Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 09:49 - Имаме воля да върнем на държавата царските имоти
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 427 Коментари: 1 Гласове:
1



 

С Искра Фидосова, съпредседател на ПГ на ГЕРБ, разговаря Лиляна Клисурова

- Г-жо Фидосова, ще има ли последно нова комисия за царските имоти и кога ще заработи тя?

- Има такава идея, но става въпрос за работна група, а не за комисия. В решението на НС за мораториума върху възстановените имоти е записано, че той ще важи до приемането на законодателни промени, които да уреждат тези случаи. Затова е коректно да бъде сформирана работна група от всички партии, която да изработи текстовете с участието от министерствата на правосъдието, земеделието и регионалното развитие.

- Какво точно ще е заданието на тази работна група - писането на закон за царските имоти или...

- Не сме коментирали дали да има специален закон. В дебата за мораториума ставаше въпрос за определяне на процедури. В никакъв случай със закон не може да се каже дали възстановяването на тези имоти е законосъобразно, или не. Тук компетентен е съдът, а не Народното събрание.

- Възможно ли е държавата да заведе дела, с които да си върне царските имоти?

- Държавата, както и всеки гражданин, може да оспори всяко решение и да заведе такова дело. Но това е въпрос, по който също трябва да има обществена дискусия и едва тогава да се вземе решение.

- Говори се, че това правителство ще върне на държавата царските имоти.

- Имаме воля, правим консултации. В момента в МРРБ започнаха по-активно да се занимават с темата.

- Т.е. според вас реституцията на царските имоти не е законосъобразна и държавата трябва да си ги върне?

- Не мога да кажа дали е незаконосъобразна, или не, защото не съм работила по този казус. Дори документите не съм виждала.

- Заради мораториума за имотите му Симеон ще съди България в Страсбург.

- Всеки български гражданин, включително и той, има право да заведе такова дело, когато реши и на каквото основание прецени. Ние като управляващи и законодателен орган трябва да защитим и да отстояваме правата на българската държава и гражданите.

Но нека да се запознаят колегите в детайли с документите и подробностите по този казус, защото никой в групата ни още не е работил по него и не е виждал документите. Едва след това ще се определи законодателната рамка и концепция на това, което ще се променя и което трябва да се изработи.

- Но принципно волята ви е да се върнат на държавата тези имоти?

- Ако са възстановени незаконосъобразно - да. Но нека да прегледаме първо документите.

- Спорна тема относно спецсъдилищата се оказаха техните "абонати" - не бе гласуван текстът от НПК за подсъдността, няма становище и на Венецианската комисия. Дава ли ГЕРБ заден по темата?

- Текстовете от НПК ще бъдат обсъдени в детайли. По отношение обхвата на престъпленията нямаме спор, но по отношение на субектите е необходимо те да бъдат обсъдени още веднъж. Защото, от една страна, в действащия НПК е разписано, че лицата с имунитет и членовете на МС са подсъдни на СГС за извършените от тях престъпления - т.е. всички.

Много мислихме - ако запишем всички, ще затрудним работата на експертните състави, защото става въпрос за голяма група от престъпления, включително най-разпространените в ежедневието като катастрофите. А идеята не е да запушваме новосъздадените спецоргани.

Затова говорим за мерки срещу организираната престъпност и корупцията. А корупционните престъпления се извършват от длъжностни лица - министрите, заместниците им, ръководителите на агенции, главните секретари. Това са хората, които, в качеството си на длъжностни лица,могат да извършат тези престъпления - присвояване в особено големи размери, злоупотребата с еврофондове и средства от бюджета.

- Това не е ли точно трибунал?

- Не смятаме, че се превръща в трибунал, защото идеята и водещото не е по отношение на субектите, а на престъпленията. Въпросът е дали ще останат всички длъжностни лица, или само тези, които сме изброили, че боравят в особено големи размери и имат възможност за по-тежко престъпление.

