Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 15:26 - Министерски глави искат в Рим и София
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 969 Коментари: 0 Гласове:
1



    image Мишел Бонев - сред най-често споменаваните имена в Италия Скандалът около спонсорирането на българската делегация на кинофестивала във Венеция се разрасна. Антоанета Николова от Рим с информация за най-новите разкрития на италианските медии по случая:

Оказа се, че филмът "Сбогом, мамо!" е финансиран както от Българския филмов център, така и от италианската държавна телевизия РАИ. Миналата година тогавашният директор на РАИ Мауро Мази нарежда писмено на изпълнителния директор Катерина Дамико да откупи правата на филма, чиито снимки дори не са и започнали, разкрива вестник Република.

Мистерията около спонсорирането

РАИ се ангажира в проекта с един милион евро. Българската страна участва със 165 хиляди евро. Авторката на филма твърди, че целият бюджет на филма е в размер на 3 милиона евро. Но кой ли е дал останалите пари, питат авторите от изданието Република. Пред вестника изпънителният директор на РАИ твърди, че нареждането да се откупи филмът е взето на базата на договорка между премиерите на Италия и България.

imageПлейбоят осигурява парите
за сметка на данъкоплатеца

Вестникът обобщава скандала със следната констатация: Премиерът-плейбой (тоест - Берлускони) осигурява на приятелката си финансиране за нейния филм за сметка на държавната телевизия, сиреч - на италианския данъкоплатец. РАИ откупува филм "на зелено", с други думи - още преди началото на снимките. Като капак на всичко се оказва, че кинопродукцията дори няма да бъде разпространявана по кината.

Италианските медии припомнят, че филмът беше награден извън официалната програма на Фестивала във Венеция, и то в нарушение на устава. С тази награда могат да бъдат отличени само филми, произведени преди началото на снимките на българския "Сбогом, мамо!". Според коментаторите скандалният филм няма никакви художествени качества и си е проправил път с тежки ходатайства.

За качествено кино пари няма

Не случайно както в Рим, така и в София настояват за главите на министрите на културата. Италианският министър Сандро Бонди ще бъде подложен на вот на недоверие в парламента тази седмица.

Разкритията, че РАИ дава пари за спорно произведение съвпаднаха с новината за самоубийството на една от легендите на италианското кино Марио Моничели, на когото наскоро бе отказано филмово финасиране.

  Автор: А. Николова,



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093894
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930