Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 01:05 - БАН: Правителството иска да ни ликвидира
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 679 Коментари: 2 Гласове:
0



image

Водят ни към интелектуално обезкръвяване на нацията

 

Изявлението на министър-председателя и системната политика, насочени към ликвидация на БАН, предизвикват силно недоумение и възмущение. Науката има стратегическо значение за обществото и трябва да бъде управлявана компетентно и националноотговорно, се казва в декларация на ръководството на БАН.

Правителството демонстрира непознаване на функциите и начина на работа на БАН, както и липса на адекватна визия за организиране, развитие и управление на науката в страната, смятат учените.

Всички предложения за разформироване на академия и преминаване на институтите й към министерства и университети предполагат увеличаване на финансирането за администриране и попадане на науката под пряката власт на чиновниците. Очевидно се цели тоталното й унищожаване по подобие на неуспешния модел, приложен от Симеон Дянков в Грузия, се посочва в декларацията.

От БАН са категорични, че правителството изолира България от приоритетите на Европейския съюз за излизане от кризата чрез инвестиции в наука, образование и иновации.

 

Държавите, които следват тези приоритети, са в процес на излизане от рецесията. Не може да се твърди, че квалифицираните кадри се връщат в България. В момента са налице обратните тенденции, а това ще доведе до безвъзвратно интелектуално обезкръвяване на нацията, категорични са учените.

Те изтъкват, че правителството непрекъснато променя позициите си спрямо БАН, което показва непоследователност и недалновидност.

Политиката на управляващите спрямо БАН ги определя като рушители на доказани постижения в българската наука и именно като такива те ще останат в съзнанието на хората, посочват от ръководството на академията.

Учените подчертават, че ще се борят докрай "с всички допустими средства срещу унищожаването на най-старата научна институция в България".

От БАН отново излизат на протест във вторник, 16 ноември, от 18 часа на площада пред Народното събрание.

Учените настояват за възстановяване на бюджета за 2010 с цел изплащане на заплати и пускане на парно и за изпълнение на ангажиментите, поети няколкократно от правителството през 2010 г. От академията искат и оставките на министрите Дянков и Игнатов.

Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН Сергей Игнатов: Няма повече пари за БАН БАН: От дякон Игнатий до Дянков и Игнатов


Тагове:   бан,


Гласувай:
0



1. hikari - те ти булка спасовден
16.11.2010 01:48
Държавата ще отдели от БАН институтите, които ползва. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на bTV. Промяната ще се извъърши със закон, който по думите на премиера вече се подготвя от министър Игнатов.
Идеята на промяната според Борисов била да се подсигури финансово функционирането на жизненоважните научни дейности, свързани с метеорологията и геофизиката.
Със същия закон други институти щели да минат към университетите
цитирай
2. анонимен - димо
16.11.2010 07:23
ПОЗОР !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073139
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031