 35%, а скритата удря над 60 на сто. Как държавата и в частност вашето министерство помага на тези хора, останали без препитание?

- Вижте, демографската криза в България е много голяма. Има малки населени места, които вече практически се обезлюдиха. Или са останали предимно възрастни хора. Младите са заминали или в големите градове у нас, или в чужбина. С ясната цел да изкарват по-добри доходи. Ние чрез националния план за заетост отделяме определен ресурс за няколко вида програми. Те са специални, регионални, разработени от кметовете по места. Помагаме също така чрез временната заетост, където се наемат хора, които нямат възможности за друго. С две думи на българите, които живеят в такива селища, помагаме чрез субсидирана заетост.Там кметът се явява единственият работодател.

- Вашето ведомство работи ли по европейски програми?

- Даваме приоритет на работата си по европейските програми. Ще ви дам пример с дейността ни по оперативната програма „Човешки ресурси”, чиито бенефициенти са агенциите по заетостта и социалното подпомагане и Министерството на образованието. По тази програма през последната една година вече сме отворили всички мерки – на 90%. Т.е. това са над 2 милиарда и 400 милиона лева. Оттук нататък предстои реалното усвояване на тези средства. Опростихме максимално някои схеми. Например ваучерите за обучение на безработни и незаети лица. Ще продължим да работим в тази посока. Ще сключим допълнително споразумение със синдикатите и работодателите. Така чрез тях ще може тази възможност да достига до безработните лица, бизнеса, заетите хора, неправителствените организации, общините и различните социално уязвими групи. Ще създадем условия тази информация да стига до тях по най-бързия и най-прекия начин. За да може да се възползват от тези средства, които никак не са малко.

- Непрекъснато коментирате т.нар. социален диалог, по време на криза какви са неговите конкретни измерения?

- Мисля, че ние, в България, показахме как трябва да се води реално и конкретно социалният диалог. Визирам различните съсловия – с бизнеса, със синдикатите, с неправителствения сектор, с местната власт. Това вече дава своите резултати. Ще ви дам няколко примера за постижения на базата на активния социален диалог. Първо, националното споразумение между правителството, синдикатите и работодателите за дългосрочната визия за пенсионната реформа. Погледнете какво се случва в останалите държави в Европа – протести, стачки, палежи и т.н. Докато у нас търсихме до предел максималния консенсус. За да може да гарантираме системата, тя да стане устойчива. И същевременно да може тя да осигури и дава едни по-адекватни пенсии за хората.

- Доволен ли сте наистина от това, което направихте? А за Коледа ще зарадвате ли възрастните с 13-а пенсия?

- Ако има пари, не виждам причина да няма 13-та пенсия. Изключително съм доволен от това, което постигнахме. Това е едно ноу-хау за страната ни. И го направихме благодарение на засиления социален диалог. Както и на отговорността, която поеха отделните страни в него - правителството, работодателите, синдикатите. На второ място, нека да не забравяме, че благодарение на този разговор между тези групи бяха изработени на два пъти два пакета антикризисни мерки. Единият през октомври м.г., а вторият през април т.г. Министерството на труда и социалната политика почти на 100% е изпълнило всички условия в антикризисните мерки.

- Да, но безработицата все още съществува и в малките населени места е бич за хората?


- Не искам да се хваля, но в крайна сметка в състояние на икономическа криза в последните 8 месеца ние стабилизирахме нивото на безработицата. Защото рационално използвахме оперативната програма „Човешки ресурси”. Също така помогнахме с осигуряване на допълнителна квалификация, обучение и заетост на хората. Усилия положиха за това и целият кабинет, както и останалите социални партньори. Не е редно всичко това да не се отчита. Не на последно място трябва да се припомни и националното споразумение отпреди няколко дни. То е между синдикатите и работодателите. Засяга българите, които си изкарват пари чрез надомна и дистанционна работа. Направи се регламент на тази заетост. А това дава една допълнителна сигурност на хората. Те ще работят чрез трудови договори, ще бъдат в цялостната социалноосигурителна защитена мрежа. Също така ще могат да се възползват от краткосрочното и дългосрочното обезщетение и осигуряване. Ще им се признава трудовият стаж. Не на последно място – това ще спести определен финансов ресурс на бизнеса. Което също смятам, че е важно по време на икономически застой.

- Защо така трудно се изгражда пазар на труда у нас, на практика има цели съсловия, за които няма реален такъв пазар?

- Аз мисля, че ние, българите, трябва да бъдем малко по-инициативни. И да търсим непрекъснато възможностите, които ни дават европрограмите. Както и на националното финансиране, когато става въпрос за обучение и квалификация. Така ще може хората по-лесно да се реализират на пазара на труда. Също така те ще имат по-високи доходи.

