Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 10:34 - Защо Сара Пейлин вълнува толкова много американците*
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 279 Коментари: 0 Гласове:
1



От Ваня Ефтимова, Южна Каролина         image


Това е един от моментите, които американските медии обичат да наричат "типично Сара Пейлин". Слънцето в Колумбия, Южна Каролина, прежуря, заради високата влажност на въздуха 33 градуса се чувстват като 43, хората са се събрали поне от час, но речта на бившия кандидат за вицепрезидент на САЩ се бави с трийсетина минути. Както осведомени източници от местния сенат информират, Сара Пейлин има нужда от още няколко мига, за да освежи грима си и да оправи прическата.
Когато най-после се появява, хиляди ръце се протягат да я докоснат. Сара Пейлин поема всяка длан с такъв ентусиазъм, сякаш още не може да повярва, че хората са развълнувани от появяването й. Тя не е просто доволна, защото хората са се събрали да чуят речта й, не, тя е искрено щастлива и въобще не го крие...


Две години след изненадващия й дебют на националната и световната сцена медиите още имат проблем да определят какво точно е Сара Пейлин. Повечето използват бившите й титли - бившият губернатор на Аляска, бившият кандидат за вицепрезидент, бившата "Мис Уасила". Но това не казва много за сегашната й роля в американската, а оттам и в световната политика.

Откакто на набързо свикана пресконференция миналия юни си подаде оставката като губернатор на щата Аляска, Сара Пейлин не заема никакъв официален пост. Медиите прогнозираха тогава, че ще изпадне в забвение и в немилост като политик, подал си оставката, защото работата е станала твърде тежка. Нищо подобно не се случи, даже напротив. Днес Пейлин е

по-голям фактор в американската политика от всякога

Тя е коментатор за FOX News, автор на бестселъра Going Rogue ("На своя глава"), репликата й за "комисии на смъртта", макар и неосноваваща се на факти, обедини противниците на здравната реформа на Барак Обама, а подкрепата й може да изведе нови политици като водачи в надпреварата за междинните избори през ноември.

Ако има някаква магия, която обяснява успеха на Сара Пейлин, тя със сигурност не се крие в речите й. В Колумбия, Южна Каролина, бившият кандидат-вицепрезидент е дошла, за да подкрепи кандидатурата на Ники Хейли, 30-годишна майка на две деца с манекенски мерки, за губернатор на щата от Републиканската партия.

Пейлин говори 15 минути без предварително подготвени  записки или както президентът Барак Обама - с помощта на аутокю. Речта и политическите й идеи звучат до болка познати от всички предишни участия по FOX News – проблемът е в правителството и Америка трябва да се завърне към старите си ценности.

Единственият интересен момент настъпва, когато студенти започват да крещят анти-Пейлин лозунги. Вместо да се направи, че не ги чува, тя директно се обръща към тях и ги атакува. "Елате по-наблизо, може и да научите нещо важно", казва Пейлин. Бившият кандидат за вицепрезидент не допуска никой да й отнеме думата.

Като никой друг Сара Пейлин разделя американците. Според последните изследвания на общественото мнение 76% от републиканците подкрепят кандидатурата й за президент. Но сред извън тяснопартийната рамка само 44% от американците имат положително мнение за нея, а 47% - негативно. NYTimes посвети цял анализ защо толкова добре образовани жени от средната класа обичат да мразят Сара Пейлин.

Изводът на статията е, че повечето не могат да й простят, че е получила всичко – пари, влияние и внимание, без да работи дълго и усърдно за тях. Няколко поколения жени са възпитавани, че не бива да разчитат само на външността си, а трябва да се борят за успеха си, пише NYTimes. Сара Пейлин обаче изгря на политическата сцена, защото кандидат-президентът Джон Маккейн отчаяно се нуждаеше от обрат в кампанията си и красивото лице на Сара Пейлин му го гарантира. Поне за известно време.

От питбул с червило до мама гризли

Пейлин, оперираща сега като еднолична медийна империя, от началото на юли разпространи т.нар. клип "мама гризли". Двете минути, както всичко около Сара, предизвикаха много обсъждания дали тя не настройва мерника си към кандидатпрезидентската кампания през 2010 г. Посланието на клипа е, че страната е водена в грешната посока и е време жените, както майките гризли в Аляска, да се изправят гневно и да защитят бъдещето на децата си.

Недоволството срещу рекордния бюджетен дефицит и стимулизационния пакет на Барак Обама не е нищо ново в американската политика. Неочакваното обаче е колко позитивно, енергично и дори леко иронично е посланието на Сара Пейлин по този въпрос.

"Тази година ще бъде запомнена, когато консервативните жени със здрав разум ще свършат необходимите неща за страната ни", обявява тя в началото на клипа. Пейлин явно си е поставила за цел да избяга от имиджа на агресивния кандидат с Библия и пушка, отблъскващ умерените избиратели. От питбул с червило, както сама тя се нарече през 2008 г., Пейлин сега променя образа си към по-симпатичната мама гризли.

Ако има магия, обясняваща успеха й, тя може би се крие в това колко добре експлоатира женствеността си. Досега жените в голямата политика отказваха открито да я демонстрират и, не дай си боже, да говорят за нея заради опасения, че няма да бъдат взимани насериозно.Сара Пейлин няма притеснения да подчертава, че е красива. 

Успехът на бившия кандидат-вицепрезидент ентусиазира цяла вълна от консервативни жени да влязат открито в политиката. В предстоящите междинни избори за Конгреса и губернаторските постове рекорден брой дами се състезават, както и заемат повече от половината постове на щатски координатори в протестното движение на "Чаената партия".

Сара Пейлин подкрепя 50 кандидати, като 49 от тях са жени. "Щом Сара може, значи и аз мога също", казва Алисън, която е довела и двете си дъщери да слушат речта й. Алисън очевидно няма физическите данни на Пейлин. Общото между тях е, че и двете нямат диплома от световноизвестен университет, нито пък кой знае каква кариера, нещо много нетипично за повечето американски политици на голямата сцена. Пейлин е по-скоро като една от "Отчаяните съпруги", натрила носа на Вашингтон с подличък номер от кухнята.

...Появата на Сара Пейлин трае само половин час. Отново голяма тълпа се събира, за да стисне ръката й, да вземе автограф и да се снима за последно. Сара Пейлин е в стихията си, сякаш никога няма да й омръзне да позира и да се усмихва. Когато най-после съпругът й Тод нежно я измъква от тълпата, защото ги чакат още събития, хората възторжено ръкопляскат за сбогом. Никой не е станал по-умен от речта на Пейлин, но хората си тръгват окуражени и доволни.




Тагове:   mdaa,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4083632
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930