Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2010 10:47 - Земеделският министър ще дава разрешенията за отстрел на мечки
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
0



  image

 

Разрешенията за отстрел на мечки, които в България са защитен вид, вече ще се издават от земеделския министър, вместо от екоминистъра, както досега. Това гласят поправки в закона за лова, гласувани днес на второ четене от парламента.

Вносители на законопроекта са депутатите от ГЕРБ Емил Димитров, Николай Мелемов, Цветомир Михов и Иван Иванов. Първоначално той предвиждаше към агроминистъра да минат и разрешенията за лов на друг защитен вид – дивата коза. Днес на пленарното заседание Димитров обаче обяви, че оттегля това предложение. Преди седмица председателят на комисията по околна среда Искра Михайлова от ДПС заяви, че ще настоява тази поправка да падне. По-рано Димитров коментира, че отстрелът може да увеличи популацията на козите. Днес той отново заяви, че най-голяма е популацията на диви кози там, където отстрелът им се допуска – в ловните стопанства.

Самият Димитров беше в управата на две ловни стопанства, преди да бъде избран за депутат. Той изтъкна, че козите намаляват там, където са забранени за отстрел – в националните паркове, заради бракониерски лов. 

Законопроектът беше внесен през лятото след двата инцидента с нападения на мечки над хора в смолянско, когато единият човек загина. Вносителите мотивираха предложението си с факта, че процедурата за отстрел на стръвници е твърде тромава и разрешението на министъра на околната среда обикновено закъснява, създавайки рискове от други инциденти. Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева обаче възрази, че не е редно земеделският министър да разрешава отстрела, защото той не е отговорен по опазването на защитените видове в страната и освен това ведомството му има финансов интерес от лова чрез държавните ловни стопанства. Въпреки това екоминистерството даде положително становище по законопроекта. Паралелно екоминистерството е подготвило промени в регламента за издаване на разрешителни за отстрел, така че ловът на стръвници да се позволява в рамките на часове след инцидент, съобщиха екоорганизациите. Той обаче не е внесен за гласуване в министерския съвет.

Димитров изтъкна още един аргумент за поправките – финансовият интерес на ловните стопанства от лова на мечки. Трофейният лов носи печалба от 30 000 – 50 000 евро за мечка, каза той. В момента около 50 мечки се убиват всяка година от бракониери и по думите му това е пропусната полза за държавата. В отговор на въпрос как промяната ще ограничи бракониерството, Димитров каза, че вече стопанствата ще бъдат стимулирани да опазват "дивеча" си. Печалбата от дивите кози е далеч по-малка, обясни той: 1200 – 1300 евро за екземпляр. Лъчезар Тошев от "Синята коалиция" възрази, че бракониерството не може да бъде мотив за регулиране на отстрелването на мечките, което на практика се узаконява. 

Годишната квота за отстрел на мечки, както и досега, ще се определя от национален комитет, в който влизат представители и на двете министерства. Неотдавна Манева заяви, че така ще се гарантира, че тя няма да бъде завишена до степен, застрашаваща природозащитния статус на кафявите мечки. Квотата не може да бъде по-голяма от 8 % от общата численост на мечката и не може да бъде по-малка от 3 %, с възможност долната граница да бъде преминавана. "Големият проблем е, че все още никой не знае колко са мечките в България, така че тези проценти не са базирани на нищо", коментира днес пред "Дневник" Искра Михайлова. Едва преди месец министерството на околната среда, съвместно с държавните горски стопанства към земеделското министерство и две неправителствени организации започна мониторинг на популацията на кафявата мечка в страната. Преброяването става по няколко метода – с наблюдения, фотокапани, както и с ДНК – изследвания, които ще се правят в холандска лаборатория. От природозащитните организации посочиха, че за този мониторинг ще са нужни няколко години, така че квотата за следващата година вероятно ще бъде определена "на око".

Преди седмица шест екоорганизации и природозащитният музей на БАН се обявиха против поправките. Според активистите те крият риск от нова наказателна процедура срещу България, защото мечките и дивите кози са приоритетен за опазване вид в цяла Европа. Практиката да се отстрелват определен брой годишно се базира на дерогация в директивата за местообитанията на дивата флора и фауна, която позволява изключения само в случай на риск за човешкия живот и имущество, или в случай на доказан финансов интерес за цялото общество. Директивата не допуска отстрел само на основание трофеен лов. До две седмици екоорганизациите ще внесат жалба в Европейската комисия, съобщи днес Андрей Ковачев от сдружение "Балкани".

"Притеснителното ее не формалното прехвърляне на разрешителните към земеделското министерство. Имаме две ясни основания за жалбата. Първо, отговарящ за защитата на видовете от директивата за местообитанията в България е екоминистърът, а не земеделският министър. И второ, при обсъжданията ясно бяха изтъкнати финансовите ползи от трофейния лов. Смятаме, че разрешителните вече ще се издават именно за трофеен лов, а не просто за отстрел на стръвници и въпросните мечки ще бъдат набеждавани за причинители на всякакви инциденти, а всъщност ще са добри трофейни екземпляри, тоест ще се засили евентуалната злоупотреба", коментира Андрей Ковачев.

"Принципно ние не сме против устойчивия лов на мечки, защото той не е вреден за популацията, но преди да се въведе такъв, трябва да се спре бракониерството", добави Ковачев.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074317
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031