Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 17:36 - Вузовете режат професии без хляб
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове:
0



Дават повече пари за инженери, ветеринари и лесовъди
СОФИЯ. Университетите трябва сериозно да ревизират учебните си планове и да закрият неефективните специалности. Към това призова вчера просветният министър Сергей Игнатов. Според него предстои тежък разговор с ректорите, защото много от тях поддържали скъпо платени специалности, които не отговарят на изискванията на европейския образователен пазар. Той даде пример със собствената си наука - египтология, "за да не обиди някой друг". "Не е нужно да я учат повече от двама-трима студенти на година, затова тя може да се вземе като втора специалност", поясни Игнатов. Според него много от влошеното финансово състояние на вузовете се дължало и на това, че много ректори държат задължителни бройки "тежък преподавателски състав" на договори и разкриват нови дисциплини специално заради това.
Предстои разтърсваща реформа в науката и висшето образование, обяви още Игнатов. До края на тази година ще е готова стратегия на кои вузове и специалности приоритетно ще се дават пари. От март идната година пък МОМН ще започне да финансира допълнително университетите с добре развита научна дейност, което ще увеличи бюджетите им. Още от тази година ще бъдат дадени повече пари за инженерните науки, ветеринарномедицинските институти и Лесотехническия институт, които досега били "подценени" от гледна точка на субсидията им. След като станат ясни рейтингите на университетите през октомври, най-добрите пък ще получат бонуси.
Стела Стоянова

Вести

Търсят 4,5 млн. лв за стипендии
МОМН спешно трябва да намери 4,5 млн. лева за стипендии на студентите от есента, каза просветният министър Сергей Игнатов. Причината е, че университетите са похарчили парите, предвидени за целта, още до края на юни. "Те не са могли да предвидят, че ще има допълнителна редукция на бюджетите и парите им ще намалеят с още 20 на сто. В момента много от тях имат средства да платят на студентите максимум за месец", уточни Игнатов. Той допълни, че предстои среща с финансовия министър Симеон Дянков, за да решат откъде могат да бъдат намерени парите.

Затварят 20 училища без деца
20 училища в страната ще хлопнат кепенците поради липса на ученици. Сградите им обаче ще бъдат запазени и няма да се отдават за други цели освен за образователни, съобщи образователният министър Сергей Игнатов.
Според него, училищата щели да усетят истински демографската криза след 3 години, когато вероятно ще затворят повече училища. Той уточни също, че безплатните учебници за децата вече са готови и ще бъдат в школата до 3 септември. "Всички училищни ремонти ще приключат до 15 септември, но на места ще остане проблем със санитарните условия", допълни министърът.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097540
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930