Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2010 12:26 - За съвременния Запад ислямът е чудовище
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 880 Коментари: 0 Гласове:
-1



Ислямофобията избуя покрай дебата за джамията на Кота Нула "Тайм"
  image  

Компанията Силвърстийн Пропъртис разпространи преди дни снимка на възстановителните и строителни дейности на Кота Нула в Ню Йорк


Съпротивата срещу предложението да се изгради джамия край Кота Нула (мястото, където се издигаха кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк - бел.ред.) достигна неочаквани размери, след като авторите на идеята преминаха и последната бариера на общинските власти. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг говори разпалено в защита на проекта: "Нека не забравяме, че сред жертвите на 11 септември имаше и мюсюлмани и че нашите съседи мюсюлмани скърбяха заедно с нас като нюйоркчани и американци. Бихме предали ценностите си и преминали на страната на враговете си, ако се отнасяме с мюсюлманите като с различни хора".

Предшественикът на Блумбърг обаче не е съгласен. Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани смята, че проектът, който предвижда и създаване на многоверски обществен център, ще бъде "скверен" и че "достойните" мюсюлмани не биха се противопоставили на това мнение. Други политици от Републиканската партия, които имат далеч по-малко общо със събитията от 11 септември, а да не говорим пък с Ню Йорк, се присъединиха към хора и някои дори стигат дотам да твърдят, че джамия край Кота Нула

ще бъде монумент на терористите

Такава ислямофобия не е изненада за ерата на "Ал Кайда" и спящите клетки, настъпила след края на Студената война. Разбира се, ислямът отдавна е чудовище за Запада. Векове наред по-напредналият и по-мощен ислямски свят измъчва въображението на бялото християнство. Когато испанците пристигат в Америка, те привнасят и езика на Реконкиста и често наричат ацтеките и маите "маври", а техните зикурати (храмове) - "джамии".

Султанатът Мароко е първото правителство в света, което признава съществуването на независими Съединени щати през 1778 г. Но морските експедиции на Америка до Северна Африка - двете Варварски войни от началото на ХIХ век, са тези, които първи възвестяват появата на САЩ на глобалната сцена и кристализират нов американски патриотизъм в страната.

Ранната история на мюсюлманите в САЩ е самотна

Въпреки че има изолирани съобщения за "мавърски" мореплаватели и дори египетско местообитание в далечните колонии, първите значими населени места са на роби от Западна Африка. Билали Мохамед е роден в Гвинея около 1770 г. и умира през 1857 г. в плантация на остров Сапело в Джорджия, оставяйки след себе си документ на арабски под формата на пакет с 13 листа. Това е трактат по религиозна юриспруденция, специфична за обществото на мюсюлманска Западна Африка, и е едно от най-ранните класически описания от роби. Абдулрахман Ибрахим ибн Сори, подобно на литературния герой Орооноко в известния едноименен роман на Афра Бен от 1688 г., е принц от кралския двор на Гвинея, преди да бъде отвлечен и отведен в робство в Мисисипи. С разпространението на вестта за начетения величествен "принц на робите" из страната Ибн Сори печели съюзници и приятели и в крайна сметка е освободен през 1828 г. със заповед на президента Джон Куинси Адамс. Той напуска САЩ и се насочва към бившата робска република Либерия в Африка, но скоро след това умира от треска и така и не се връща в родните си земи.

Повечето мюсюлмански африкански роби нямат толкова голям късмет и паметта за разнообразното им културно наследство избледнява в поколенията на робство. Черният ислям е възроден през първата половина на XX век като кредо на освобождението и изкуплението. Религиозната организация "Ислямска нация", основана през 1933 г., търси начин да се отърси от униженията от миналото с цялостно отхвърляне на доминиращо бялата християнска нация, която я заобикаля. В момента уебсайтът на вече силно намалялата група идентифицира черните американци като наследници на "изгубена азиатска нация." За видни активисти като Малкълм Екс

ислямът е емблема на различието,

на отличието и гордостта в лицето на някогашната несправедливост.

Други мюсюлмани обаче са повече от склонни да се опитват да се впишат в обществото. Към края на XIX век имигрантите от Османската империя започват да се заселват в изолирани региони из САЩ. Някои от първите активни мюсюлмански струпвания в страната се появяват в градове като Сидър Рапидс, Айова, където доминират ливанци, и Бидфорд, Мейн (предимно албанци).

През 1926 г. полскоговорящи татари откриват една от първите джамии в Бруклин. През втората половина на XX век мнозинството мюсюлмани, емигриращи в САЩ, са от Южна Азия и арабските държави. Сега има приблизително 7 милиона мюсюлмани, живеещи в САЩ - от множество общности и с всякакъв обществен статус. Безсмислено е да се говори за тях с генерализирани обобщения.

Въпреки това от 11 септември насам акцентът пада върху американския ислям и потенциалните екстремисти насред страната. Има злодеи - от шейх Омар Абдел Рахман, слепия египтянин, осъден на доживотен затвор за участието си в атентатите срещу Световния търговски център от 1993 г., до родения в Ню Мексико Ануар ал Аулаки - ислямистки преподавател, за когото се смята, че е проповядвал пред част от атентаторите от 11 септември, и сега се укрива в Йемен (той е първият американски гражданин, оглавил списъка за отстраняване на ЦРУ). Любопитно, но на очи бие фактът, че

голям брой американски "бойци на вярата" имат немюсюлмански произход

- като "американския талибан" Джон Уокър Линд, израсъл в процъфтяващо предградие на Сан Франциско, и Дейвид Хедли, роден във Вашингтон полупакистанец, който преди да планира терористичните атаки в Бомбай през ноември 2008 г., е бил собственик на бар във Филаделфия.

Мерките, вземани от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, изглежда успяват да впримчат обичайните заподозрени в тероризъм - като арестуваните 14 американски жители, за които се твърди, че са свързани с въоръжената група "Ал Шабаб" в Сомалия. Но много мюсюлмански общности са под обсада, изправени пред артилерийския огън на медийното внимание и ксенофобски рев.

В този контекст изпъкват фигури като имам Фейсал Абдул Рауф - арабско-американският църковен деятел, стоящ зад проекта за джамията край Кота Нула. Опитен и с умерен политически възгледи, градил кариера, проповядвайки съвместимостта на ислямските и американските ценности, Рауф е обявен за опасен радикал от противниците на джамията.

Малцина от тях се трогват от името на предложената от Рауф сграда: Cordoba House - на името на града в Андалусия, Испания, където мюсюлмани, евреи и християни някога са съществували в продължение на векове, в изключителен разцвет на култура и науки. В тези времена богатството и разнообразието на мюсюлманския живот - в САЩ и другаде, изглеждат твърде далеч за повечето американци.

  image  

Изпълнителният директор на Американското мюсюлманско дружество имам Бахди Брей даде пресконференция в Ню Йорк заедно с лидери на християнската и еврейската общност в подкрепа на проекта Кордоба за многоверски обществен център



Тагове:   mdaa,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093764
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930