Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2010 11:46 - Смъртта на Росица е довела до убийството на Христина
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 351 Коментари: 0 Гласове:
4




Жоро Стоицев (на преден план) се срещна с родителите на Росица и Христина след мълчаливото бдение на 20 февруари 2006 г. с искане за бързо разкриване на убиеца.

Комисар Жоро Стоицев води разследването за убийството на сестрите Белнейски в първите шест месеца след откриването на телата им. Тогава той бе шеф на регионалната полицейска дирекция в Пазарджик.

Стоицев е 54-годишен, преминал през всички нива в МВР. Бил оперативен работник, шеф на РПУ, РДВР, зам.-директор и директор на ДОИ. Отстранен е от системата на МВР през март 2009 г. от тогавашния министър Михаил Миков, в момента е пенсионер.

Досега отказваше категорично да коментира случая “Белнейски”. За това интервю бяха необходими две години, докато Стоицев се съгласи.

Във вчерашния брой той разказа защо не са арестували убиеца на Белнейски преди 4 години и какви са били основните пречки пред разследването. Днес ви предлагаме втората част на интервюто.

(Продължение от Стоицев: Много политика около случая Белнейски)

- Господин Стоицев, един от аргументите, посочени от защитата на Лазар Колев, е, че не е разкрит механизмът на престъплението. Къде, кога, как и защо?

- Това е много конкретно и не бих искал да го коментирам, защото така ще навредя на колегите от следствието и прокуратурата.Истината е, че се хвърли много труд и много от тези неща са ясни.

Моето лично мнение е, че действително Лазар Колев е извършителят на това деяние. Разберете, че няма как да се манипулира ДНК.

Как да стане това? Как да се пренесе натривка, вагинална, анална, или тъканна проба под ноктите. Когато се бориш за живота си, едно одраскване е достатъчно, за да остане епидермис под ноктите. Глупаво е да се гради защитна теза на тази плоскост.

- Първоначалната ви версия, когато започнахте разследването, бе, че двойното убийство е станало случайно. Това сега най-вероятно ще се потвърждава.

- Лично за мен няма нищо умишлено. В никакъв случай не мога да приема, че е имало предварителна подготовка тези деца да бъдат сексуално насилени и след това да бъдат убити. Просто смъртта на едната сестра е довела до смъртта на другата. Станало е случайно, но все едно - имаме смърт на две сестри, което е много тежко криминално деяние.

Механизмът е ясен и простичък, разкрихме го още в началото. Голямата сестра Росица е имала проблем, който не позволявал проникване при полов акт. Предполагам, че това е амбицирало извършителя и я е ударил. А той обича да удря.

Така е дошло непоправимото. Впоследствие смъртта наголямата е станала причина и за убийството на по-малката Христина.

- Ясно е, че освен Лазар Колев е имало и втори човек, защото при ДНК експертизите бе открит биологичен материал от него. Това не е тайна от 2-3 години. Няма обвиняем обаче. Това значи ли, че този човек все още не е открит?

- Наистина има ДНК от втори човек. Това значи, че е имало полов акт, но не може да се твърди, че този човек е участвал в убийството.

Практически Колев е способен да пренесе двете тела и да направи инсценировки. Още в началото бяхме наясно, че момичетата не са изнасилвани на Грамадите, а някъде другаде. Така че самото убийство може да го направи сам. Но не искам да коментирам конкретни неща.

Вижте, това не са леки момичета, които да водят безразборен полов живот. Те са обикновени, скромни, нормални деца. Като всички момичета, сигурно са обичали да флиртуват. В случая обаче нещата стигат до трагични последици.

- Според обвинението експертизата е излязла на 25 ноември 2008 г. Защо толкова късно?

- Все пак у нас няма чак толкова опит в ДНК експертизите. Нямаме и цялата необходима техника за такова нещо. Въпреки това експертизата излезе в нашия институт. Направи я Иван Иванов. Благодарение на него, на неговата упоритост излязоха тези резултати.

Но много пари се хвърлиха. Знаете, че проби за експертизи бяха пращани в Англия, САЩ, Австрия. Ако тези средства бяха вкарани тук за техника... Защото се доказа, че ние също имаме много добри специалисти. Трябва да отдадем дължимото на тези хора.

Обаче на Лазар Колев през март 2006 г. не беше взета ДНК. Той беше разпитан от нас и освободен заради алибито му. Когато изпратихме писмото да му бъде взета проба, той вече бе в ареста за кражбата на мобилния телефон в София. Той тогава отказа категорично да даде проба. По-късно вече е направено сравнението с негова проба, взета от банка данни заради изнасилването, което е направил през 1998 г.

- Продължавате ли да мислите за този случай, да прехвърляте в главата си дните от разследването, да анализирате от позицията на времето действията си?

- Не мога да спра да мисля за това. Няма как да стане. В крайна сметка аз бях ръководителят на регионалната дирекция в Пазарджик, т.е. гръмоотводът. Всичко минаваше през мен. Не само информацията и работата.

Аз бях и буферът, който трябваше да създаде спокойствие на колегите да работят. Никой не знае кои са оперативните работници, кой ми е бил заместник. Всички скачаха върху мен. Бях приел всичко това за нормално и може би в действителност е било така. Като ръководител си носех и отговорността.

- Лазар Колев заяви, че не знае защо е обвиняем и посъветва да попитаме оперативните работници. Твърди, че всичко е скалъпено е и натопен.

- Някой може ли да си представи как ще се случи това, при който и да е ръководител? Не говоря за човешката и моралната страна, а чисто технологично. 40 човека всеки ден се събират, работят, коментират. Окръжният прокурор и следователят присъстват, колеги от София също. Е, как да ги стимулираш тези хора да си мълчат, да манипулират факти. И защо в крайна сметка аз трябва да спасявам някого, който е извършил престъпление? Това е безумие.

Да не говорим, че всички ние сме бащи, родители. Ами ако това се случи с моите деца или с децата на колегите? На хората, които твърдят, че сме прикривали истинските убийци на Белнейски, явно такъв им е моралът и може би те биха постъпили по този начин.

Ако ние трябваше да манипулираме следствието и да нагласяме доказателствата, щяхме да направим това, което мечтаеше и искаше една националистическа партия. Да обвиним някой циганин или турчин. Можехме да го направим и тогава щяхме да сме добри. И беше много лесно.

Но после как щесе прибера вкъщи, как ще се гледам в огледалото, когато съм насаме със себе си? Нали и аз ставам престъпник по този начин, ставам съучастник на едно двойно убийство. Така ще убием още един човек, защото практически ще го унищожим.

Аз съм убеден, че Лазар Колев е извършител на престъплението. Както съм убеден, че той умишлено краде мобилния телефон, за да влезе в ареста и в затвора с надеждата, че така ще прикрие следите си от убийството.

Той не изхвърля телефона, а слага в него SIM картата си и говори. Към онзи момент е разполагал и с пари, защо му е да краде? Всичко е било целенасочено, за да бъде задържан за кражба. И тези факти ли сме манипурирали?

Всичките му действия целят да излезе от полезрението за убийството на сестрите Белнейски. Ако трябва да бъда честен, сравнително добре си беше направил сметката първоначално.

- Оптимист ли сте, че в крайна сметка Колев ще бъде осъден за убийството на сестри Белнейски?

- Мисля, че ще има осъдителна присъда. Не за това, че е Лазар Колев. С него аз лично не съм се срещал. Не съм го разпитвал. Доказателствата обаче, които го уличават, са достатъчно силни и убедителни. Но нека да оставим прокуратурата и следствието да си свършат докрай работата и всичко ще стане ясно.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4095258
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930