Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 08:22 - Рот пред Цветанов: Защо си затваряте очите за ТИМ?
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Юрген Рот

  Групировката била прикривана заради връзките на Борисов

Германският журналист Юрген Рот призова българското правителство да се заеме с организираната икономическа престъпност. В Брюксел Рот, който участва заедно с вицепремиера Цветан Цветанов в дискусия, посветена на едногодишното управление на ГЕРБ, спомена името на икономическа групировка ТИМ, призова за действия срещу нея и изрази съмнения, че правителството я прикрива.

Цветанов каза, че възприема думите на Рот по-скоро позитивно, съобщи БНТ.

Двамата участваха в конференция, организирана в белгийската столица от близката до германската десница фондация „Ханс Зайдел”.

Цветан Цветанов не скри, че негови близки са го съветвали да не участва в едно събитие с Юрген Рот.

Вицепремиерът обаче каза, че няма неудобни въпроси, и първо запозна поканените на конференцията с постигнатото срещу организираната престъпност – 60 мащабни операции за 1 година и множество законодателни промени.

„Върнахме държавността”, похвали се Цветанов.

Германският журналист обаче каза, че по-скоро одобрява действията на сегашното правителство, но изрази съмнения, че докато разбива едни групи, си затваря очите за друга.

„В миналото Бойко Борисов е имал връзки с фирми от групировката ТИМ. Интересното е, че г-н Танов, директор на митниците, обвини ТИМ в редица дейности, представляващи организирана икономическа престъпност. И сега, като са на власт, нищо не се случва. Какъв е резултатът от всичко това?”, попита германският журналист.

„Юрген Рот си е извоювал едно име, една позиция, една безкомпромисност в оценките си срещу проблемите, които има с организираната престъпност в Източна Европа. Така че в тази посока повече го приемам като нещо градивно. В началото на демокрацията бяха създадени много силови структури.

Много от тях преминаха в белия бизнес. Все пак трябва да имаме сериозни доказателства, които да кореспондират с нарушения на българското и европейското законодателство“, отвърна от своя страна вътрешният министър.

 

Цветанов поиска механизмът за оценка, наложен на България от ЕК в областта на правосъдие и вътрешни работи, да продължи да действа.

Той изрази надежда бързо да минат законодателните промени, създаващи специализирани съдилища за тежка организирана престъпност.

„Защото иначе, както казва Юрген Рот, остават само „фойерверките” от полицейските операции, а последващи присъди за големите престъпници все още липсват“, категоричен беше вицепремиерът. 

var $jsw_div="article_text"; var $jsw_active=true; var $jsw_pageid=3;      



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4098425
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930