Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2010 06:55 - Темида е твърда само с кокошкари
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1473 Коментари: 1 Гласове:
2



Правосъдието ни страда от паркинсон или шумът на парите го изнервя   image
Илиян Савков
Мартин Карбовски
Кого? Един от основните въпроси в журналистиката - кого Темида оставя в ареста? Никого. Рано или късно, 24 часа, 72 часа, седмица или няколко месеца - пускането на престъпници, защото "нямало да се укрият" и защото "не можело да повлияят на делата си" е основното, което прави съдът - занимава се с мерките на престъпниците. Вчера пуснаха педофил. Само гледал на компютъра си снимки. Не ги разпространявал. Дайте му лаптоп и го пуснете пак да си гледа вкъщи снимките. Докато му дадете условна присъда, ще минат още три години.
Онзи ден пуснаха съдия с подкуп. Взел 6000 лева, пуснаха го със 7500 гаранция. Разликата е 1500 лева, събрал ги е от приятели. Колкото взимаш - за малко повече те пускат. Красота.
Пускат бащата на Сашко. Това дава повод на всички негови адвокати да крещят как стават съдебните грешки у нас. После пак го прибират. Правосъдието е болно от паркинсон, треперещите му ръце рядко знаят какво точно правят. Или шумоленето на пари изнервя.
Във вчерашните вестници имаше поне 20-ина пуснати под гаранция арестанти - барабар с тези на Бай Миле, които пък са недоволни, че не могат да пътуват в чужбина. Старата пословица - ти го пускаш под одъра, то ти се качва на одъра, вече звучи така - ти го пускаш под гаранция, то иска да ходи на почивка на Бермудите
От Гольовците в Кюстендил до Алексей Петров - принципът е да се пускат арестантите, защото всеки е невинен до доказване на противното. Но като си навън, е лесно да докажеш каквото и да е.
Кого правосъдната система е оставила в ареста? Има такива. За да останеш в ареста, трябва да си беден, най-добре циганин, да си откраднал кокошка, да нямаш дори служебен адвокат (понякога пускат и заради това, че нямаш служебен адвокат!), или да си убил някого, да са те видели цялото село и да си си признал. Правосъдието ни работи перфектно, когато има срещу себе си бедняци или хора със занижен интелект. Трябва да си луд у нас, за да признаеш.
И само лудите са осъдени
Какво престъпление и при какви обстоятелства трябва да е направил човек, за да остане в ареста? Убийци шетат по дискотеките. За отвличане наказанието е да се разхождаш в квартала си. За кражби се излиза след едно денонощие. Изнасилване въобще е трудно да докажеш. Педофилите винаги се оказват безобидни за децата. Арестите ни са като живота ни - заменям "пълно за празно". Ставаме смешни - дори и след години някой да получи смешната си присъда, в затвора го чакат да дойде. Сам. Любезно, нежно, балкански либерално.
Дефицит на справедливост ли? Това е съдебна система, която отчита всички фактори и права на престъпниците. Нищо не се променя. Откакто Бойко ги хващаше и те ги пускаха, нещата не са много по-различни. Зарадвани на няколкото успешни акции, се оказва, че ще бъдем сериозно разочаровани от резултата им във времето. Тази съдебна система създаде цяло поколение, което знае за колко време ще излезе, ако адвокатът си е на място. Създаде цяла национална и житейска философия, че от затвор се излиза, от гроб не се излиза. И тази пословица се промени - от гроб не се излиза, а в затвор трудно се влиза.
Глупаво, абсурдно правосъдие - всеки може да каже на гледането на мярката си, че на главата му е паднал чорап от един простор, пък той залитнал, влязъл в един магазин и жената се уплашила и му дала парите. Легендата за това какви герои са бандитите - те разказват какви балъци са съдиите, е навсякъде.
Но вече и бандитите се замислиха - като си сравнят къщите с палатите на съдиите, се вижда кои са балъците. Само държавата не вижда - някой й е извадил очите и така продължава да я управлява.


Тагове:   mdaa,


Гласувай:
2



1. alhimik1 - $Глупаво, абсурдно правосъдие$ - абсолутли вярно, момчета, като водката...
27.10.2010 08:29
,баси държавата:(( - "някой й е извадил очите", а тя "продължава да я управлява."

ПОздрави от брега на морето, което
познава доста балъци...
още от времето на "пирамиди фараони"
Н.А.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085647
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930