Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 10:36 - Психиатър за нацията
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 778 Коментари: 1 Гласове:
2



Здравеопазването плаче за усмирителна риза, иначе и новият министър ще бъде камикадзе   image
Илиян Савков
Руслан Йорданов

Тя танцува само едно лято. Оставката на здравната министърка Анна-Мария Борисова поначало бе мрачно предизвестена. Не от екзотичния й старт с детската песничка за прясното мляко, която изпя на репортерите още на първата си пресконференция. Не и от нейния тежък характер и трудна комуникативност - посочените от премиера ключови качества за нейното назначение.
Борисова се превърна в поредния бушон на порочната здравна реформа, която десета година тормози лекари и мори пациенти.
Професорката попадна под кръстосан огън, който вече заплашваше стабилността на цялото управление. От едната страна стои агонията на общинските болници и гневът на лекарите, които от месеци стоят без заплати. Да не забравяме и озверелите пациенти, принудени да си носят храна и лекарства от вкъщи и да търпят отлагането на прегледи и операции с месеци. На всичко отгоре болните са подложени и на всевъзможни форми на изнудване от страна на доктори и санитари, които сочат ниското си заплащане като оправдание за придобитите рекетьорски навици.
От другата страна стои финансовият министър Симеон Дянков, който повтаря смразяващата мантра "пари срещу реформи" и панически отлага почти всички плащания от страх да не взриви хазната.
Разпъването дойде логично, след като партньорите от Синята коалиция поискаха главата на Борисова, а БСП и ДПС най-накрая постигнаха единодушие и внесоха вот на недоверие. Допълнително обстановката се усложни и от разбирането, че този път и националният лекарски протест не може да бъде спрян с никакви средства.
Поначало здравеопазването се утвърди като ахилесовата пета на всички досегашни управления. В последните три кабинета - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, нито един здравен министър не успя да изкара пълен мандат. Настоящият кабинет на ГЕРБ пък сменя вече двама за малко повече от година. За разлика от сега предишните две правителства действаха в условия на висок икономически растеж и нарастващи бюджетни излишъци, което им позволяваше да наливат пари в здравната система, вместо да положат неблагодарни усилия да запушат течовете и да осигурят прилични лекарски грижи за нарастващата армия на пациентите у нас. Днес обаче страната е затънала в тежка криза и финансовият министър Симеон Дянков с мъка се разделя с всяко левче.
В този смисъл и Божидар Нанев, и Анна-Мария Борисова се оказаха камикадзета, временно изпълняващи функциите на министър на здравеопазването. Бойко Борисов направи два неуспешни опита - първо с хирург, а после и с ендокринолог на фаталния пост. Може би следващата номинация за здравен министър трябва да бъде на някой утвърден професор по психиатрия, който покрай управленските си функции да започне да облекчава страданията на нацията барабар със синдикатите и членовете на парламента. Извън шегата, изглежда, здравната реформа е стигнала до своя критичен праг и вече не може да продължава постарому. Търпението и на медици, и на пациенти, и на финансов министър е изчерпано до край.
Може би е време за решително преосмисляне на порочния модел на здравната система и ново начало. Тук на Бойко Борисов обаче няма да му е достатъчно съгласието на партньорите от Тристранния съвет, нито дори на парламентарната опозиция. Нужно е постигането на широко обществено съгласие за провеждането на бързи радикални реформи. Няма да е зле премиерът да помисли и за въвеждането на нещо като здравен борд, който да наложи строги правила и да изгради наново системата. Видяхме, че единственото спасение за банковата ни система дойде с налагането на усмирителната  риза, позната ни като валутен борд. Сега от усмирителна риза има нужда и родното здравеопазване. В противен случай и следващият министър ще се чувства като обречен кадър на "Ал Кайда", изпратен да се самовзриви в някоя сграда.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Оставката на Анна-Мария Борисова ...
30.09.2010 11:16
Оставката на Анна-Мария Борисова интересува само журналистите, Синята коалиция, БСП и ДПС, но не и обикновения човек, който пълни ЗОК.

Нейното отстраняване в никакъв случай няма да допринесе с нищо за стабилизирането на опустошената здравна система, ако ЛЕКАРИТЕ не престанат да източват ресурсите, които са внесени с толкова гопеми усилия в момент на криза.

Парите , които се оказват източени от ЗОК няма как да изчезнат без прякото съдействие на лекарите, които превърнаха клиничните пътеки в СВОЙ доходоносен бизнес.

В тази връзка не разбирам какви са исканията на медицинските работници, които сами провалиха здравната реформа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073452
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031