Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 09:39 - За първи път от 18 години медии свалят някого от власт
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 476 Коментари: 1 Гласове:
1



 
C ФИЛИП ДИМИТРОВ, министър-председател (1991 - 1992 г.)

на България, разговаря Красина Кръстева

- Неведнъж сте казвали, че тоталитарният режим е бедствие за човечеството, повторихте го и пред мемориала на жертвите на комунизма в понеделник. Думите ви само към миналото ли са обърнати, или не, г-н Димитров?

- Тоталитарните режими на ХХ век едва ли могат да се повторят в същия вид. Но съвременният свят не е застрахован срещу този вид заплаха. Дали ще я наричаме тоталитаризъм или посттоталитаризъм (без стройна идеология), не е толкова важно.
Важното е, че има сили, които се противопоставят на свободата и тяхната заплаха не трябва да се подценява.

- Вашите студенти (Филип Димитров е преподавател в Американския университет в Благоевград) интересуват ли се от темата за тоталитарния период в историята ни?

- Да. За тях доста неща от него започват да звучат неразбираемо. Това е добра новина, в смисъл, че техните асоциации са насочени към нормалното.
От друга страна, е важно да знаят за ненормалните неща, ставали при комунизма, за да не допускат някога да се повторят.

- Как бихте охарактеризирали днешното управление на България?

- Демократично управление на страна член на НАТО и Европейския съюз, което получава положителна оценка за усилията си.

- Вътрешният министър често е в конфликт със съда, а премиерът се кара на журналистите, че плашат хората, когато пишат за увеличаване на цените - другите страни от Европейския съюз и НАТО не ни заливат с такива новини.

- Винаги съм повтарял, че няма нищо по-добро за гражданите от борбата между институциите - само така има реална защита за свободите им.
Любовта между властите означава, че индивидуалният гражданин няма на какво да се опре срещу държавната машина. Нито съдът, нито изпълнителната власт са станали по-немощни в резултат от тази битка. Следователно тя е точно това, което предписват и Монтескьо, и Джеферсън.
Няма разделение на властите и от там - няма демокрация без борба на институциите. Проумейте най-после това!
Не виждам нищо неестествено в това премиерът по разни поводи да се сърди на журналистите. На него не му е работа да ви хвали.
Но вие имали ли сте някога по-силно влияние от днес? Кога сте могли с няколко материала да доведете до оставки на възлови фигури от управлението? Забелязвате ли, че за пръв път от осемнадесет години (след оставката на Димитър Луджев) (б.р. - министър на отбраната в кабинета на Филип Димитров, през май 1992 г. е принуден да подаде оставка след дълги препирни с министър-председателя) политически лидер изисква оставката на важни фигури в партията си, защото репутацията им е накърнена?
Сравнете това с тепегьозлука на предишни правителства.
Тъкмо вие, журналистите, би трябвало да сте удовлетворени от това, което става. Само преди две-три години, когато пишехте за много по флагрантни случаи на конфликт на интереси (като например поръчките за пътищата), ви се смееха в лицето и ви казваха, че нищо толкова страшно не се е случило.

- За пръв път от 20 години десницата не е нито в управлението, нито в опозицията. Какви ще бъдат последствията?

- Ако повторите въпроса си, ще видите, че това не е въпрос.

- Тогава ще ви попитам по друг начин. Трябва ли десницата открито да подкрепи кабинета, като "Атака"? Това няма ли да е по-честно към избирателите?

- Аз не съм човекът, комуто трябва да задавате този въпрос.
Оттеглил съм се от политиката и нямам никакво морално право да давам едни или други акъли на десницата.

- Преди година много от тезите за управлението на ГЕРБ и десницата се покриваха, днес кабинетът прави завой по ключови за десните въпроси като строителството на АЕЦ "Белене" и другите руски енергийни проекти, как ще коментирате това?

- Не съм видял окончателно решение по този въпрос и не бързам да коментирам.

- Ако скалата за демократичност е шестобална, каква оценка бихте дали на сегашния кабинет и на тези на Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски?

- Не раздавам оценки.

- Вие наложихте в българската политика не само да се говори за конфликт на интереси, а и да има такъв закон. Днешното мнозинство е обвинявано, че стартира с лобистка поправка в закона за нотариусите, прокара такива в редица други закони, като тези за здравето, земята и лова, стигна се до скандална поправка в "Държавен вестник".
Какъв е вашият коментар?

- Темата за конфликта на интереси наистина беше непозната тема.
Днес тя се счита за важна от всички и вие, журналистите, сте готови да се занимавате с всяко съмнение за конфликт на интереси. Това според мен е положително и показва, че най-после в България се дават доказателства, че не всичко е позволено. Мисля, че беше крайно време това да стане.

- Следите ли случая с депутатката от ГЕРБ д-р Геновева Алексиева? Ще ви припомня, че първата реакция беше, че статията в "Труд" за това как е журирала в конкурс за доцент, в който се явява дъщеря , е "менте" и "лъжа". Тъжно ли ви е, като виждате, че самите депутати не разбират духа на закона за конфликт на интереси?

- Не познавам случая в детайли, но важното в демокрацията е не всички да станат ангели, а когато някой наруши правилата, да има остра публична реакция и политически последици. Това днес се случва в България и открито се говори по теми, които при предишни правителства са били покривани.

- От 18 кандидати - българи двама - вие и г-н Стефан Тафров стигнахте до последния етап на конкурса за избор на посланици на Европейския съюз. Какво означава това за вас и за България?

- За нас означава, че сме се представили добре. Нормално е и от България като от всяка европейска държава да има хора във външната служба.

- Ако бъдете изпратен в невралгична точка като Грузия, каквито са предвижданията, какви ще бъдат приоритетите ви?

- Не мисля, че е редно да обсъждаме това сега. Но очевидно приоритетите на делегацията на Европейския съюз ще са приоритетите на Европейския съюз.



Тагове:   mdaa,


Гласувай:
1



1. анонимен - Уф, само като видях горе снимката на ...
27.08.2010 10:14
Уф, само като видях горе снимката на тоя педерас, и се отказах да чета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086746
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930