Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 10:22 - Кандидат-доценти ще оспорват конкурса, журиран от Алексиева
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 244 Коментари: 0 Гласове:
0



Лекари, които са се явили на конкурса за нови доценти в клиниката по офталмология на Александровска болница, са подготвили жалба до Висшата атестационна комисия (ВАК) с искане конкурсът да се проведе отново. Това съобщиха от гилдията на офталмолозите.
Причината е, че конкурсът е опорочен, защото депутатът от ГЕРБ д-р Десислава Алексиева е била жури в процедурата, а кандидат, и то сред одобрените, е дъщеря й д-р Виолета Чернодринска. Конкурсът все още не е приключил и ще продължи през есента, обяви самата Алексиева тази седмица.

"Атестационната комисия би могла да спре конкурса или да върне процедурата, но трябва да бъде сезирана, тя не може да се самосезира", каза вчера пред "Дневник" проф. Огнян Герджиков, който е член на президиума на ВАК.

Според него проблемът в този казус е морален и трудно Алексиева би могла да бъде обвинена по Административнопроцесуалния кодекс (АПК) или по други закони в конфликт на интереси. По Закона за научните степени и научните звания не е предвиден казус, който да я задължи да си подаде отвод да журира дъщеря си.

Алексиева дори има официално писмо от ВАК, с което комисията я информира, че присъствието й на заседанието на научния съвет за избор на доценти не противоречи на този закон.

По думите на Герджиков, който беше депутат и председател на 39-ото народно събрание, наказанието оттегляне от зам. председателски постове в две парламентарни комисии е достатъчно сериозно за подобно провинение. Той обаче уточни, че не е добре запознат с другия скандал около депутата от ГЕРБ, свързан с източване на здравната каса.

За по-малко от две седмици Геновева Алексиева успя да се замеси в два лобистки скандала, заради което в сряда се срещна с премиера Бойко Борисов и веднага след това депозира оставките си от шефските места в парламентарните комисии. Тогава Алексиева обяви, че е спазвала законите и е "смаяна" и "ужасена" от отправените й обвинения.

След скандала с конкурса за доценти известни офталмолози обявиха, че заради лобиране на Алексиева от началото на годината в една от клиничните пътеки, по които плаща касата, е вкарано болнично лечение на лениво око при децата, което е абсолютно излишно.

Болестта се лекувала в домашна среда. Офталмолозите припомниха, че депутатът работи в частната клиника, собственост на дъщеря й, и на фирмата на съпруга й Силви Алексиев, която лекува това заболяване.

От Нели Чолашка



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097857
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930