Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2010 01:55 - Словакия се огражда от ромите
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 412 Коментари: 0 Гласове:
0



  image Ромското гето в Прешов -
живот без перспективи
В Източна Словакия се градят зидове между мнозинството и ромското малцинство. Някои роми обаче също се разграничават от "проблемните семейства". Те се дразнят, че всички роми се хвърлят в един кюп.  

 

На пръв поглед стената в Прешов не е кой знае каква. Два метра висока, осем метра дълга, тя огражда една задънена улица в третия по големина словашки град. Колкото и да не се набива на очи, тя разпали духовете, защото отделя ромите от останалите. Във все повече общини на Източна Словакия се срещат подобни заграждения. 

imageМизерията извън града

Думата има бедността

"Стената ни беше обещана още преди пет годин" - казва 76 годишният пенсионер Франтишек Кубица от Прешов.  Завършеният през 2001 г. жилищен комплекс "Старата тухларна" междувременно се е превърнал в ромско гето, в което управляват бедността, безработицата, безперспективността, но и алкохолизмът и дребната престъпност. Местната управа смята, че през последно време в комплекса са се настанали близо 2300 души, повечето от които нелегално. Живеещите в съседство от години насам настояваха да има стена между тяхната улица и ромското гето, само че значително по-дебела и дълга от сегашната.

"Рушат всичко, крадат не само плодовете от дърветата ни, но и отсичат цели клони" - оплаква се Маргита Кубикова. "Всичко, което е от метал, изчезва така или иначе: казаните, в които си варим мармалада, както и инструментите, даже жилищата ни не са сигурно място от набезите им. Проблемът е в това, че според словашкото право, родителите не носят отговорност за закононарушенията на непълнолетните си деца, допълва мъжът й.

В "Старата тухларна" се виждат деца, които преди обяд всъщност би трябвало да са на училище. Вместо това те играят между разпръснатите отпадъци във вътрешния двор. Няма и помен от обещаните от бившата градска управа преди пет години културни и социални възможности, от допълнителни детски площадки, магазини или полицейски участък. Единствената новост са железните решетки между отделни жилища, с които все по-голям брой "интегрирали се роми" искат да се отделят от "проблемните" си съграждани.

imageСловакия издига прегради

Роми се разграничават от други роми

"Стената не ме дразни, ако искате да знаете, а това, че ни слагате всички в един кюп и ни сочите с пръст и за онова, за което не можем да сме отговорни" - казва един преминаващ ром. Десидер Ферко живее в педантично изчистено малко жилище, препълнено с кич. До огромния плазмен телевизор се мъдри образа на божията майка, както и изкуствени цветя. Той и неговото осемчленно семейство се оплакват, че местната управа по противопожарни съображения не им разрешила да си сложат решетки, с които да се предпазят от набезите на живеещите в сеседство роми.

Градските власти имат нов план, според който на подобни "образцови роми" ще се дава възможност да санират части от западналите сгради и да ги наемат. Идеята е да се даде добър пример на останалите. Но поводите за надежда са малко, защото и основните предпоставки за нея липсват: "Ромите са толкова неквалифицирани, че не биха могли да получат работа, дори ако желаят да се трудят" - казва социалният работник Михал Петров. Тук не помагат опростенческите диагнози на местни и чужди медии, които заклеймяват словаците като расисти. Още по-малко полезни са дискусиите в интернет-форумите, в които болшинството изказали се ругаят циганите като криминална пасмина, от която няма отърване.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073347
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031