- Можете ли да изброите няколко конкретни мерки, които прилагате в борбата със сивия сектор?

- Знаете, че преди няколко месеца аз разпоредих пълни проверки в цялата страна, във всички предприятия. Специалистите от Главна инспекция по труда, НАП, НОИ досега са установили над 3000 случая на хора без трудови договори. Санкцията за работодателя е от 1500 лв. до 15 000 лв. Ще продължим с този контрол.

- Има ли реално наказани шефове на фирми или само на хартия?

- Има наистина глобени работодатели, съставени са им актове, постановления. В резултат сякаш своеволията на такива началници малко се ограничиха. Ще продължим с този контрол и с наказанията. Докато не се убедим, че всички ще спазват закона. А работниците не започнат сами да изискват да ги наемат с трудови договори и да се осигуряват. Това е много важно. В началото на годината имаше масово бавене на работни заплати. Благодарение на ГИТ обаче вече са изплатени над 75 милиона лева. Четох докладите на инспекцията преди дни. В тях се твърди, че забавянето в плащанията вече отшумява. Значи има ефект от контрола.

- Много болен проблем за държавата ни са ужасните домове за сираци, какво ще стане с тях, къде ще отидат тези наши деца и кой ще се грижи за тях?

- Това е другата голяма реформа, която предприехме. Тя цели социалните домове да бъдат деинституционализирани. През февруари в МС приехме стратегията, а преди няколко дни и плана за действие на съответната програма по тази цел. Този план предвижда през следващите 15 години пълно разтуряне на сегашната форма на тези домове. От ЕК имаме пълна подкрепа. За първи път се използват три оперативни програми за тази цел. Това са ОП „Регионално развитие”, ОП „Човешки ресурси” и ОП „За развитие на селските райони”. Ще се работи и с кметовете на общините и НПО. В следващите години ще създадем условия за дечицата с увреждания, за сираците, за приемната грижа, дневните центрове и т.н. Това е много дълбока програма. В нея участват много институции. Смятам, че сега се слагат основите на тази важна реформа за България. Започва да се изпълнява от 1 януари на 2011 г. За всяко дете от дом за сираци ще има конкретен подход.

- Похвалихте се преди дни, че имате решение и за „сребърния фонд”, какво е то?

- В него до момента има натрупани над 1 милиард и 683 млн. лв. Миналата седмица имахме заседание на УС, който се ръководи от финансовия министър Симеон Дянков. Взехме важни решения на тази среща. Вече имаме стратегия как през следващите 3 години тези средства ще се увеличат. Благодарение на допълнителни приходи от приватизация и от концесии. Досега средствата в този фонд не носеха никаква доходност. Решихме от януари да има краткосрочни депозити в БНБ за 6, 3 и 2 месеца. Така ще може да има доходност 0,40%.

- Тези натрупвания няма ли да бъдат „изядени” от инфлацията?

- Определихме работна група от ФМ, от БНБ, от синдикати и работодатели. Те ще ни представят различни варианти за промяна на закона за сребърния фонд. Като идеята е част от тези средства да се инвестират. И да носят по-добра доходност. Смятам, че това ще бъде прието и одобрено както от МС, така и от парламента. Защото пенсионната реформа ще я стабилизираме до 2035 година. А натрупванията в този фонд през следващите 25 години, които се надявам да са в пъти повече, ще даде възможност да ползваме тези пари. Те ще може да се ползват за покриване на дефицита, който се очертава заради демографската криза в осигурителната система.

- Известно е, че социална политика без пари не става. В този смисъл комплимент ли е да сте социален министър в толкова бедна държава като нашата?

- Кризата засегна много хора. Опитваме се да помагаме. Особено на уязвимите социални групи. Но недоволни винаги ще има. Целият кабинет и особено силовите министерства се опитваме да увеличим приходите.

- А нормално ли е хазната да се пълни само с такси, данъци, налози, без да има никакво производство?

- Ако всички сме честни и си плащаме данъците, те ще намалеят. А когато станем национално отговорни, нещата в държавата ще потръгнат.




Гласувай:
1



1. анонимен - нико
30.11.2010 10:18
Абе този се прави и той на улав. Хвали всичко което е свършил той и ГЕРБ,но ако вникне човек в приказките му ,ще разбере че нищо съществено не казва. Тяхният вожд Борисов, забрани на всеуслошание да се ползва бъдеще време и частицта ЩЕ.А се вижда че той много я употребява. Вече 60 години слушаме какво ЩЕ стане ,как ще потекат реки от мед и масло,но и до сега нищо подобно не се е случило. Дълбоко вярвам.че ако г-н Тотьо се обръсне,може да казва и по хубави неща. Но видимото че между възгледите му когато е бил в Подкрепа ,и тези сега има огромна разлика. Дали новата му работа не го е променила ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097916
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930