Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 17:02 - Игнатов си постави оценка 4.50, резултатите ще се видят след години
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Образователното министерство съвсем се оплете за дипломата на Калина Илиева

  Сергей Игнатов си постави оценка 4.50 за работата си през изминалата година, в която е бил министър. Той се отчете, като предупреди, че резултатите от работата му ще се забележат след няколко години. Игнатов, който зае поста, след като Йорданка Фандъкова стана кмет, отново заяви,
че бюджетът за образование за 2011 г. е много добър "при наличните пари в държавата".

За най-голяма гордост

"Най-голямата ми гордост като министър на образованието е рейтинговата система на висшите училища, чрез която за първи път всяко професионално направление в университетите вече се
поставя в конкурентна среда", заяви Игнатов. Според него класацията, която беше представена в началото на ноември, ще бъде усъвършенствана и на основата на 7-8 критерия от общо 51, с което ще се осигури различно финансиране на висшите училища.

"Рейтинговата система ще стане по-ценна, когато видим българските университети в контекста на европейските", смята още Игнатов.

За целодневното обучение

Министърът се поздрави с целодневната организация на обучение за първокласниците, която беше въведена тази година, като идеята на ведомството е постепенно децата до пети клас също да започнат да учат по цял ден. Според Игнатов успех на образователното министерство е въвеждането на задължителната предучилищна подготовка от петгодишна възраст, чрез която се осигурява
равен достъп до образование.

"Единственият шанс в наши дни е качественото образование. Никога достъпът до елементарни блага не е зависил толкова от това какво си научил. Това, на което сме свидетели -  12-13-годишни майки, е проблем на образователната система", заяви Игнатов.


За развитието на академичния състав

Министърът не пропусна да отчете като успех и закона за развитието на академичния състав, който беше едно от неговите първи предложения. Проектът, който трябваше да даде по-голяма автономия на университетите и да реформира процедурата за получаване на академични длъжности, беше неколкократно преработван в парламента.
Впоследствие президентът Георги Първанов му наложи вето, което беше отхвърлено, а в крайна сметка Конституционният съд обяви за противоконституционни 16 члена от проекта.

"Няма да отстъпим в нито един момент от това, че искаме по-качествено висше образование и наука. Продължаваме да твърдим, че един преподавател трябва да преподава само в един университет", заяви Игнатов. Според него този "приятелско-ориенталски подход" към образованието няма да бъде позволен. "Атаката на закона беше от тези, колкото мен, които вече са постигнали нещо и имат титли.
Това е закон за младите хора", каза още министърът.

За БАН и науката

"Тази мантра, че БАН се ликвидира, не е вярна, академията си остава и й пожелавам още 1000 години да съществува", заяви Игнатов по повод протестите на учените срещу готвения законопроект за БАН. Откакто Игнатов е министър, отношенията между него и БАН се влошиха, като на няколко пъти учените протестираха и искаха оставката му.

"Никой не е тръгнал да закрива институти на БАН, а стотици учени искаха да се върнат старите институти, преди започването на реформата от ръководството. Важно е, че законопроектът предвижда институтите да получават средствата си директно", каза още Игнатов.

Според него не е "задължително всички радостно да плеснат"и да приемат промените в закона. Игнатов смята, че е необходимо по-прозрачно финансиране на БАН.


Тагове:   maleeei - money money money,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074800
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031