Въпросът е ще стесним ли кръга на лицата, или ще го разширим. Сега са написани всички лица по чл. 19 от закона за администрацията - това са всички ръководни длъжности.

- Като говорим за корупция, какви ще са гаранциите, че назначаването на тези спецсъдии ще е безпристрастно, не политическо?

- Изборът на тези съдии е като до момента - от ВСС. Няма как изпълнителната власт или парламентът да влияе върху тези съдии.

- Ще подменяте ли ВСС?

- Говорим не за подмяна, а за продължаване на реформата в съдебната система. Персонални промени не коментираме. Проблемът не е персонален, трябва да се променят норми и правила, за да има прозрачност и публичност по отношение на хората, които се избират - за имотно състояние, доходи.

Да е предварително ясно дали някой е злоупотребил по някакъв начин и тогаваняма да се стигне до избор на такива хора. Това изискване е разписано в проекта на МС за промени в закона за съдебната власт. Моето предложение е това да важи не само за кандидатите за ВСС, а за всички магистрати - да има превантивна информация и контрол.

Нека предварително да обявят имотното си състояние, да има декларации за произход на средства, да обявят контакти и връзки, да попълнят декларации за конфликт на интереси. Нека всичко това се качи на сайта на ВСС месец преди избора на когото и да било магистрат.

- Не трябва ли да има подобен механизъм и за депутатите? Разпишете го и за тях.

- Да. За всички, които заемат изборни ръководни длъжности, трябва да има публичност и информация. По отношение на депутатите имаме рамка по конституция, от която не можем да излизаме.

Но всяка партия може да реши допълнително какво да оповести за своите кандидати - имотно състояние, произход на средства, конфликт на интереси - къде са работили и какво са правили. Става въпрос за публичност на автобиографията. В ГЕРБ за всеки един кандидат за депутат имаше много подробна брошура с данни и автобиография.

Ако искаме да върнем доверието на обществото в политическите партии и в парламента, в държавните институции, трябва да бъдем по-отворени.

- Ще разпишете ли такива текстове в Избирателния кодекс?

- Не смятаме, че би било противоконституционно, ако разпишем подобни текстове. По конституция имаме изискване, че депутатите трябва да са български граждани. А останалите условия, на които да отговарят депутатите, са разписани в закона.

Затова смятам, че можем да намерим компромисни текстове, с които да покажем политическа воля и желание за по-голяма прозрачност на кандидатурите, които ще се издигат за изборните постове. Става въпрос за задължение да се качи на сайта на всяка партия или коалиция такава информация.

- Ваш колега предложи кандидатите за депутати да минават на психотест.

- Ще се въздържа от подкрепа на тази идея. В комисията такова нещо не сме коментирали. Всеки има право да прави предложения, но лично аз смятам, че психотест за заемането на такива длъжности не е необходим.

Но защо не депутатите да представят стандартно медицинско свидетелство, каквото се изисква при постъпването на всяка работа, за шофьорски курсове. В него се записва и се слага печат от психодиспансер, че този човек не се води на отчет.

Това го подкрепяме и в ГЕРБ сме го изисквали за всеки един. Нека да бъде така за всички депутати. Но уточнявам - става въпрос за стандартно медицинско за работа, а не за психотест. Не знам дали се прави такъв дори и за летец.

ВИЗИТКА

Родена е на 22 август 1971 г. в Лом.

Завършила е право в СУ и Международен институт за нотариуси - Швейцария

Депутат от ГЕРБ от Монтана

Съпредседател на ПГ на ГЕРБ и шеф на правната комисия

Начело е и на временната комисия, която пише Избирателния кодекс

Член е на Изпълнителната комисия на партията



Тагове:   mdaa,


Гласувай:
1



1. ok3223 - Добре го казва
03.08.2010 10:02
Стига да не е само на думи и се реализира с дела.
Тогава ще поверваме...
По делата ги съди Господи,(български народе)!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073230
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031