Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 10:48 - Ще имаме и президент ром след години
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1171 Коментари: 3 Гласове:
3



image

С проф. Петър ИВАНОВ от Центъра за демографска политика разговаря Иво Ангелов

- Проф. Иванов, съобщихте, че през 2050 г. българите ще са малцинство в собствената си държава. Това реално ли е, или просто е песимистична прогноза?

- Тази прогноза ми е известна още от времето, когато бях студент - преди 40 г. И не е моя, а на знаменити професори статистици от Софийския университет. Още тогава те твърдяха, че през 2050 г. българите ще бъдат етническо малцинство. Това почива на един реален факт - ромското население се увеличава през всеки 20 години два пъти, а българите по едни или други причини - миграция, ниска раждаемост и др., намаляват и остаряват. На базата на изследването на предишни тенденции през 2050 г. ще има 3,5 млн. роми, 1,2 млн. турци и едва 800 000 българи.

- Тоест да ви разбирам, че и като цяло населението на страната ще намалее с около 2 млн. души?

- Да. По данни на ЦРУ и Националния статистически институт след 40 г. в България ще живеят 5,5 млн. души. Те намаляват всяка година с 3,9 промила, а ЦРУ дори дава данни за намаляване със 7,9 души на хиляда. Допълнително броят на хората спада, като бъдат добавени и 3,1 промила емигранти и се получава, че годишно естественият прираст е минус 11 на хиляда. Това се равнява на 79 000 души по-малко. Данните, които цитирам, са за 2009 г.

- Според вас какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се избегне страховитата прогноза, за която говорите?

- Със сигурност мерките не са свързани с т. нар. интеграция, която е един тъп термин. За нея у нас са похарчени стотици милиони, а някой да е виждал интегриран ром? Няма! Аз се сещам единствено за Софи Маринова и Азис. Те са интегрирани. Но при тях причините са различни от европейските пари.

- Защо при тях се е получило, а при останалите роми държавата е безсилна?

- Защото интеграцията е свързана със социално-икономическия статус на човек. Тези хора са забогатели и малко се различават от останалите българи. У нас текат опасни етнодеформационни процеси, но за тях никой не говори и никой не се интересува. Например такава е акултурацията - погубване на културната идентичност на българите. Ние ставаме повече роми с начина си на живот, с тарикатството си. Вместо по-малката етническа общност да възприеме българските и християнските ценности, става обратното - загубваме нашите и приемаме техните.

- Негативните характеристики на българина, които посочихте, непременно от ромите ли идват? Не са ли ни заложени по природа?

- От социалната психология и от народопсихологията е известно, че истинският българин не обича тарикатството. Той има други ценности, особено в периода, когато не е бил атеист, а вярващ. Има страх от Бога и не може да си позволи да бъде грешен. Тарикатството, кражбата, животът ден за ден, лъжата и измамата не са характерни за българите. Освен влиянието на ромите ние се и турцизираме. От 18 нови книги, които гледах скоро в книжарница в София, 7 са на турски автори. Ами филмите - “Листопад” и не знам какви още, също влияят. Родители кръщават децата си на турските герои и героини.

- Нима можете да посочите подобни случаи на деца, кръстени на герои от турски сериали?

- Не е трудно да се открият. Влизате в интернет, пишете “Инджи” и резултатите веднага ще се покажат. И географските обекти дори са дебългаризирани. Истинското име на Кърджали, което се превежда като кърски разбойник, е Жерново. Най-високият ни връх - Мусала, и той носи турско име. “Мосаала” означава място за поклонение на Аллах в ислямските страни.

- Вие се обявявате срещу интеграцията в сегашния й вид, но нима не е необходимо ромите да бъдат изведени от гетата и бараките им да бъдат съборени?

- Ромът не иска да бъде извеждан от гетото. Ако му дадеш една къща, той ще изкърти дюшемето и ще го продаде. Ако го настаните в блока в Ямбол, виждате какво ще направи със сградата. Въпросът е до душевността. Нужна е цяла система от мерки в десетки области - трябва да работят икономисти, лекари, социални работници, псхолози и така нататък. Трябва да се последва примерът на САЩ - спазване на закона. Не може аз да си плащам данъците, а те да не го правят. Не може, ако направя някакво нарушение, веднага да бъда наказан, а към ромите да се проявява снизходителност. Със законите нашата държава обслужва интересите на ромите и турците. В образованието например - нашите студенти бягат в чужбина, а тук идват турци, защото получават европейска диплома и им е 4 пъти по-евтино.

- Говорим само за турци и роми, но виждате ли възможност броят на представителите от други малцинства у нас да нарасне значително?

- Другите малцинства не представляват интерес за Центъра за демографска политика. Арменците не са обект на нашето изследване, защото са прекалено малко на брой. Опасности виждам от Близкия изток, от Африка и Азия, защото България ще стане привлекателно място за техните емигранти. Някои ще преминат транзит през страната ни, но други ще останат, защото, като изчезнат българите, тук ще стане една хубава територия, където може да се настани всеки. А българите изчезват! Ако някой се съмнява, да отиде да види селата и малките градове как се обезлюдяват. Ние преброихме 48 общини, където българите вече са малцинство.

- Например?

- Това са територии предимно в Добруджанския край, както и в Търговищка и Разградска област.

- Имат ли последните правителства политика за справяне с демографската криза според вас?

- Никой не се интересува от този проблем. Той е скрит и маскиран, защото ромският етнос за политиците е единствено гласоподавател и лесно организаруем електорат. Политиците нямат мотиви и класификация да направят нещо по въпроса. Никой сред тях не е чувал за етнология. По моята скромна преценка и при сегашното правителство няма промяна в отношението към етнодеформацията в България.

- Вие изготвяте стратегия за спасение на държавата ни от демографска катастрофа. Вече опитахте ли да я предложите на държавни институции?

- Никой не се интересува и цялата работа прилича на напразно гонене на вятъра. Изпратихме писмо по електронната поща на премиера Бойко Борисов. На книжен носител също ще изпратим, но нищо не очакваме. За мен държавата вече е погинала.

- Възможно ли е да имаме президент или премиер, който да е от ромския етнос?

- След години тези хора ще са мнозинството в България и е логично да има не само президент, но и председател на Народното събрание, който да е ром. Не е невъзможно, щом САЩ имат афроамериканец за президент.




Гласувай:
3



1. liliyanaandreeva - НЯМА ДА ИМАМЕ ПРЕЗИДЕНТ РОМ!
30.11.2010 11:44
БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ РАЗПОКЪСАНА НА ЧАСТИ И ПРИВАТИЗИРАНА.
цитирай
2. анонимен - Не може да има президент ром-много ...
30.11.2010 12:29
Не може да има президент ром-много преди това ще стане война, заради невъзможност различните етноси да живеят в една държава. След войната-никой не знае какво ще стане. България няма нищо общо с Америка.
цитирай
3. анонимен - ДО КЪСОПАМЕТНИТЕ И НЕ ИНФОРМИРАНИТЕ !!!!
30.11.2010 12:39
ДА ПРОЧЕТАТ ТРУДОВЕТЕ НА ПРФ. БАЛКАНСКИ КАКЪВ Е ПРОИЗХОДА НА ТОДОР ЖИВКОВ . ГОСПОДА ТОВА ВЕЧЕ СЕ Е СЛУЧИЛО.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4087691
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930