Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 11:24 - Бизнесът и учените – изгубени в превода
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
1



image   

Изгубени в превода - в такава ситуация се оказват бизнесът и науката. Родните предприемачи не искат да инвестират в наука, не искат и да внедряват разработки на български учени в своите производства. Това сочат поредните статистически данни, с които вчера гражданите бяха заляти. Каква е причината обаче – липсва комуникация. Едните не могат да промотират добре своите продукти, правят разработки все в сфери, от които бизнесът не се интересува. А другите, освен че нямат пари да инвестират, не казват и от какви точно разработки имат нужда. И ето ти един омагьосан кръг.

Докато българският бизнес има поне едно реално оправдание да не търси учените – икономическата криза, то това не важи за самите учени. Българската академия на науките е една от най-големите, да не кажа единствената институция, в която се правят изследвания, проучвания, изобретения. Някой обаче да е чул за тях? По „Дискавъри” дават филмчета само за чуждите изследователи и какво поредно откритие са направили. Родните учени обаче като че ли спят. Дори и да открият нещо забележително, хората няма и да разберат за него, бизнесът също.

Време е академиците и професорите от БАН да излязат от черупката си, да отидат лично при родните бизнесмени и да им предложат идеи срещу средства. Никой няма да им почука наготово на вратата. Пък и ако тяхната идея е в сферата на енергоспестяващите технологии, едва ли ще има някоя компания, която да не се заинтересува. Нали това е бъдещето. След 10 години ще караме екоавтомобили.

През последните месеци много се изговори и изписа как парите на БАН са орязани. След като не може да се разчита на държавата, академията да обърне поглед към фирмите.

Има и друг аспект на липсващата връзка между бизнеса и науката. Щом няма комуникация, как биещата се в гърдите академия помага на реалния бизнес с уникалните си разработки? Нали учените все за това претендират? Ако от БАН успеят да популяризират продуктите си пред бизнеса, ще постигнат две неща. Първо ще имат основания да искат повече пари от държавата и второ - на тях няма да се гледа като на „феодални старци”, които нищо не правят. Освен това академията ще стане по-привлекателна и за младите учени.

Статистиката обаче показва и друго нещо - родните фирми не са токова големи, колкото на нас ни се иска. Онези, които имат пари да инвестират в наука или не са български, или биха отделили скромни суми – максимум до 25 000 лева. И след като повечето от българските уж големи компании не могат да си позволят да дадат и тази сума, как ще успеят да настигнат конкуренцията в Европа?



Тагове:   mdaaa,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074760
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031