Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 17:07 - Франция готви национална демонстрация в защита на ромите
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 851 Коментари: 0 Гласове:
0



image   Национална демонстрация в знак на солидарност с ромите е планирана за 4 септември във Франция, съобщават френски медии. 

Протестът е срещу правителствената политика за обществена сигурност, в рамките на която беше взето решение за
експулсирането на стотици роми главно към Румъния и България. Организирането на акцията съвпада с изнесена през седмицата информация, според която близо две трети от французите подкрепят действията на правителството спрямо ромите. Това показа проучване на общественото мнение, направено от института "Ъпиниън уей" за вестник "Фигаро".

Очаква се в демонстрацията да се включат представители и на десни, и на леви партии, а също и на най-големите профсъюзи. Тогава опозицията ще протестира и срещу цялостните реформи, наложени от правителството на Саркози. Подготвяната акция стана повод "Файненшъл таймс" да коментира, че заради мерките срещу циганите Саркози е подложен на обстрел и от представители на собствената си партия. Изданието цитира Франсоа Гулар,
според когото политиката на правителството е "шокираща".
Действията на френското правителство за справяне с ромските гета и последвалото депортиране на роми беше критикувано не само от защитници на човешките права, но и от представители на ООН, Ватикана, Съвета на Европа, а също и официални представители на ЕС. В отговор френското управление неведнъж аргументираше мерките към ромите със законов текст, предвиждащ репатриране на чуждестранни граждани, които застрашават обществената сигурност.

На 4 септември протестно шествие в защита на ромите ще бъде организирано и в Белград. Представители на ромски неправителствени организации и политически партии, както и на Националния съвет на ромското малцинство в Сърбия ще се съберат пред сградата на сръбския парламент в 13 часа местно време, откъдето ще тръгнат към френското посолство, а след това ще се отправят към сградата на Европейската комисия в Нови Белград.

По думите на председателя на Демократичното сдружение на ромите Йордан Васич в Европа се разгаря расизъм и Франция не е единствената страна, в която ромите срещат проблеми. Те са застрашени също в Италия, Холандия, Норвегия, както и в страните на Балканите.

"За да се промени ситуацията, е необходима солидарност между ромските активисти в цяла Европа и организиране на общо движение с ясна идея, а това досега не съществуваше", заяви Васич.

Организирането на демонстрациите съвпада и с действията на Австрия, чиято вътрешна министърка Мария Фектер вчера оправда втвърдяване на условията за прием на кандидатите за убежище с желание да се избегнат злоупотреби от страна на ромите, предаде "Франс прес". Министърката от консервативната Австрийска народна партия иска да ограничи свободата на придвижване на кандидатите за убежище, докато се разглежда молбата им. Мярката остро се критикува от юристите и гражданските сдружения.

"По този начин ще сме сигурни, че помощите за кандидатите за убежище не стават джобни пари за ромите от Югоизточна Европа", заяви министърката.

Фектер посочи, че службите на вътрешното министерство са установили нарастване на молбите за убежище от македонски роми в последно време. Според нея обаче щом бъдат регистрирани и им се дадат помощи, свързани със статута на кандидат за убежище, ромите напускат приемните центрове.

Помощник-говорителката на екологическата партия "Зелени" Мария Василаку обвини Фектер в расизъм и поиска оставката й.

Чешкият министър на външните работи Карел Шварценберг също рязко осъди политиката на Франция спрямо ромите от Румъния и изрази подозрения за расизъм, предаде "Франс прес".

"Начинът, по който президентът на Франция Никола Саркози гони румънски граждани, е в разрез с духа и правилата на Европейския съюз. Няма как човек да не заподозре, че са намесени расистки възгледи", пише Шварценберг в пражкия вестник "Лидове новини".

На 31 август комисари и френски министри
ще се срещнат по проблема с ромите от Румъния и България във Франция. На срещата не са поканени български и румънски представители. По този повод премиерът на Франция Франсоа Фийон потвърди пред председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че предприетите по отношение на роми от Румъния и България мерки в неговата страна съответстват напълно на европейските закони. Все още не е окончателно известен списъкът на комисарите, които ще участват в срещата, но двама са сигурни - заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг (правосъдие, основни права, гражданство) и Ласло Андор (трудова заетост, социални въпроси и социално включване).


Тагове:   mdaa,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4095405
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930